adi1602 Opublikowano 26 Marca Udostępnij Opublikowano 26 Marca Witam. Mam pytanie czy ktoś się spotkał z objawem ze podczas postoju na biegu jałowym obroty są na poziomie 750 , a po jakimś czasie sa na poziomie 890/ 900. Silniki 1,2 benzyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 26 Marca Udostępnij Opublikowano 26 Marca Po jakimś czasie ...to pojęcie wzgledne.Po prostu obroty falują,nie wiemy jak czesto,czy stale? Przyczyn może być wiele,od załączenia się klimy,od włączenia ładowania...od złego paliwa,od sondy...od brudnej przepływki...wiele,wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi1602 Opublikowano 27 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca Ok. To nie jest tak że jak zatrzymam samochód to mi falują obroty tylko raz mam 750 a po przykładowo 15min jazdy zatrzymam samochód i mam 890 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uti Opublikowano 28 Marca Udostępnij Opublikowano 28 Marca Tez tak mam u siebie. Dokladnie tak samo jak opisujesz. Wyczytalem gdzies, ze to komputer steruje tymi obrotami i dobiera odpowiedni poziom na dana chwile. Na przyklad doladowywanie aku - wyzsze obroty. Jezeli wszystko jest ok z podzespolami to jest to normalne zjawisko dla tego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi1602 Opublikowano 28 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca Ok. Dzięki za info UTi . Też tak podejrzewałem. Trochę lipa przy bezpośrednim wtrysku nie . Więcej paliwa idzie do oleju podczas postoju naprzylkład na światłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano Sobota o 22:48 Udostępnij Opublikowano Sobota o 22:48 U mnie było delikatnie wyżej niż 750 obr/min, a czasem faktycznie wzrastało do ok. 800-850 obr/min, jednak było to rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exopel Opublikowano Niedziela o 07:42 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 07:42 W dniu 28.03.2025 o 08:36, uti napisał: Na przyklad doladowywanie aku - wyzsze obroty. przyjmuje się, że alternator rozpoczyna ładowanie przy obrotach < 1000, a najwyższe parametry ładowania osiąga przy obrotach <2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi1602 Opublikowano Poniedziałek o 05:52 Autor Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 05:52 Nie zgodzę się z tezą :exopel: ponieważ nawet przy obrotach 750 pokazuje mi ładowanie na poziomie 14,2 . Na dowód przypnę potem fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano Poniedziałek o 21:44 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 21:44 To musisz pokazać PRĄD - a nie napięcie ładowania. Nie ładujesz napięciem, a prądem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi1602 Opublikowano 18 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 18 godzin temu Przesyłam fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 18 godzin temu Udostępnij Opublikowano 18 godzin temu Adi,ja też mam woltomierz wpięty w układ,mam wyłączone ładowanie przez algorytm Nissana,napięcie ładowania jest stale 14.5-14.7V Czy to na biegu jałowym,czy na obrotach.Żeby wiedzieć jaki jest prąd trzeba by było wprowadzić w układ amperomierz,w tedy wiedziałbyś jaką wartość podaje regulator napięcia z alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exopel Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu W dniu 31.03.2025 o 07:52, adi1602 napisał: Nie zgodzę się z tezą :exopel: ponieważ nawet przy obrotach 750 pokazuje mi ładowanie na poziomie 14,2 . Na dowód przypnę potem fotkę chyba nie do końca rozumiesz zagadnienie. kolega Karminadel rzucił Ci nieco wiedzy na ten temat. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 14 godzin temu Udostępnij Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, JACKO29 napisał: Żeby wiedzieć jaki jest prąd trzeba by było wprowadzić w układ amperomierz,w tedy wiedziałbyś jaką wartość podaje regulator napięcia z alternatora. Nie trzeba się wpinać, wystarczy miernik cęgowy i złapać za główny przewód. A jeszcze prościej zrobić sobie podgląd w darmowej aplikacji przez obdii. W J11 mamy informację o prądzie w A, a w J12 moc w W. Edytowane 14 godzin temu przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Cęgi nie każdy ma,to już jest wyższa szkoła jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aquariusmax Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) Ja mam multimetr z cęgami kupiony za 119 zł i mierzą prąd stały od 40mA do 400A, co przy silniku benzynowym wystarczy zazwyczaj nawet do mierzenia prądu rozruchowego. Za niewiele więcej można kupić z Bluetooth i w kabinie obserwować co się dzieje z ładowaniem, jak komuś nie wystarcza aplikacja. Edytowane 10 godzin temu przez aquariusmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi