Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

E-Power nie odpala

HubertM
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem .

Nowy E-power Qashgai nie odpala. Po prostu nie reaguje na przycisk start . Akumulator podstawowy bardzo szybko się rozładowuje. Zaznaczam ze nie jeżdżę dużo około 20 km dziennie ale wystarczy dzień przerwy i auto jest martwe jak podłączę power bank rozruchowy auto startuje jak by budziło się z głębokiego snu, zaczyna to być dość irytujące . Wcześniej miałem też Qashqai z tym że benzyna przebiegi takie same ale z akumulatorem było wszystko w porządku i nie zawodził.  Czy macie podobne problemy ? Czy po prostu można to zrzucić na małe przebiegi? 

Aku 12v do wymiany gwarancyjnej. Ja wymieniałem, bo nie doładowywał się podczas jazdy.

• Like 1

Godzinę temu, HubertM napisał:

Mam następujący problem .

Nowy E-power Qashgai nie odpala. Po prostu nie reaguje na przycisk start . Akumulator podstawowy bardzo szybko się rozładowuje. Zaznaczam ze nie jeżdżę dużo około 20 km dziennie ale wystarczy dzień przerwy i auto jest martwe jak podłączę power bank rozruchowy auto startuje jak by budziło się z głębokiego snu, zaczyna to być dość irytujące . Wcześniej miałem też Qashqai z tym że benzyna przebiegi takie same ale z akumulatorem było wszystko w porządku i nie zawodził.  Czy macie podobne problemy ? Czy po prostu można to zrzucić na małe przebiegi? 

nowy czyli kupowałeś niedawno? Wersja po lificie? Na zagranicznych forach widzę, że jest jakaś plaga z padającymi akumulatorami właśnie w najnowszych egzemplarzach

• Like 1

U MNIE wymiana aku po 11 m-cach . Opis w  E POWER USTERKI.

Jeśli chodzi o "polifty" to jakoś od tygodnia jest na to akcja serwisowa. Okazało się, że jest błąd w oprogramowaniu cyfrowego licznika (combimeter) i po wyłączeniu samochodu nadal radośnie ciągnie prąd z aku 12v (co skutecznie go rozładowywuje). Dzwonią teraz do klientów i robią aktualizacje oprogramowania, która rozwiązuje ten problem. Do mnie właśnie dzwonili i odstawiłem auto na aktualizacje (chociaż nigdy tego programu nie zauważyłem). Można też samemu zadzwonić i się umówić.

Witam. Mój epower z końca roku wersja fl też dzisiaj nie odpala.Naszczescie w domu w garażu . Akumulator 12v rozładowany. Podczas odbioru auta od dilera samochód też nie odpalił. Wówczas tłumaczyli się, że podczas przeglądu serwisant nie wyłączył radia i nie zamknął bagażnika co rozładowało akumulator. Odpalił za pomocą powerbanka i pojechałem do domu, gdzie odrazu podłączyłem go do prostownika. Ładował się kilkanaście godzin. Dzisiaj podczas rozmowy telefonicznej serwisant powiedział mi, że może być wadliwy akumulator. Odnośnie wcześniej opisanej akcji serwisowej związanej z cyfrowym licznikiem stwierdził, że dotyczyło to tylko nielicznych egzemplarzy. Zobaczymy co stwierdzą w czwartek. 

Interesujące. Ja bym to potwierdził jeszcze w innym ASO, bo trudno mi uwierzyć, że oprogramowanie z błędem trafiło akurat tylko do nielicznych egzemplarzy -  wszystko jest oczywiście możliwe.

Swoją drogą sprawdziłem (ale już po tej aktualizacji) u siebie prąd pobierany z baterii 12V przy wyłączonym od kilku godzin samochodzie i wychodzi ~20mA. 

Godzinę temu, rudik napisał:

Czy wzywano Pana do serwisu celem przeprowadzenia tej aktualizacji. 

Nie. Akurat byłem umówiony na montażu wideorejestratora i przy okazji to zrobili. Ponoć kilka dni wcześniej dostali informację o takiej akcji serwisowej, więc już do mnie nie dzwonili.

Auto odebrane 21 grudnia 2024. Pierwsze rozładowanie aku. 13 stycznia. Wezwany Assistans, uruchomienie z Power banku. Oddany do serwisu. Powtórzyło to się 17 lutego i powtórka z rozrywki. Asistans nastepnie ASO. Tam wymiana akumulatora i w zakresie usług napisano PG5C00-REPROGRAM BCM. Co będzie dalej zobaczymy.  Nowy E-power Qashgai PL

Jaki powerbank używaliście do odpalenia e-powera?. Nie każdy powerbank/jump starter nadaje się do hybrydy. System 12V w hybrydzie to elektronika, układy sterowania i kontroli, światła itp. Nie rozrusznik. Podobno Jumpstarter/powerbank w "piku" daje nawet 20V co może uszkodzić elektronikę.  Ja użyłem do odpalenia mojego padniętego e-powera, malego żelowego akumulatorka 12V 7ah od Qada. Wzbudziło to wszystkie obwody kontrolne sterujące a uruchomienie generatora jest z dużego aku. Od tej pory wożę w bagażniku ten malutki aku.

Witam. Jestem po aktualizacji serwisowej samochodu. Przeprogramowano BCM zgodnie z wytycznymi Nissana. Akumulator ponoć sprawny. Po przyjeździe do domu podładowałem go prostownikiem. Zobaczymy czy to rozwiąże problem. 

• 3 tygodnie później...

Mam ten sam problem. Auto miało już wymieniony akumulator na gwarancji (poprzedni właściciel). Miałem taki black down 31 stycznia (po 7 miesiącach bezproblemowych), przyjechał assistance podłączyl sie pod klemy i wszystko ożyło. Miesiąc później to samo we włoskich Alpach (po trasie 1300 km i parodniowym postoju na zewnątrz). Na szczęście miałem booster i jak go podłączyłem wrócił do życia. Byłem na serwisie nic nie znaleźli. Wczoraj na przeglądzie ponowna diagnostyka i wyszło, że aku jest naładowany tylko w 25%. Zalecili odłączyć wideorejestrator i mam obserwować. O żadnej akcji serwisowej nie słyszeli. 

Czy możecie się dowiedzieć od swoich serwisów jakieś szczegóły tych akcji i działań (jakiś numer albo gdzie to znależli, ewentualnie kontakt do osoby to sam zadzwonię, bo najwidoczniej nie wszystkie serwisy Nissana wiedzą o co chodzi.

czytałem tez na formach angielskich i takie historie tam też się zdarzają, więc nie sądze że to coś z moim egzemplarzem.. tylko coś jest na rzeczy.

27 minut temu, Marmo napisał:

... bo najwidoczniej nie wszystkie serwisy Nissana wiedzą o co chodzi.

Serwis serwisowi nierówny. Miałem problemy z elektroniką w mhev (lusterka i klapa bagażnika). Pomogła zmiana serwisu. Poprzedni nie miał pojęcia jak rozwiązać problem.

1 godzinę temu, Marmo napisał:

Mam ten sam problem. Auto miało już wymieniony akumulator na gwarancji (poprzedni właściciel). Miałem taki black down 31 stycznia (po 7 miesiącach bezproblemowych), przyjechał assistance podłączyl sie pod klemy i wszystko ożyło. Miesiąc później to samo we włoskich Alpach (po trasie 1300 km i parodniowym postoju na zewnątrz). Na szczęście miałem booster i jak go podłączyłem wrócił do życia. Byłem na serwisie nic nie znaleźli. Wczoraj na przeglądzie ponowna diagnostyka i wyszło, że aku jest naładowany tylko w 25%. Zalecili odłączyć wideorejestrator i mam obserwować. O żadnej akcji serwisowej nie słyszeli. 

Czy możecie się dowiedzieć od swoich serwisów jakieś szczegóły tych akcji i działań (jakiś numer albo gdzie to znależli, ewentualnie kontakt do osoby to sam zadzwonię, bo najwidoczniej nie wszystkie serwisy Nissana wiedzą o co chodzi.

czytałem tez na formach angielskich i takie historie tam też się zdarzają, więc nie sądze że to coś z moim egzemplarzem.. tylko coś jest na rzeczy.

U mnie serwis zrobił aktualizację BMS-a, przy okazji montażu wideorejestratora. Na zleceniu nazywa się to "PG5C0 COMBIMETER - 12V BATTERY". Akcja serwisowa póki co tyczy się tylko QQ, więc nie wiem jak to wygląda w Twoim przypadku.

T33 tez od czerwca 2024 ma kampanie na BCM i zdychajace bateryjki 12v ale to tylko podacz PDI robia. Pogadaj z dilerem to moze wgraja odpaltnie .