Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wysokie spalanie

Brodaty93
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was.

Po dość różnych forach widuję posty, gdzie użytkownicy chwalą sobie niskie spalania. Jestem posiadaczem wersji 158 KM w automacie i napędzie na dwie łapy.

Moje spalania są dość wysokie w moim odczuciu, mianowicie przy jeździe do około 100 km/h delikatnie traktując gaz na trasie nocą (czyli puste drogi i płynna jazda) jest to spalanie w okolicach 7,5-8,5 litra na każdą setkę. W mieście zazwyczaj ten wynik już skacze do około 10 litrów delikatnie traktując gaz, przy jeździe "od świateł do świateł" wynik ten skacze nawet do 12-13 litrów na setkę.

Mam przekulane aktualnie niecałe 26 tyś km, przejechałem nim 5 tyś km i są to obserwacje długofalowe. Zazwyczaj tankuje BP/Shell, więc paliwo jakościowo dobre. Najniżej udało mi się zejść do 6.2 l/100 km w trybie ECO z włączonym limitem 82 km/h i oczywiście przy zerowym ruchu drogowym.

Wyniki te wydają mi się dość wysokie na tle innych, serwis uważa, że niby to normalnie spalanie.

Gdzie szukać przyczyny tak wysokich wyników na tle innych ?

• Thanks 1

Mam podobne spalanie jak Ty.

Średnia z ostatnich 1600 km to 9.5l/100km  / 80% miasto krótkie przebiegi ok. 10 kmx2/

Rano przy pustych drogach w granicach 7l/100km , powrót z pracy  9-10 jak dobrze idzie

Ostatnio 30km  70-100km/h  zleciało do 6.5l  / spokojna jazda/

Trasy typu  500km jeszcze  zaliczyłem.

Myślę , iż wiosną po wymianie opon i jak zrobi się cieplej to przynajmniej ten litr będzie mniej.

Poprzednio miałem C-HR 1.2 116 KM / nie hybryda/   latem miasto ok 6.5-7l , zima 8-9l  , trasa 5.5-7l.

Tak więc tragedii nie ma , samochód większy i cięższy.

Nie robię dużych przebiegów ok. 700km miesięcznie i różnica w spalaniu  pomiędzy 9.5l a 6.5l  to ok 125 zł  / 6zł litr/

Mało czy dużo to już każdy oceni sam.

Stosunkowo wysokie spalanie to najmniejszy problem  z tym samochodem , jest dużo innych bardziej irytujących spraw.

3 godziny temu, Axor napisał:

Średnia z ostatnich 1600 km to 9.5l/100km  / 80% miasto krótkie przebiegi ok. 10 kmx2/

Rano przy pustych drogach w granicach 7l/100km , powrót z pracy  9-10 jak dobrze idzie

Myślę , iż wiosną po wymianie opon i jak zrobi się cieplej to przynajmniej ten litr będzie mniej.

Poprzednio miałem C-HR 1.2 116 KM / nie hybryda/   latem miasto ok 6.5-7l , zima 8-9l  , trasa 5.5-7l.

Nie robię dużych przebiegów ok. 700km miesięcznie i różnica w spalaniu  pomiędzy 9.5l a 6.5l  to ok 125 zł  / 6zł litr/

Stosunkowo wysokie spalanie to najmniejszy problem  z tym samochodem , jest dużo innych bardziej irytujących spraw.

Jakie są te inne irytujące sprawy ? Jestem przed zakupem więc może coś mnie powstrzyma. 

8 godzin temu, Carlos1992 napisał:

Jakie są te inne irytujące sprawy ? Jestem przed zakupem więc może coś mnie powstrzyma. 

Było już poruszane na forum ale tak w skrócie

- problem z asystentem znaków   / nie zawsze działa/

- problem z kontaktami  tel.  / nie można dodać do ulubionych/

- błąd kamery przy wyłączaniu silnika

- czasami samochód traci kontakt z internetem - usługami google

- aplikacja nie działa  na 100%

- System start stop -  jego działanie jest uzależnione od naładowania akumulatora a w moim przypadku  system działa sporadycznie

nie to mnie martwi ale fakt , iż akumulator jest notorycznie niedoładowany a to wróży jego krótki żywot. / zobaczymy wiosną i zgłaszam do ASO/

- parujące tylne lampy / zgłoszone do ASO ale uznali  , że tak może być /

To w moim przypadku mnie irytuje  😂

28 minut temu, Axor napisał:

Było już poruszane na forum ale tak w skrócie

- problem z asystentem znaków   / nie zawsze działa/

- problem z kontaktami  tel.  / nie można dodać do ulubionych/

- błąd kamery przy wyłączaniu silnika

- czasami samochód traci kontakt z internetem - usługami google

- aplikacja nie działa  na 100%

- System start stop -  jego działanie jest uzależnione od naładowania akumulatora a w moim przypadku  system działa sporadycznie

nie to mnie martwi ale fakt , iż akumulator jest notorycznie niedoładowany a to wróży jego krótki żywot. / zobaczymy wiosną i zgłaszam do ASO/

- parujące tylne lampy / zgłoszone do ASO ale uznali  , że tak może być /

To w moim przypadku mnie irytuje  😂

Czyli jak w każdym nowym aucie sa jakieś mniejsze problemy czy też awarie. Lampy rozumiem odrzucają i trzeba z tym żyć. Start stopni tak wyłączam zawsze.

A jak silnik ? Wycieki oleju coś się dzieje?

47 minut temu, Carlos1992 napisał:

Czyli jak w każdym nowym aucie sa jakieś mniejsze problemy czy też awarie. Lampy rozumiem odrzucają i trzeba z tym żyć. Start stopni tak wyłączam zawsze.

A jak silnik ? Wycieki oleju coś się dzieje?

Silnik  suchy  , odpukać 

Jest to mój pierwszy automat i jestem bardzo zadowolony. Nigdy więcej manuala 😁

Silnik w miarę dynamiczny , dla mnie wystarczający.

Jakość wykonania i materiałów zdecydowanie lepsza niż w mojej poprzedniej Toyocie  / to mnie głównie przekonało do zakupu Nissana/

Tak na marginesie kumple z pracy    Arkana - padła nagrzewnica ogrzewania , Captur -  czasami zapalaja sie wszystkie kontrolki , Focus- android zrywa połączenie co kilka minut

Wszystko nowe samochody 🤪

13 minut temu, Axor napisał:

Silnik  suchy  , odpukać 

Jest to mój pierwszy automat i jestem bardzo zadowolony. Nigdy więcej manuala 😁

Silnik w miarę dynamiczny , dla mnie wystarczający.

Jakość wykonania i materiałów zdecydowanie lepsza niż w mojej poprzedniej Toyocie  / to mnie głównie przekonało do zakupu Nissana/

Tak na marginesie kumple z pracy    Arkana - padła nagrzewnica ogrzewania , Captur -  czasami zapalaja sie wszystkie kontrolki , Focus- android zrywa połączenie co kilka minut

Wszystko nowe samochody 🤪

No i tak się kręci w każdym coś nie tak

14 godzin temu, Axor napisał:

W moim przypadku w sumie najbardziej irytuje mnie spalanie, sądziłem że mniej spali jak hybryda. U siebie wyłączyłem S-S w bardzo prosty sposób, odpiąłem kostkę od zamka maski.

Ja swojego mam postawionego na wielosezonach, więc raczej muszę się pogodzić z tym spalaniem. Wczoraj leciałem autostradą 130 km/h to wypił 9.5 litra na setkę.

11 godzin temu, Carlos1992 napisał:

U mnie asystent działa prawidłowo, lecz potwierdzanie warunków użytkownika przy każdym odpaleniu doprowadza mnie do szału.

Ja jestem podłączony CarPlay'em, więc bardzo sobie chwalę, że jest bezprzewodowy ale ma swoje mankamenty. Czasami nie chce się połączyć i trzeba ręcznie wymusić połączenie i jak w czasie rozmowy mam drugie połączenie trochę system wariuje bo pomimo zakończonego połączenia na zegarach ciągle widnieje rozmowa. Jak zgasisz samochód nadal widzi trwająca rozmowę ale otwarcie drzwi skutecznie wyłącza cały system.

U mnie póki co żadne lampy nie parują a parkuje pod chmurką, z takich wodnych mankamentów po myjni trzeba otworzyć drzwi i powycierać progi z piany. Po za tym wszystko ok. Drugi raz bym go kupił.

16 godzin temu, Brodaty93 napisał:

Po dość różnych forach widuję posty, gdzie użytkownicy chwalą sobie niskie spalania. Jestem posiadaczem wersji 158 KM w automacie i napędzie na dwie łapy.

Identyczny model i spalanie mam niższe. Jeżdżę w trybie normal. SS wyłączam po uruchomieniu silnika.

Wakacje w Grecji (foto). Jedynie przez Serbię i Macedonię jazda bez utrudnień. Po drodze sporo korków + stanie na granicy z włączoną klimą (łącznie ok 3 godzin).

W mieście 7,5 latem do 9,5 zimą. Średnia z 12 miesięcy 7,3L. Wskazania zużycia są zawyżone o 0,2-0,3 L na setkę (sprawdzałem kilka razy). Spokojna jazda (fatalne warunki, nocą 3-4 stycznia) na trasie Poznań-Lublin wyszło 5,7L. Podróż trwała o ponad godzinę dłużej niż zwykle.

Styl jazdy, opony, olej silnikowy, wiele czynników ma wpływ na zużycie paliwa. Trudno wyczuć co może być przyczyną wyższego spalania. Może inne ASO coś wyczai (obecnie jestem w Przeźmierowie).

20240902_195130.jpg

Edytowane przez Andrew

U mnie też 158 automat . Średnie spalanie z aplikacji po przejechaniu 6320 km to 7,78 l/100km. Z czego trasa do Chorwacji spalanie 6,82. Po mieście krótkie odcinki spalanie około 9l/100km

Edytowane przez kobra

17 godzin temu, Brodaty93 napisał:

Witam Was.

Moje spalania są dość wysokie w moim odczuciu, mianowicie przy jeździe do około 100 km/h delikatnie traktując gaz na trasie nocą (czyli puste drogi i płynna jazda) jest to spalanie w okolicach 7,5-8,5 litra na każdą setkę. W mieście zazwyczaj ten wynik już skacze do około 10 litrów delikatnie traktując gaz, przy jeździe "od świateł do świateł" wynik ten skacze nawet do 12-13 litrów na setkę.

Mam przekulane aktualnie niecałe 26 tyś km, przejechałem nim 5 tyś km i są to obserwacje długofalowe. Zazwyczaj tankuje BP/Shell, więc paliwo jakościowo dobre. Najniżej udało mi się zejść do 6.2 l/100 km w trybie ECO z włączonym limitem 82 km/h i oczywiście przy zerowym ruchu drogowym.

Wyniki te wydają mi się dość wysokie na tle innych, serwis uważa, że niby to normalnie spalanie.

Gdzie szukać przyczyny tak wysokich wyników na tle innych ?

liczyłeś prawdziwe spalanie po zatankowaniu? Tak przynajmniej z 3-5 tankowań trzeba policzyć i wtedy można się zastanawiać czy wysokie czy nie.

Godzinę temu, maro_t napisał:

liczyłeś prawdziwe spalanie po zatankowaniu? Tak przynajmniej z 3-5 tankowań trzeba policzyć i wtedy można się zastanawiać czy wysokie czy nie.

Zazwyczaj robie na całym zbiorniku około 600 km, także te wysokie spalania się pokrywają

2 godziny temu, Andrew napisał:

Identyczny model i spalanie mam niższe. Jeżdżę w trybie normal. SS wyłączam po uruchomieniu silnika.

Wakacje w Grecji (foto). Jedynie przez Serbię i Macedonię jazda bez utrudnień. Po drodze sporo korków + stanie na granicy z włączoną klimą (łącznie ok 3 godzin).

W mieście 7,5 latem do 9,5 zimą. Średnia z 12 miesięcy 7,3L. Wskazania zużycia są zawyżone o 0,2-0,3 L na setkę (sprawdzałem kilka razy). Spokojna jazda (fatalne warunki, nocą 3-4 stycznia) na trasie Poznań-Lublin wyszło 5,7L. Podróż trwała o ponad godzinę dłużej niż zwykle.

Styl jazdy, opony, olej silnikowy, wiele czynników ma wpływ na zużycie paliwa. Trudno wyczuć co może być przyczyną wyższego spalania. Może inne ASO coś wyczai (obecnie jestem w Przeźmierowie).

20240902_195130.jpg

Ja jestem z Poznania i po Poznaniu wychodzą mi takie kosmiczne wyniki. Później będę jechać to Ci podrzucę moje statystyki z kompa

• 2 tygodnie później...

Niestety u mnie to samo wysokie spalanie, znacząco wyższe od tego podawanego przez Nissana.

Jazda mieszana, 50% miasto 50% A/S, zrobione 7k km, średnia podawana przez komputer 9,5, moje własne statystyki pokazują 9,2.

J12FL, silnik 158KM, automat, 4x4.