Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kamerka (dashcam) - które bezpieczniki?

Gumas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy mam uszkodzoną kamerkę czy najnowsza wersja J12 ma jakieś dziwne zarządzanie energią. Podłączyłem kamerkę 70mai A510 na 3 przewody (czerwony napięcie ciągle, żółty - po zapłonie, czarny - masa), ale nie mogę załączyć opcji nadzoru parkowania.

Znalazłem fajną stronę z rozpiską bezpieczników https://www.startmycar.com/nissan/qashqai/info/fusebox/2023 i podłączyłem (mierząc uprzednio napięcia) pod bezpieczniki nr 26 - audio i 59 - gniazdo zapalniczki. Sprawdzałem różne pod napięcie stałego zasilania i może po prostu nie trafiłem w odpowiedni bezpiecznik i może ten od audio jest też odcinany po jakimś czasie? Tylko skąd kamera może o tym wiedzieć, kiedy chcę włączyć tę opcję, a ona wyrzuca komunikat, że nie wykryto przewodu nadzoru?

Pod zaliczaniem z OBD2 jest dokładnie tak samo, a tam tylko 3 piny i na jednym napięcie stałe, na drugim po zapłonie i masa...

W które bezpieczniki łączyliście u siebie?

1) Battery+ (czerwony) - podłączany do obwodu zasilania stałego, które podaje napięcie także po wyłączeniu zapłonu.
2) ACC (żółty) - podłączany do obwodu, który aktywny jest po włączeniu zapłonu w samochodzie (przekręceniu kluczyka w stacyjce).
3) GND (czarny) - masa, należy przymocować np. do elementu karoserii samochodu.

Podchodzisz do samochodu kilkanaście minut po wyłączeniu stacyjki. Szukasz bezpiecznika na którym jest napięcie. Pod niego podpinasz czerwony przewód.
Następnie sprawdzasz pod którym z bezpieczników nie ma w tym momencie napięcia (najlepiej sobie kilka zapisać). Teraz włączamy stacyjkę i żółty podłączamy pod któryś z zapisanych na których pojawiło się napięcie dopiero po włączeniu stacyjki.
Co z czarnym, to wiadomo - pod masę.

TUTAJ masz kilka wskazówek w tej materii  

Edytowane przez Bilunia

3 godziny temu, Gumas napisał:

... może po prostu nie trafiłem w odpowiedni bezpiecznik i może ten od audio jest też odcinany po jakimś czasie?

Komputer odcina zasilanie m.in. audio po kilku minutach od wyłączenia stacyjki, więc pod audio nie podpinamy czerwonego.

Edytowane przez Bilunia
  • Like 1

4 godziny temu, Bilunia napisał:

Komputer odcina zasilanie m.in. audio po kilku minutach od wyłączenia stacyjki, więc pod audio nie podpinamy czerwonego.

Jest jeszcze na pewno po kilkunastu minutach od zgaśnięcia wszystkich lampek. Ale skąd kamerka to wie, że później znika? To pytanie najbardziej mnie nurtuje.

5 godzin temu, Gumas napisał:

Ale skąd kamerka to wie, że później znika? To pytanie najbardziej mnie nurtuje.

To nie kamerka ma wiedzieć, ale monter. Komp po wyłączeniu stacyjki wyłącza zasilanie po iluś tam minutach, w zależności od stanu naładowania aku. Jednym wyłączy po kilku, innym po kilkunastu minutach.  Jak się zastosujesz do wskazówek które podałem wcześniej, to będzie cacy. Gdyby był z tym problem, to polecam punkt na ul. 28 czerwca 1956 129 Wideorejestratory
Mnie tam ponad rok temu bardzo sympatyczny pan w ciągu kilkunastu minut za stówkę profesjonalnie zamontował VIOFO 129G z trybem parkingowym.

Edytowane przez Bilunia

Kamerka musi się w jakiś sposób komunikować z zasilaczem. Wystawia sygnał, zasilacz odpowiada i wtedy kamerka wie co i jak. Prawdopodobnie mój zasilacz od skośnookiego nie dogaduje się z kamerką. Ciekawe skąd zasilacz wie, że odetną mu prąd za jakiś czas? Oleję temat, bo podłączone prawidłowo, a i tak nie działa, więc znów bym musiał zasilacz kupić i przeciągać na nowo. Wystarczy, że zmieniałem na nowszy model kamerę w ciągu ostatnich 3 miesięcy 😜

Jeżeli masz niesprawny zasilacz, to ta dyskusja nie ma sensu. Pytanie, czy uwalony jest zasilacz, czy rejestrator. Rejestrator możesz sprawdzić podając mu zasilanie z gniazda USB komputera (PC/laptop), nie korzystając z zasilacza.
Ja dokupiłem do swojego VIOFO Coś takiego Wydałem 7 dyszek, ale oprócz prawidłowego działania również w trybie parkingowym, jest na zasilaczu możliwość ustawienia suwaczkiem, przy jakim min. napięcia aku ma zostać odłączony tryb parkingowy. Wszystkie rzeczy załatwiłem w podanym wcześniej punkcie. Tylko te zasilacze są dostępne z różnymi wtyczkami, więc gdybyś się skusił, to zwróć na to uwagę.

Edytowane przez Bilunia

No właśnie zasilacze mam 2: na 3 kabelki i na OBD2. Oba działają po zapłonie, tylko kamerka twierdzi, że nie wykryto kabla, więc prawdopodobnie te chińskie zasilacze nie komunikują odpowiednio kamerce, że jest ok.

Godzinę temu, Gumas napisał:

No właśnie zasilacze mam 2: na 3 kabelki i na OBD2. Oba działają po zapłonie, tylko kamerka twierdzi, że nie wykryto kabla, więc prawdopodobnie te chińskie zasilacze nie komunikują odpowiednio kamerce, że jest ok.

Dlatego sugerowałem, byś podpiął kamerkę pod USB w PC-cie, by sprawdzić, czy kamera jest sprawna

Edytowane przez Bilunia

Ale kamera działa, tylko nie odpala się funkcja nadzoru, bo komunikat jest o braku kabla nadzoru. Czyli prawdopodobnie brak jej sygnału z zasilacza. Być może ten wie, że ma zasilanie stałe, bo bez zapłonu niższe napięcia dostaje i wtedy wysyła sygnał do kamery, że tę funkcję można włączyć. Zasilacz musi być oryginalny prawdopodobnie.