Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Geometria podwozia 1.6dig-t

amdr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Pacjent Qashqai 2015 1.6dig-t Tekna, przebieg 106 000km, od nowości w domu, więc historia znana. Ostatnio zauważyłem, że kierownica w środkowym położeniu stawia większy opór w lewo niż w prawo i do jazdy na wprost jest minimalnie skręcona w prawo. Nigdy nic nie robione w zawieszeniu, więc pojechałem na korektę geometrii, podobno była wzorowa na płycie najazdowej, ale to mało miarodajne więc zlecilem pełny pomiar i ustawienie 3D. Dziwne bo wyszła za duża zbieżność z przodu, ale jeszcze dziwniejsze, że po korekcie kierownica jest już sporo skrzywiona do jazdy na wprost. Samochód nie ściąga, ale u mnie musi być tip-top. Panowie chcą żebym profilaktycznie ruszył regulację z tyłu (nie sprawdzali, ale raczej nie stoi na debowo). Tylko czy dobre dane fabryczne mają w maszynie? Na wydruku jest 2015 Qashqai +2 więc mam wątpliwość czy to poprawne dane. Czy ma ktoś info o właściwych parametrach geometrii?

https://ibb.co/tPNZBC8J

Edytowane przez amdr

Nie przestawiałeś kierownicy,więc powinna być na wprost i dokonana korekta zawieszenia.W tym wypadku ,jak ustawili zbieżność a kiera jest skręcona ,gdybyś poprawił kierownicę na nabie,to z jednej strony mógłbyś mieć  ograniczony skręt.Przynajmniej tak myślę .Podstawą jest ustawienie kiery na wprost ,tak jak wyszedł z fabryki a dopiero ustawianie zbieżności.

Samej kierownicy nie tykałem i nie będę, tak wyszła z fabryki, czujnik skrętu skalibrowany, wiec ustawienie musi być na drążkach. Widocznie nie ustawili prosto koła kierownicy przy ustawianiu, ale to nie jest problem bo pojadę na poprawkę, może faktycznie przy okazji tył się ustawi, tylko chcę wiedzieć, że ustawiają poprawne parametry, nie pasuje mi Qashqai +2, choć rok się zgadza. Niemożliwe jest, żeby przednie koła same zrobiły się zbyt zbieżne, nie ma to wpływu na ściąganie, skręcenie kierownicy itp. ale na prowadzenie i zużycie opon tak. ASO udostępnia fabryczne kąty zawieszenia?

Mogą same z biegiem czasu.Miałem tak w poprzednim Qashqaiu..Po 4 latach zmiana była chyba do 5st.Wyłapał to diagnosta na przeglądzie.

W dniu 27.02.2025 o 11:11, amdr napisał:

Na wydruku jest 2015 Qashqai +2 więc mam wątpliwość czy to poprawne dane

O ile się nie mylę to +2 jest trochę dłuższy bo 7-osobowy, a więc zawieszenie w nim raczej jest inne.

Opublikowano (edytowane)

Przestawiłem na drążkach tak, że kierownica jest idealnie prosto i samochód jedzie prosto z zachowaniem zbieżności ustawionej przez warsztat. Dalej czuję większy opór w lewo niż w prawo, więc spróbuję na innych kołach, może podejdą z Megane 3. 

Znalazłem w sieci ustawienia dla amerykańskiego bliźniaka czyli Nissana Rogue, strony 20/21

https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2018/MC-10145551-9999.pdf

Edytowane przez amdr

Qashqai + 2 to jest raczej J10 (Qashqai I), a Ty masz J11 (Qashqai II).

Przy ustawianiu geometrii (nie zbieżności) blokuje się kierownicę na sztywno na wprost i ustawia przód.
Z tego co mi zawsze tłumaczyli, to tyłu się nie reguluje, nawet wielowahacza.

W różna siła skręcania lewo/prawo może być przez różnie zużyte/wytłuczone łożyska amortyzatorów, albo usterkę wspomagania elektrycznego.

Edytowane przez aquariusmax

• 3 tygodnie później...