Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Obroty na biegu jałowym

adi1602
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie czy ktoś się spotkał z objawem  ze podczas postoju na biegu jałowym obroty są na poziomie 750 , a po jakimś czasie sa na poziomie 890/ 900. 

Silniki 1,2 benzyna 

Po jakimś czasie ...to pojęcie wzgledne.Po prostu obroty falują,nie wiemy jak czesto,czy stale? Przyczyn może być wiele,od załączenia się klimy,od włączenia ładowania...od złego paliwa,od sondy...od brudnej przepływki...wiele,wiele

Ok. To nie jest tak że jak zatrzymam samochód to mi falują obroty tylko raz mam 750 a po przykładowo 15min jazdy zatrzymam samochód i mam 890

Tez tak mam u siebie. Dokladnie tak samo jak opisujesz. Wyczytalem gdzies, ze to komputer steruje tymi obrotami i dobiera odpowiedni poziom na dana chwile. Na przyklad doladowywanie aku - wyzsze obroty. Jezeli wszystko jest ok z podzespolami to jest to normalne zjawisko dla tego silnika. 

Ok. Dzięki za info UTi . Też tak podejrzewałem.  Trochę lipa przy bezpośrednim wtrysku nie . Więcej paliwa idzie do oleju podczas postoju naprzylkład na światłach.  

U mnie było delikatnie wyżej niż 750 obr/min, a czasem faktycznie wzrastało do ok. 800-850 obr/min, jednak było to rzadko.

W dniu 28.03.2025 o 08:36, uti napisał:

Na przyklad doladowywanie aku - wyzsze obroty.

przyjmuje się, że alternator rozpoczyna ładowanie przy obrotach < 1000, a najwyższe parametry ładowania osiąga przy obrotach <2000

Adi,ja też mam woltomierz wpięty w układ,mam wyłączone ładowanie przez algorytm Nissana,napięcie ładowania jest stale 14.5-14.7V Czy to na biegu jałowym,czy na obrotach.Żeby wiedzieć jaki jest prąd trzeba by było wprowadzić w układ amperomierz,w tedy wiedziałbyś jaką wartość podaje regulator napięcia z alternatora.

W dniu 31.03.2025 o 07:52, adi1602 napisał:

Nie zgodzę się z tezą :exopel: ponieważ nawet przy obrotach 750 pokazuje mi ładowanie na poziomie 14,2 . Na dowód przypnę potem fotkę 

chyba nie do końca rozumiesz zagadnienie. kolega Karminadel rzucił Ci nieco wiedzy na ten temat. pozdrawiam.

4 godziny temu, JACKO29 napisał:

Żeby wiedzieć jaki jest prąd trzeba by było wprowadzić w układ amperomierz,w tedy wiedziałbyś jaką wartość podaje regulator napięcia z alternatora.

Nie trzeba się wpinać, wystarczy miernik cęgowy i złapać za główny przewód.

A jeszcze prościej zrobić sobie podgląd w darmowej aplikacji przez obdii. W J11 mamy informację o prądzie w A, a w J12 moc w W.

Edytowane przez aquariusmax

Cęgi nie każdy ma,to już jest wyższa szkoła jazdy.

Ja mam multimetr z cęgami kupiony za 119 zł i mierzą prąd stały od 40mA do 400A, co przy silniku benzynowym wystarczy zazwyczaj nawet do mierzenia prądu rozruchowego. Za niewiele więcej można kupić z Bluetooth i w kabinie obserwować co się dzieje z ładowaniem, jak komuś nie wystarcza aplikacja.

Edytowane przez aquariusmax