derasek Opublikowano Piątek o 12:46 Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:46 Cześć wszystkim Nissan Qashqai j11 2020 - przebieg: 104k Dużo z nim miałem problemów: pęknięta listwa wtryskowa - śmierdziało paliwem po jeździe, pociła się góra silnika, wymieniona kolumna kierownicza, maglownica, fotel pasażera, oświetlenie wewnętrzne, siłowniki bagażnika - wszystko wramach rozszerzonej gwarancji. Ale już po gwarancji i mam problem, że jak przyspieszam to autem telepie, drga - wyraźnie to czuć na fotelu kierowcy, na pasażera prawie nie czuć. Tak jakby po jednej stronie. Telepie przy przyspieszaniu w przedziale 2000-2500 rpm na biegu 4, 5, 6. Na niższych może też ale nie czuć. Powyżej 2500 rpm problemu nie ma. Wydaje mi się, też, że jak próbuję utrzymać prędkość np 60 kmh na 4 biegu to potrafi poszarpywać. Wtryski sprawdzane, świecie wymienione, na komputerze nic nie wychodzi. Auto normalnie przyspiesza, nie ma jakieś zamuły, normalnie jeździ. Wszystko wskazuje na dwumasę ale... nic nie klekocze przy uruchamianiu i gaszeniu silnika, nie ma pisków przy zmianie biegów. Jakiś klekot jest słyszalny na zimnym silniku ale jak się rozgrzeje już nie - generalnie ta jednostka nie jest zbyt kulturalna więc pewny nie jestem czy to z dwumasy. Dźwięki nie zmieniają się na wciśniętym i puszczonym sprzęgle zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku. Stąd pytanie co to może być jeśli nie dwumasa? Wyczytałem, że może półoś, łożysko, przegub - generalnie może być coś z układem kierowniczo-napędowym. Problem nie jest zależny od temperatury otoczenia, silnika, wilgotności, ilości paliwa, opon, itd. Jedynie jak autem podróżuje cała rodzina a nie tylko kierowca to jakby problem lekko się nasilał ale może to tylko moje wrażenie. Zdaję sobie sprawę, że to nie telemedycyna i nikt diagnozy zdalnie nie postawi ale chodzi mi o sugestie oraz czy ktoś miał taki lub podobny przypadek? Może ktoś wymieniał już dwumasę? Po jakim przebiegu? Jaki były objawy? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano Piątek o 17:39 Udostępnij Opublikowano Piątek o 17:39 Wymieniałem dwumasę w 14roczniku silnik 1.2 strzeliła przy 17 tys a wymieniłem przy 57 przez ten czas jedyny objaw to poszarpywanie przy ruszaniu.W czasie jazdy nic nie telepało. Jeżeli masz telepanie w czasie jazdy może to być półoś.Były już przypadki że trzeba było wymienić półoś z przegubem wewnętrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi