zaq79 Opublikowano 25 Marca Udostępnij Opublikowano 25 Marca Cześć Czy spotkał się ktoś z Was z takim problemem - mianowicie przednie czujniki sygnalizują przeszkodę pomimo że jej tam (z przodu) nie ma. W ubiegły tygodniu zdarzyło się to raz ale "przeszło" samo ;). Dziś przy powrocie z pracy, zaraz po uruchomieniu silnika system parkowania zasygnalizował przeszkodę z przodu auta. Czujniki wyglądają ok nie widać na nich żadnych uszkodzeń. Po ruszeniu i przekroczeniu jakieś minimalnej prędkości system się dezaktywuje i "nie ma problemu" . Przy dojechaniu do skrzyżowania i zatrzymaniu się na światłach system ponownie sygnalizuje przeszkodę. Teraz (wieczorem 20:24) problemu nie ma - auto poprawnie wykrywa przeszkodę. Łącząc dzisiejszy popołudniowy przypadek z tym z przed kilku dniu łączy je tylko to że była słoneczno pogoda i auto było ustawione "przodem" do słońca - tak jakby nagrzane słońcem czujniki "świrowały". Podczas powrotu z pracy - po przejechaniu jakichś 25 km czujniki dalej nie pracowały poprawnie. Poniżej zdjęcie po przejechaniu jakies 25 km gdzie widać że czujniki czołowe sygnalizują przeszkodę a na kamerach auto poprzedzające jest daleko. Gdzie szukać przyczyny - uszkodzone czujniki (oba przednie???) - jakaś kalibracja? - Czy ewentualna wymiana czujnika wiąże się z jego przypisaniem do systemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rex-er Opublikowano 25 Marca Udostępnij Opublikowano 25 Marca Mi pomaga mycie auta 😅 i potem mam na jakiś czas spokój 😆 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaq79 Opublikowano 25 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca Fakt mój nie był dawno myty ale myślę że z tego powodu by się czujniki nie obraziły :). Zapobiegawczo przetarłem je szmatka jak problem dziś się pojawił - ale niestety to nic nie pomogło. - ale dzięki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 25 Marca Udostępnij Opublikowano 25 Marca Mi czasem pikają jak jest nieco wyższy poziom jedni, są "na styk". Poza tym stojąc za kimś czasem kopciuchy je aktywują Z brudem ich nigdy nie skojarzyłem a przód auta często jest czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaq79 Opublikowano 25 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca W weekend jeszcze zaglądnę pod zderzak - może problem jest w przewodach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 1 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia Zwróć u wagę czy nie dzieje się tak przy wyższych temp. Zazwyczaj jak czujnik się nagrzeje na słońcu. Też mi się tak przytrafiło kilka razy w lecie w upalne dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaq79 Opublikowano Wtorek o 15:39 Autor Udostępnij Opublikowano Wtorek o 15:39 Cześć Tak - początkowo problem był jak robiło się ciepło, jednak wieczorem problem nie występował. Ponieważ nie miałem czasu zaglądnąć "pod zderzak" więc nie wiem w jakim stanie są przewody. Ale coś mi mówi że "nasi" tam byli i wcale bym się nie zdziwił ze przewody są zabezpieczone izolację elektryczną a ona od ciepła "zeszła" lub się przemieściła i robi się "cyrk"..... Może w weekend majowy się za to zabiorę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi