Jani Opublikowano Środa o 18:31 Udostępnij Opublikowano Środa o 18:31 Cześć, z góry przepraszam za swoje potoczne sformułowania dotyczące opisania problemu. Napiszę po prostu co się dzieje i co zaobserwowałem - Tyle tytułem wstępu. Auto to Nissan QQ 2018 (Kanada), 2.0 (+Gaz) - 141KM ; 107 000 km Problem występuje 1-2 x msc, a konkretnie (opiszę ostatnią sytuację parę dni temu, ale problem występuje od dłuższego czasu): Po około 5-7 min, od uruchomienia silnika i jazdy, przy prędkości około 90 km/h poczułem, że auto przestaje dostawać mocy (tak jakby odcięło cylinder (może 2)), naciśniecie pedału gazu nie spowodowało przyspieszenia, gdy obroty spadły do około 2000, auto zaczęło pracować (wydawać dźwięk) podobny przy załączeniu systemu ABS. Wymuszając większe obroty ucichło, ale auto nie przyspieszało. Przy zatrzymaniu auta i wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu problem znika (do kolejnej sytuacji za 2-3 tyg). Auto było u gazownika i pod komputerem żaden błąd nie wyskoczył, jak również u mechanika. Przy okazji były wymieniane 4 świece. Myślałem że to wina gazu, ale chcąc to wyeliminować jeżdżę od dłuższego czasu tylko na benzynie (by to potwierdzić lub nie) - i stało się to właśnie na benzynie. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Czy może chodzić o cewki? Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania jeśli o czymś nie wspomniałem. Jestem laikiem i proszę o wyrozumiałość. Gorąco pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paulo68 Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu Gdyby to był problem świec, cewek to powinien być błąd wypadania zapłonu na którymś z cylindrów a piszesz że nie ma żadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jani Opublikowano 11 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Tak dokładnie, żaden błąd się nie pokazuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi