Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czujniki parkowania - przód

zaq79
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Czy spotkał się ktoś z Was  z takim problemem - mianowicie przednie czujniki sygnalizują przeszkodę pomimo że jej tam (z przodu) nie ma.  W ubiegły tygodniu zdarzyło się  to  raz ale "przeszło" samo ;).

Dziś przy powrocie z pracy, zaraz po uruchomieniu silnika system parkowania zasygnalizował przeszkodę z przodu auta. Czujniki wyglądają ok nie widać na nich żadnych uszkodzeń. Po ruszeniu i przekroczeniu jakieś minimalnej prędkości system się  dezaktywuje i "nie ma problemu" :P. Przy dojechaniu do skrzyżowania i zatrzymaniu się  na  światłach system ponownie sygnalizuje przeszkodę.

Teraz (wieczorem 20:24) problemu nie ma -  auto poprawnie wykrywa przeszkodę.

Łącząc dzisiejszy popołudniowy przypadek z tym z przed kilku dniu łączy  je  tylko to że była słoneczno pogoda i auto było ustawione "przodem" do słońca - tak jakby nagrzane słońcem czujniki  "świrowały".

Podczas powrotu  z pracy - po przejechaniu jakichś 25 km czujniki dalej nie pracowały poprawnie. Poniżej zdjęcie po przejechaniu jakies 25 km gdzie widać że czujniki czołowe sygnalizują przeszkodę a na kamerach auto poprzedzające jest daleko.

Gdzie  szukać przyczyny -  uszkodzone czujniki (oba przednie???) - jakaś  kalibracja? -  Czy ewentualna wymiana czujnika wiąże się z jego przypisaniem do systemu?

X-trail.jpg

Mi pomaga mycie auta 😅 i potem mam na jakiś czas spokój 😆

Fakt mój nie był dawno myty ale myślę że z tego powodu by się czujniki nie obraziły :). 

Zapobiegawczo przetarłem je szmatka jak problem dziś się pojawił  - ale niestety to nic nie pomogło. - ale  dzięki  za sugestie

Mi czasem pikają jak jest nieco wyższy poziom jedni, są "na styk". Poza tym stojąc za kimś czasem kopciuchy je aktywują :) Z brudem ich nigdy nie skojarzyłem a przód auta często jest czarny :)

W weekend jeszcze zaglądnę  pod zderzak - może problem jest w przewodach... 

Zwróć u wagę czy nie dzieje się tak przy wyższych temp. 

Zazwyczaj jak czujnik się nagrzeje na słońcu. 

Też mi się tak przytrafiło kilka razy w lecie w upalne dni. 

• 2 tygodnie później...

Cześć

Tak -  początkowo problem był  jak  robiło  się  ciepło,  jednak wieczorem  problem nie występował.

Ponieważ nie miałem czasu  zaglądnąć "pod zderzak" więc nie wiem w jakim  stanie są przewody.  Ale  coś mi mówi że "nasi"  tam  byli  i  wcale bym się  nie zdziwił  ze przewody  są  zabezpieczone  izolację elektryczną  a ona od ciepła "zeszła" lub się  przemieściła i  robi  się  "cyrk".....

Może w weekend majowy się  za to zabiorę ...