Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zabezpieczenie antykorozyjne podwozia

diego1979
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy w roczniku z 2022 warto robić zabezpieczenie antykorozyjne podwozia? Z jednej strony to japończyk (wysokie ryzyko korozji), a z drugiej z sojuszu z Renault (dobre zabezpieczenia).

To nie jest japończyk, ale też nie europejczyk, więc nadwozie jest dobrze zabezpieczone, a podwozie słabo albo wręcz wcale.
Jak masz 3 letnie auto, to jeśli nie masz żadnych nalotów rdzy, to nic nie musisz robić (dobrze zabezpieczone), a jak masz rudo pod spodem, to musisz zrobić pełne zabezpieczenie z czyszczeniem/myciem, rozkładaniem niektórych elementów.

PS: Sytuację ratuje (lub wręcz przeciwnie) to, że sporo elementów (także podwozia) jest wykonane z aluminium, które nie zrdzewieją, ale się utleniają.

Edytowane przez aquariusmax

Dzięki. No to jak jeszcze nie mam rdzy, to zamiast niczego nie robić, to warto jeszcze teraz zabezpieczyć (taniej), a nie czekać aż pojawi się rdza i pchać się w koszty związane z czyszczeniem podwozia?

Ja jestem zdania,że zabezpieczenie podwozia jak i profili zamknietych jest potrzebne. Drogi w Europie zima zamieniają się w słone pole, a wiadomo jak działa sól. 

Ja dałem auto przed zimą na konserwację woskiem transparentnym Dinitrol. Po wyschnięciu niewiele ją widać. Progi i profile zamknięte oczywiście też zostały solidnie zalane woskiem. Moje poprzednie auto pomimo niewielkiego przebiegu nie wytrzymało warunków zimowych i zgniły progi oraz błotniki dlatego postanowiłem teraz coś z tym zrobić nie myśląc specjalnie jak długo będę nim jeździł. Zresztą przed pierwszą zimą koszt takiego zabiegu jest najmniejszy a zapewne łatwiej takie auto w razie czego potem sprzedać. Niektórzy wiozą auto na konserwację od razu po odbiorze od dilera a generalnie najlepiej i najtaniej zrobić ją przed pierwszą zimą bo potem już pojawiają się rdzawe miejsca i koszty przygotowania podwozia rosną.

Konserwacja_01.JPG

Wątpię, aby w Nissanie zgniły progi i błotniki w ciągu powiedzmy 5-8 lat.

Teraz w QQ wiele elementów jest aluminiowych i maska, drzwi, przednie błotniki, plastikowa klapa, niektóre wahacze, tylne grudzie, itd. nie będą rude.

Problem jest z niektórymi elementami zawieszenia, bo nawet Renault, a jeszcze bardziej Dacia zabezpiecza podwozie.

Po intensywniej zimie całkowite wymycie profili teoretycznie zamkniętych może już nie być możliwe i raczej to co już się zaczęło będzie postępować. Fakt, przy sprzedaży będzie to lepiej wyglądać.

Edytowane przez aquariusmax