Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wiatrak chłodnicy (wiskozy) Terrano 2 2,7 tdi

Fidel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Szanowne Panie i Panowie.

Wczoraj podczas rutynowych oględzin auta zauważyłem, ze wiatrak wentylatora chłodnicy, czyli wiatrak wiskozy jest pęknięty. Pęknięcie zauważyłem na pierścieniu, do którego schodzi się 7 Śmigiel. Pęknięcie jest w zasadzie na całej długości w poprzek wiatraka. Nie wiem, jaki czas już z tym jeżdżę. Co może się stać, jeżeli tego nie wymienię? Wiatrak wewnątrz swojej konstrukcji posiada metalowy element i poprzez niego przymocowany jest 4 śrubami do reszty pompy. To wszystko razem robi wrażenie stabilnej całości. Żaden element nie jest luźny.

Dodam, że to Terrano 2 2,7 tdi mam od początku czyli od 2005 roku.

Identyczne pęknięcie wiatraka miało już miejsce kilka lat temu.

Czy sam wiatrak da się wymienić w warunkach domowych? Czyli bez wyciągania chlodnicy oraz po prostu pod blokiem? Czy ktoś to może robił?

Poprzednią wymianę zrobiłem w serwisie, ale to było razem z całym zespołem wodnym.

Czy ktoś orientuje się co ewentualnie może się stać jeżeli tego nie wymienię?

Pozdrawiam

Witaj

Serwisówka mówi ( część LC, strona LC-29 i LC-33) że wentylator jest mocowany do wisko na chyba 4 śrubach od strony chłodnicy ale nie wiem czy bez wyjęcia chłodnicy i osłony wentylatora jest możliwy demontaż i wymiana.

Pozdrawiam i powodzenia

lc.pdfPobieranie informacji ...

Dzięki za odpowiedź.

Osłona na wiatraku jest i ją na pewno trzeba będzie jakoś odkręcić. Ale to tylko osłona. Gorzej będzie z chłodnicą. Myślałem, że może ktoś to już przerabiał na swoim przykładzie.

Jak pisałem wiatrak kilka lat temu też pękł. To jest jakiś słaby punkt. Z drugiej strony jednak nie wiem ile czasu z tym pęknięciem jeździłem. I w czym to w ogóle przeszkadza? Może można by z tym pęknięciem jeździć nadal?