Fidel Opublikowano Poniedziałek o 11:50 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 11:50 Witajcie Szanowne Panie i Panowie. Wczoraj podczas rutynowych oględzin auta zauważyłem, ze wiatrak wentylatora chłodnicy, czyli wiatrak wiskozy jest pęknięty. Pęknięcie zauważyłem na pierścieniu, do którego schodzi się 7 Śmigiel. Pęknięcie jest w zasadzie na całej długości w poprzek wiatraka. Nie wiem, jaki czas już z tym jeżdżę. Co może się stać, jeżeli tego nie wymienię? Wiatrak wewnątrz swojej konstrukcji posiada metalowy element i poprzez niego przymocowany jest 4 śrubami do reszty pompy. To wszystko razem robi wrażenie stabilnej całości. Żaden element nie jest luźny. Dodam, że to Terrano 2 2,7 tdi mam od początku czyli od 2005 roku. Identyczne pęknięcie wiatraka miało już miejsce kilka lat temu. Czy sam wiatrak da się wymienić w warunkach domowych? Czyli bez wyciągania chlodnicy oraz po prostu pod blokiem? Czy ktoś to może robił? Poprzednią wymianę zrobiłem w serwisie, ale to było razem z całym zespołem wodnym. Czy ktoś orientuje się co ewentualnie może się stać jeżeli tego nie wymienię? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schmeisser Opublikowano Poniedziałek o 17:07 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 17:07 Witaj Serwisówka mówi ( część LC, strona LC-29 i LC-33) że wentylator jest mocowany do wisko na chyba 4 śrubach od strony chłodnicy ale nie wiem czy bez wyjęcia chłodnicy i osłony wentylatora jest możliwy demontaż i wymiana. Pozdrawiam i powodzenia lc.pdfPobieranie informacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano Wtorek o 03:41 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 03:41 Dzięki za odpowiedź. Osłona na wiatraku jest i ją na pewno trzeba będzie jakoś odkręcić. Ale to tylko osłona. Gorzej będzie z chłodnicą. Myślałem, że może ktoś to już przerabiał na swoim przykładzie. Jak pisałem wiatrak kilka lat temu też pękł. To jest jakiś słaby punkt. Z drugiej strony jednak nie wiem ile czasu z tym pęknięciem jeździłem. I w czym to w ogóle przeszkadza? Może można by z tym pęknięciem jeździć nadal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi