Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

1.6 DIG-T Benzyna - wymiana świec zapłonowych - pytanko

rafalp
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni, 

prośba o pomoc - postanowiłem wymienić sobie świece w Xie po przejechaniu 100kkm, sprawa teoretycznie banalna, ale... albo ja coś pomieszałem albo coś źle robie...

Wyszukałem co tam są za świece i wyszło mi, że do świece platyna-irydium 14mm - kupiłem NGK DILKAR7E9HS 95003 (np tu 95003 NGK DILKAR7E9HS świeca zapłonowa M12 x 1,25, Rozmiar klucza: 14 mm | AUTODOC cena i opinie), następnie wyposażyłem się w klucz 14mm nasadkowy taki dłuższy i zabrałem się za wymianę, a tu d*pa... klucz nie łapie świecy?!?! myśle że jakiś za grubościankowy, ale wizyta w OBI skończyła się zakupem podobnej nasadki 14mm, ale sporo cieńsza ścianka i magnes (typowy do świec)... zadowolony próbuje wykręcać, a tu to samo - klucz nie łapie świecy??? 

Chyba są 2 opcje:

1. kupiłem złe świece - i to nie jest 14mm, ale jakieś mniejsze... dziwne, bo w wielu miejscach podawane są te świece jako odpowiednie

2. po wyjęciu cewki zapłonowej widzę że być może jest tam jakaś jeszcze wkładka którą może trzeba wyciągnąć - na załączonych zdjęciach i wtedy klucz 14mm wejdzie..

Pytanie - jak to się wymienia i jakim kluczem? Może tam siedzi jakaś "odwrócona szklanka" czy coś takiego co trzeba wyciągnąć... może jakaś zawleczka tam jest - ale takie miejsce, że szok...no chyba że trzeba mieć klucz do świec "nissan ch_j_wie_jaki_723" czy jakiś taki...

z góry dzięki za pomoc 😉

IMG_8453.PNG

Edytowane przez rafalp

Opublikowano (edytowane)

zamykam temat... oczywiście klucz 14mm (ten do świec) jest jak najbardziej ok.. po prostu ten klucz jest 3/8 a ja miałem klucze albo 1/2 albo 1/4 więc zanabyłem przelotkę 3/8 -> 1/2... no i jak wsadzałem ten klucz to otwór świecy jest na tyle mały że zawisało na tej przelotce... masakra  ze mną że tego nie zauwazyłem sam🙂

wątek zostawię, bo mam jedną wskazówkę - warto używać klucza dynamometrycznego... na filmikach NGK mówią, że takie świece to albo ~20Nm albo dokręcić ręką i pół obrotu... no to dokręciłem ręką i 20Nm pytało zanim zdążyłem 1/4 obrotu zrobić;-)

pozdr.

Edytowane przez rafalp