Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwny dźwięk z kierownicy

salikartur
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Od 6 lat naszym pędzidełku doskwiera dziwny "stuk", jak by przeskakiwanie "strzelanie" gumy podczas kręcenia kierownicą tylko na postoju lub manewrowaniu przy parkowaniu. Poduszki amorów z łożyskami wymieniane już 2-a razy, obecnie wszystko nowe i sztywniutkie wymienione wahacze końcówki, łączniki, poduchy i nadal to samo. Przy nasłuchiwaniu dźwięk jak by pochodził z poduszek amortyzatorów ale przerobiłem już 3-y komplety i na pewno to nie ich wina poprostu tak się niesie. 

Coś takiego jak tutaj lecz u mnie trochę ciszej ---->  

Autor twierdzi, że u niego była to wina elektrycznego wspomagania, wykonał smarowanie zębatek o ile dobrze zrozumiałem w komentarzu, lecz mnie ten dzwięk wydaje się bardziej gumowaty niż metalowy do tego wyraźnie słychać do na zawieszeniu mimo nowych elementów.

Walczył ktoś z podobnym upierdliwym tematem ?

Edytowane przez salikartur

Kolejnych 4-ch mechaników, każdy chce wymieniać poduszki amorów nowe na nowe :)  

Witam rzeczywiście jak amory ja wymieniałem też poduchy w tamtym roku problem jest w tym że orginały są na łożyskach teflonowych

i mechanior mi założył orginały normalnie poduchy z łożyskami nissan itd. po 3 miechach to samo inny wymienił na normalne bez żadnych

teflonów i jest teraz w porządku ale wiesz co otwórz pokrywę silnika a druga osoba niech kręci kierownicą zobacz skąd odchodzą trzaski

10 minut temu, baju123 napisał:

Witam rzeczywiście jak amory ja wymieniałem też poduchy w tamtym roku problem jest w tym że orginały są na łożyskach teflonowych

i mechanior mi założył orginały normalnie poduchy z łożyskami nissan itd. po 3 miechach to samo inny wymienił na normalne bez żadnych

teflonów i jest teraz w porządku ale wiesz co otwórz pokrywę silnika a druga osoba niech kręci kierownicą zobacz skąd odchodzą trzaski

Każdy magik specjalista mechanik słuchał, a ja kręcę i kręce i nic z tego nie wychodzi. Twierdzą, że wychodzi z poduchy, lecz na OEM wychodziło, na KYB wychodziło i teraz na SACHS też wychodzi... i za każdym razem z prawej ? 

Obstawiam, że dźwięk się skądś "niesie" , a na łożysku przy poduszce wychodzi.  Jedyne bliskie prawej strony elementy jakie obstawiam 😕

zawiesz.jpg

zawiesz2.jpg

ta druga to guma stabilizatora sprawdz jej stan ta guma pod sprężynę amorka może być zle założona choć wątpię

ona ma taki ogranicznik sprawdz jeszcze łącznik stabilizatora

NOWA AKTUALIZACJA - po jeździe w ulewnym deszczu hałas znika!!! Przy kilku wietrznych i słonecznych dniach hałas powraca!!!

Wysłane z mojego SM-T819 przy użyciu Tapatalka

Witam znalazłeś przyczynę [ podziel się ] jaki problem ,widać

W dniu 15.03.2025 o 07:44, salikartur napisał:

po jeździe w ulewnym deszczu hałas znika!!! Przy kilku wietrznych i słonecznych dniach hałas powraca!!!

brak gdzieś smarowania jakieś gumy ,tuleje