Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Radio nie łapie fal FM

olek1222
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem Pulsara z 2014r, niestety radio nie łapie mi fal FM, jest to radio z nawigacją, obsługa kamer 360 itp. Radio łapie fale DAB, nawigacja normalnie działa, ale nie łapie mi radi z fal FM. Czy może ktoś mi pomóc w tym temacie? Czy ta antena na dachu obsługuje te wszystkie funkcje (GPS, DAB I FM) ? 

W dniu 27.03.2025 o 18:18, olek1222 napisał:

Czy ta antena na dachu obsługuje te wszystkie funkcje (GPS, DAB I FM) ? 

Jeżeli masz oryginalną antenę, to z w/w nie powinno być problemu. Masz też możliwość wykonania testu. Przy naciśniętym "Setup" prawym pokrętłem 90 st. w lewo, 90st w prawo, 90 st w lewo (lub odwrotnie prawo - lewo - prawo) ... i wchodzisz do menu serwisowego radia. Tam masz opcję testu kilku elementów do wyboru

Edytowane przez Bilunia
  • Thanks 1

Witam, robiłem w/w test i nic z niego nie wynika poza tym, że nie ma sygnały z FM,a jak już pisałem wczesniej GPS i DAB dziala normalnie. Więc ewentualnie co musiałbym jeszcze sprawdzić poza anteną, może jakiś moduł/wzmacniacz i ewentualnie w którym miejscu to jest w tym samochodzie. Ewentualnie mógłby mi ktoś opisać na co zwrócić w tym problemie uwagę? co gdzie jest ukryte i co sprawdzić 🙂

Godzinę temu, olek1222 napisał:

co musiałbym jeszcze sprawdzić poza anteną, może jakiś moduł/wzmacniacz i ewentualnie w którym miejscu to jest w tym samochodzie.

Nie pamiętam, ale w NC jest chyba opcja przywrócenia sprzętu do ustawień fabrycznych. Jeżeli to nie pomoże, to już grubsza sprawa.

W dniu 1.04.2025 o 20:11, MisilYE napisał:

Możesz mieć uszkodzoną antenę FM na dachu,tam chyba jest wzmacniacz,280631269_3199099197039442_9000465303776569341_n.jpg

Coś takiego

Spodziewam się właśnie ,że problemem w moim przypadku jest antena. Ale poza używkami nie mogę znaleźc nowej Ori, czy od jakiegoś innego auta (może Qashqai) będzie pasować?

Tak widizalem, że jest taka opcja, ale jak to zrobię to radio nie będzie wołać jakieś kodu albo coś? Bo jak ma jakiś kod to go raczej nie posiadam, ewentualnie wiesz może Jake ustawienia polecą po tym resecie? CY nie trzeba będzie jakoś na nowo kamer ustawiać itp?

11 godzin temu, olek1222 napisał:

Tak widizalem, że jest taka opcja, ale jak to zrobię to radio nie będzie wołać jakieś kodu albo coś?

Jeżeli w Pulsarze siedzi oryginalnie fabrycznie zamontowane NC, to nie potrzebujesz żadnego kodu - radio jest przypisane na stałe do VIN auta.

11 godzin temu, olek1222 napisał:

Jake ustawienia polecą po tym resecie?

Tracisz zaprogramowane kanały radiowe i swoje punkty zapisane w pamięci navi. Oczywiście będziesz musiał od nowa poustawiać typ trasy, położenie "DOM", czy ustawienia głośności w zależności od prędkości ... ale to bez problemu ogarniesz w kilka minut. Poza tym, żadnych skutków ubocznych.

Edit.
Sporo tutaj klikamy, podpowiadamy, ale mógłbyś chociaż opisać co stwierdziłeś po wejściu w menu serwisowe NC w temacie "Radio". masz tam 3 opcje do testu (o ile dobrze pamiętam, to FM, AM i DAB) i dalsza polemika bez znajomości tego co testy w tych 3 tematach wykazały mija się z celem. Fotka twojego "bata" anteny też byłaby mile widziana, bo mógłbym przynajmniej wizualnie ocenić, czy jest identyczny jak u mnie.

Edytowane przez Bilunia
  • Like 1

11 godzin temu, Bilunia napisał:

Jeżeli w Pulsarze siedzi oryginalnie fabrycznie zamontowane NC, to nie potrzebujesz żadnego kodu - radio jest przypisane na stałe do VIN auta.

Tracisz zaprogramowane kanały radiowe i swoje punkty zapisane w pamięci navi. Oczywiście będziesz musiał od nowa poustawiać typ trasy, położenie "DOM", czy ustawienia głośności w zależności od prędkości ... ale to bez problemu ogarniesz w kilka minut. Poza tym, żadnych skutków ubocznych.

Edit.
Sporo tutaj klikamy, podpowiadamy, ale mógłbyś chociaż opisać co stwierdziłeś po wejściu w menu serwisowe NC w temacie "Radio". masz tam 3 opcje do testu (o ile dobrze pamiętam, to FM, AM i DAB) i dalsza polemika bez znajomości tego co testy w tych 3 tematach wykazały mija się z celem. Fotka twojego "bata" anteny też byłaby mile widziana, bo mógłbym przynajmniej wizualnie ocenić, czy jest identyczny jak u mnie.

Własciwie to masz rację, ale nie miałem auta bo był na serwisie klimy itp.

Poniżej załaczam zdjęcia testów i Anteny. Ogolnie nie wiem jak mam to czytać, bo nie wiem jak powinno być poprawnie.

IMG_20250403_110907.jpg

IMG_20250403_110542.jpg

IMG_20250403_110244.jpg

IMG_20250403_110231.jpg

IMG_20250403_110551.jpg

IMG_20250403_110605.jpg

IMG_20250403_110609.jpg

IMG_20250403_110510.jpg

6 godzin temu, olek1222 napisał:

Poniżej załaczam zdjęcia testów i Anteny. Ogolnie nie wiem jak mam to czytać, bo nie wiem jak powinno być poprawnie.

Z poniższego linku pobierz rar'a, rozpakuj i zobacz jak to u mnie wygląda. W środku kilka istotnych fotek. Zasilanie było włączone, ale silnika nie uruchamiałem. NC był włączony, ale lewym pokrętłem głos był wyłączony. To tak żebyś mógł konkretnie porównać.
Jeszcze jedno przychodzi mi na myśl. Ty jesteś 1 właścicielem i nie było tam nic kombinowane ze zmianą softu NC na inny niż fabryka zainstalowała ? Podaj jaki masz wgrany soft (D ???)

Parametry testu radia + antena.

9ceaabd3ac9d1.png

Edytowane przez Bilunia
  • Thanks 1

Dziękuję za odpowiedź, nie jestem 1 właścicielem , auto w sumie niedawno nabyłem w takim stanie właśnie, że te radio nie działało, auto było sprowadzane z Francji, poprzedni właściciel nie wiedział dla czego te radio nie gra, po prostu słuchał z nadajników cyfrowych (DAB) mi te radia nie odpowiadają.  Na tą chwilę rzuca mi się tylko różnica w "status anteny" u Ciebie jest "OK", a u mnie jest "Otwarty". Soft ma  wgrany jeśli dobrze to odczytuje D053, hardware 031.

Swoją drogą twoja antena dachowa wygląda tak samo jak moja, jutro chyba wyciągnę radio i zobaczę czy czasem się nic nie poluzowało na kostkach z tyłu samego radia, a w przyszłym tygodniu jak już nie znajdę żadnego rozwiązania będę opuszczać podsufitkę szukać problemy w samej antenie. mam miernik multimetr ale tak na dobrą sprawę też nie wiem jeszcze jak go używać przy antenach samochodowych :)

IMG_20250403_110833.jpg

Edytowane przez olek1222

1 minutę temu, olek1222 napisał:

Soft ma  wgrany jeśli dobrze to odczytuje D053. 

Ja mam na pewno inny soft. Zapomniałem, by cyknąć numer, ale Jak już tak głęboko weszliśmy w temat, to kopsnę się z rana do garażu i wstawię fotkę. O ile dobrze pamiętam, to u mnie siedzi D302, ale wolę się upewnić.
Bo z tego co widzę obaj mamy auta z 2014 r, Tekna, więc podejrzewam, że ktoś coś grzebał w twoim sofcie.

11 godzin temu, Bilunia napisał:

Ja mam na pewno inny soft.

Tak Tekna. A czy nie ma problemu ze zmiana softu? Nic się tam nie pokiełbasi? Jak możesz to zerknij, może ja też w jakiś sposób zmienię ten soft.

Godzinę temu, olek1222 napisał:

Tak Tekna. A czy nie ma problemu ze zmiana softu? Nic się tam nie pokiełbasi? Jak możesz to zerknij, może ja też w jakiś sposób zmienię ten soft.

Pytanie - czy skorzystałeś z opcji przywrócenia do ustawień fabrycznych dostępnej z poziomu menu serwisowego ? Od tego należałoby zacząć i nie sądzę by poza tym co wcześniej wymieniłem coś większego by się stało. Być może to by rozwiązało problem.

Ja Ci mogę podpowiadać, podsyłać fotki swoich ustawień byś mógł porównać, ale co z tym zrobisz, to już wyłącznie Twoja decyzja i Twoja odpowiedzialność. Na końcu tego posta podrzucę Ci nawet link do fabrycznych softów Bosch'a, ale jak wspomniałem - Ty decydujesz i odpowiadasz za skutki. Jakby co, to na 1 pozycji poniższej fotki masz button do aktualizacji softu.

51614d570bf18.png

Softy do Nissanów

Na dole wykazu softów masz SW Versions D2xx, Exxx * ... i to chyba tam siedzi mój D205, ale nigdy w tym nie grzebałem, bo nie miałem takiej potrzeby.
Tyle z mojej strony w tym temacie - zrobiłem co mogłem.

Edit. 

Zauważ, że w całym wykazie softów Bosch'a nie ma takiej paczki która by wskazywała że siedzi w niej twój soft D053

Edytowane przez Bilunia

Dzieki, chyba pokusze się o zmianę tego softa i zobaczymy co będzie, nie znalazłem u siebie w radiu w tym menu serwisowym opcji przywracania do ustawień fabrycznych (dziwne). Wgranie tego softa co Ty masz raczej nie zaszkodzi skoro u Ciebie wszystko działa, nóż widelec może się coś zadziejepozyrywnego. Dopytam tylko, czy masz w swoim aucie kamery 360? To już będę miał jasność że taki soft podpasuje. I pytanie tego softa instaluje poprzez USB ? Orientujesz się może? Jak to zrobić? Czy wystarczy pendraiw z softem i z automatu go podczyta?

Pozdrawiam

Skoro mamy Teknę, to mamy kamery 360.
Co do procedury wgrania nowego softu to się nie wypowiem, bo tego nie robiłem i jak wspomniałem wcześniej - reszta w Twoich rękach.

14 minut temu, olek1222 napisał:

nie znalazłem u siebie w radiu w tym menu serwisowym opcji przywracania do ustawień fabrycznych

Dobrze sprawdź, bo na Twojej fotce widzę że suwaczek nie jest na samej górze, dlatego zrzut zaczyna się od "Oprogramowanie: D053", a button "Aktual. oprogr. system" podobnie jak u mnie powinien być nad nim - na samej górze.

Edytowane przez Bilunia