Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan 2016 rok, 1,6 Dig-T zapaliła się kontrolka silnika i samochód jedzie tylko do 3000 obrotów,

Dzynek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry , mam problem  z ustaleniem co się dzieje z silnikiem. Pojazd był u mechanika na komputerze wyszło że zawory zmiennej fazy rozrządu są do wymiany i zostały wymienione, jednak po przejechaniu 150 km, usterka ponownie się pojawiła... Czy ktoś na forum mógłby mi pomóc??

Jakie DTC wywalilo ( aktywne i z przeszlosci ) ?

Tego nie wiem, warsztat nie ma tego w historii. Ale widziałem jak był na diagnostyce że to zawory faz rozrządu i wymieniono na początku jeden, ale się ponownie pojawił ten sam błąd. I teraz jak byłem na serwisie olejowym także się pojawiło więc wymieniono wszystkie na nowe... Planuje dzisiaj jechać na diagnostykę i dam znać. Nie wiem czy to ma coś wspólnego , ale wczoraj przed pojawieniem się kontrolki silnika, system start stop także przestał działać. Ale to chyba nie ma nic wspólnego z tą usterką...

Edytowane przez Dzynek

Byłem właśnie na diagnostyce i przesyłam zdjęcie z zarejestrowanym błędem.

20250310_143228 nissan.jpg

Wygląda to tak jakby przeskoczył łańcuch,albo uwalone jest koło zmiennych faz.

Ale  jakby było uszkodzone koło zmiennych faz rozrządu, to błąd pokazałby się zaraz przy wyższych prędkościach. A nie jak przejedzie się kilkadziesiąt kilometrów. No tak mi się wydaje..., jeżeli przeskoczył łańcuch to byłby uszkodzony napinacz i na zimnym by było słychać rozrząd... 

Ale dzięki za wskazówkę. 

o to na początek wymień czujnik zmiennych faz.

są wymienione jak pisałem na początku...

W 1.2 są dwa czujniki, wałka ssącego i wydechowego.
Kiedyś, w celu diagnozy, zamieniłem je miejscami, bo są takie same.

W dniu 11.03.2025 o 14:12, Dzynek napisał:

Ale  jakby było uszkodzone koło zmiennych faz rozrządu, to błąd pokazałby się zaraz przy wyższych prędkościach. A nie jak przejedzie się kilkadziesiąt kilometrów. No tak mi się wydaje..., jeżeli przeskoczył łańcuch to byłby uszkodzony napinacz i na zimnym by było słychać rozrząd... 

Ale dzięki za wskazówkę. 

Błędu może nie pokazać do momentu aż będzie musiał zmieniać fazy,więc możesz trochę przejechać zanim coś wyskoczy.

Zawory zmiennych faz wymienione na oryginalne czy zamienniki? Bo Nissany nie lubią zamienników!

Dzynek wejdź na YT i wpisz błąd P0011 jest tego od groma,i wszystko odbija się o czujnik zmiennych faz.

no zobaczę na YT, ale chyba zamontowali zamienniki... Dziwi mnie to że zapala się błąd po przejechaniu większego dystansu i stałej prędkości . A jak się jeździ dynamicznie nic nie wyskakuje. a Też zmienne fazy wtedy działają...Przymierzam się do sprzedania tego nissana i nie chciałbym żeby nowy właściciel miał jakieś problemy . Bo do tej pory samochód jeździł jak wzór ....