Mirekj Opublikowano 10 Lutego Udostępnij Opublikowano 10 Lutego (edytowane) Witam. Nissan x trail t 32 1.6 dig t benzyna, przebieg 138000 km. Kiedy silnik się rozgrzeje do normalnej temperatury roboczej to na biegu jałowym w czasie postoju czy zatrzymania (np. zatrzymanie na czerwonym świetle) czasem obroty falują od 1000 do 500 obr. - wtedy silnik trzęsie się i bywa, że sam gaśnie. Tak jak wspomniałem - jest to losowe. Powiedziałbym 80% działa prawidłowo 20% działa tak jak wcześniej opisałem. Przepustnica czyszczona. Świece i filtry nowe z ASO. Błędów brak. Check engine nie świeci. Auto jeżdżone na krótkich odcinkach do 50 km dziennie- czasem dłuższa trasa. Start stop włączony cały czas (wg zaleceń serwisanta ASO). W czasie postoju na zimnym silniku wszystko pracuje jak powinno. Rozgrzany silnik w czasie jazdy też pracuje normalnie - tj. prawidłowo przyśpiesza (choć czasem przymula gdy zmiana biegu na obrotach mniejszych niż 2500 - ale ponoć ten typ tak ma), nie szarpie, nie telepie. Odpala też prawidłowo. Proszę o ewentualną podpowiedź, opinię - gdzie szukać przyczyny. Edytowane 10 Lutego przez Mirekj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LloYd Opublikowano 10 Lutego Udostępnij Opublikowano 10 Lutego Właśnie dokładnie w ten sposób u mnie w QQ objawiała się uszkodzona sonda lambda. Po wymianie jak ręką odjął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekj Opublikowano 11 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Dziękuję za podpowiedź. Dodam tylko że w ubiegłym roku było podobnie (teoretycznie mechanik wykluczył sondę lambda). Po wymianie świec i czyszczeniu przepustnicy poprawiło się na tyle, że było to niezauważalne-przy czym wtedy zrobiło się ciepło i może temperatura powietrza też miała jakiś wpływ. Teraz problem pojawił się odkąd rano są niższe temperatury (w sumie od roku najniższe). Edytowane 11 Lutego przez Mirekj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi