Dzynek Opublikowano 10 Marca Udostępnij Opublikowano 10 Marca Dzień dobry , mam problem z ustaleniem co się dzieje z silnikiem. Pojazd był u mechanika na komputerze wyszło że zawory zmiennej fazy rozrządu są do wymiany i zostały wymienione, jednak po przejechaniu 150 km, usterka ponownie się pojawiła... Czy ktoś na forum mógłby mi pomóc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 10 Marca Udostępnij Opublikowano 10 Marca Jakie DTC wywalilo ( aktywne i z przeszlosci ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzynek Opublikowano 10 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca (edytowane) Tego nie wiem, warsztat nie ma tego w historii. Ale widziałem jak był na diagnostyce że to zawory faz rozrządu i wymieniono na początku jeden, ale się ponownie pojawił ten sam błąd. I teraz jak byłem na serwisie olejowym także się pojawiło więc wymieniono wszystkie na nowe... Planuje dzisiaj jechać na diagnostykę i dam znać. Nie wiem czy to ma coś wspólnego , ale wczoraj przed pojawieniem się kontrolki silnika, system start stop także przestał działać. Ale to chyba nie ma nic wspólnego z tą usterką... Edytowane 10 Marca przez Dzynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzynek Opublikowano 10 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca Byłem właśnie na diagnostyce i przesyłam zdjęcie z zarejestrowanym błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca Wygląda to tak jakby przeskoczył łańcuch,albo uwalone jest koło zmiennych faz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzynek Opublikowano 11 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca Ale jakby było uszkodzone koło zmiennych faz rozrządu, to błąd pokazałby się zaraz przy wyższych prędkościach. A nie jak przejedzie się kilkadziesiąt kilometrów. No tak mi się wydaje..., jeżeli przeskoczył łańcuch to byłby uszkodzony napinacz i na zimnym by było słychać rozrząd... Ale dzięki za wskazówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca o to na początek wymień czujnik zmiennych faz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzynek Opublikowano 12 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca są wymienione jak pisałem na początku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca W 1.2 są dwa czujniki, wałka ssącego i wydechowego. Kiedyś, w celu diagnozy, zamieniłem je miejscami, bo są takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca W dniu 11.03.2025 o 14:12, Dzynek napisał: Ale jakby było uszkodzone koło zmiennych faz rozrządu, to błąd pokazałby się zaraz przy wyższych prędkościach. A nie jak przejedzie się kilkadziesiąt kilometrów. No tak mi się wydaje..., jeżeli przeskoczył łańcuch to byłby uszkodzony napinacz i na zimnym by było słychać rozrząd... Ale dzięki za wskazówkę. Błędu może nie pokazać do momentu aż będzie musiał zmieniać fazy,więc możesz trochę przejechać zanim coś wyskoczy. Zawory zmiennych faz wymienione na oryginalne czy zamienniki? Bo Nissany nie lubią zamienników! Dzynek wejdź na YT i wpisz błąd P0011 jest tego od groma,i wszystko odbija się o czujnik zmiennych faz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzynek Opublikowano 14 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca no zobaczę na YT, ale chyba zamontowali zamienniki... Dziwi mnie to że zapala się błąd po przejechaniu większego dystansu i stałej prędkości . A jak się jeździ dynamicznie nic nie wyskakuje. a Też zmienne fazy wtedy działają...Przymierzam się do sprzedania tego nissana i nie chciałbym żeby nowy właściciel miał jakieś problemy . Bo do tej pory samochód jeździł jak wzór .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi