Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Szyby

JackSet
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

założyłem nowy temat ogólny Szyby, bo chyba nie ma.

Mój problem to małe białe kropeczki na przedniej i bocznych szybach od zewnątrz. 

Pod słońce widać ok. 0.1 mm kropki w ilości trudno policzalnej, ale mniej więcej 200-300 na powierzchni 50cmx50 cm.

A wygląda jakby jakaś farba, albo kropeczki betonu. Pod paznokciem niewyczuwalne, jedynie jak się przeleci dłonią to wyczuwalne lekko szorstko.

Podejrzewam, ze coś z pobliskiej budowy mogło dolecieć. Albo za czymś jechałem i poszedł shower jakiegoś.  ..ujostwa 😉

Próbowałem benzyną ekstrakcyjną i innymi delikatnymi dla szyby specyfikami, ale nie schodzą. 

Może ma ktoś pomysł co użyć, żeby nie porysować szyby.

Pomyślałem o glince do lakieru, ale nigdy nie stosowałem. 

Kropeczki widać też na bocznych blendach słupków A i B.

Glinka powinna nie zrobić krzywdy ale może nie wyczyścić, jak to jest mechaniczne uszkodzenie. Jedynie jakaś polerka by wchodziła chyba w grę ale to w ostateczności. Może skonsultuj się z jakimiś  detajlerami.

Edytowane przez JJacek

wydaje mi sie nie ma mechanicznego uszkodzenia. bardziej jakby farba z pistoletu lakierniczego wyglada.

byłem.

próbowali różnych specyfików ale nie było efektu. wg nich to jakaś farba, jakby z lakierni jakaś chmurka z wiatrem przywiała bo dopatrzyli się na bocznych szybach za złożonymi lusterkami jest mniej zdecydowanie tych spotów

glinkę potwierdzili ze moze pomóc, więc juz kupiłem i w słoneczny dzień będę próbował. nie trzeba nawet żadnego lubrykantu, wystarczy nawet płyn do szyb żeby dobrze spryskac albo woda z płynem do mycia.