Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Prośba w ocenie auta

Kamil8810
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

szukamy z żoną dla niej auta.  Zdecydowaliśmy się na Nissana Kaśkę wersja j11 po FL. Zależy nam bardzo na tym aby auto miało ogrzewana przednią szybę. I znalazłem na otomoto taki jeden egzemplarz i wydaje mi się że ma grzana przednią szybę ale w opisie auta nie ma nigdzie o tym info. Wnioskuję tak po panelu klimatyzacji. Dzwoniłem do sprzedającej aby się upewnić czy to nie błąd w opisie ale on potwierdził info że strony. Może wy moglibyście mi na to zerknąć i coś na ten temat powiedzieć ?

poniżej Link do ogłoszenia 

Nissan

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi 

Wg zdjęć z ogłoszenia powinien mieć  podgrzewaną przednią szybę , przyciski do przedniej i tylnej szyby podgrzewanej są na panelu klimy po prawej stronie (górny to przód), ogólnie można to sprawdzić na szybie - patrząc pod kątem widać drobną siateczkę , poza tym pakiet zima był z podgrzewanymi fotelami i przednią szybą

Edytowane przez Paulo68

No właśnie też mi się tak wydawało że ten guzik jest od grzania przedniej szyby ale sprzedawca mocno upiera się przy braku tej funkcji. A macie może jakieś doświadczenia z automatem w aucie ?

Szyba mogła zostać wymieniona na tańszą wersję bez tej opcji, więc ta funkcja wtedy nie działa.
W J12 musiałem się nieźle naszukać, aby kupić nowe auto bez tych drucików.

Edytowane przez aquariusmax

2 godziny temu, Kamil8810 napisał:

No właśnie też mi się tak wydawało że ten guzik jest od grzania przedniej szyby ale sprzedawca mocno upiera się przy braku tej funkcji. A macie może jakieś doświadczenia z automatem w aucie ?

Poproś sprzedawcę, by nacisnął oba przyciski z prawej, sprawdził, czy ich diodki się zapaliły i cyknął fotkę. Wtedy wszystko będzie jasne.

Włączony przycisk w połączeniu z bezpiecznikiem i siatką w szybie dopiero daje obwód zamknięty. Brak siatki, lub spalony bezpiecznik nie zapali lampki

9 godzin temu, Kamil8810 napisał:

Automat bardzo szybki, samochód dynamiczny i w miarę oszczędny (mała waga), siateczka w szybie widoczna i zimą  bardzo przydatna. Zabezpiecz antykorozyjnie podwozie. 

Super dzięki za odpowiedź. Dzisiaj albo jutro zadzwonię do sprzedawcy i z nim to zweryfikuje. Jedyne co kolor nam nie leży ale jakoś z tym byśmy sobie żyli ;) 

Jakas pańcia jeździła bo paznokciami porysowała klapę w miejscy otwierania zdaje się :)

Skrzynia i silnik super, ale sprawdź w jakim stanie są sprzęgła... Najlepiej zatrzymaj się na wzniesieniu i spróbuj ruszyć, kilka razy na różnych wzniesieniach. nie powinno nic szarpać. U mnie szarpało już po 20 tys :) Ruszaj normalnie, nie za wolno nie za szybko (nie za dużo gazu)

U mnie w J11 1.2 poszarpywało już od 11 tys. km, a nie jestem pańcia.

To zależy od specyficznego użycia. Jak się często parkuje na półsprzęgle w wąskim garażu, to docisk sprzęgła szybko łapie luzy.

29 minut temu, aquariusmax napisał:

U mnie w J11 1.2 poszarpywało już od 11 tys. km, a nie jestem pańcia.

To zależy od specyficznego użycia. Jak się często parkuje na półsprzęgle w wąskim garażu, to docisk sprzęgła szybko łapie luzy.

He he pańcia to porysowała klapę od spodu :) Choć w manualu podobno jeżdżenie w szpilkach nie pomaga sprzęgłu.

Ale tu mowa o automacie, a w nim sprzęgłem steruje komputer. A suche sprzęgła w tych skrzyniach niestety nie są zbyt trwałe.

Mam już prawie 80 tyś. przejechane w moim J11b z 2019 roku i nic się ze sprzęgłami nie dzieje.

4 minuty temu, Robert_B napisał:

Mam już prawie 80 tyś. przejechane w moim J11b z 2019 roku i nic się ze sprzęgłami nie dzieje.

A robisz głównie trasy (sprzęgło lubi to) czy raczej po mieście (sprzęgło nie cierpi tego).

Ale to i tak pewna losowość jest. W KIA bez problemu wymieniają na gwarancji, ale w Nissanie to "nic sie nie dzieje" :) 

U mnie było głównie miasto. X też trochę cięższy to też pewnie nie pomogą + podjazd do garażu lekko pod górkę (ale bez przesady)

Edytowane przez Smakor

2 godziny temu, Smakor napisał:

Ale tu mowa o automacie, a w nim sprzęgłem steruje komputer. A suche sprzęgła w tych skrzyniach niestety nie są zbyt trwałe.

Ale w J11 DCT chyba są sprzęgła mokre. 

Wątpię... A nawet jak ma mokre to coś jest nie tak z tą konstrukcją... Jak to u Nissana... Zresztą ta skrzynia została wycofana.

Edytowane przez Smakor

Nissan J11 Qashqai II z 2020 roku z automatyczną skrzynią biegów DCT (dwusprzęgłową) ma mokre sprzęgła. Sprzęgło mokre w skrzyni DCT pracuje w kąpieli oleju i jest przeznaczone do przenoszenia większego momentu obrotowego. Tak napisali .... ale mogę się mylić.

1 godzinę temu, Robert_B napisał:

Oprócz parkowania na kilka razy, codziennie mam do pokonania ostry, krótki podjazd z zatrzymania, co nie służy sprzęgłu (dwumasie).

W J11 miałem pulsowanie przez 40 tys  km i nie padło, ale przyjemne to nie było. W J12 mam 13 tys. km i już też coś takiego zaczynam delikatnie odczuwać.

Może nie potrafię poprawnie ruszać (lubię bardzo delikatnie ruszać i zmieniać biegi oraz lubię hamować silnikiem) i wtedy automat (lub elektryk) byłby dla nie lepszy.

5 godzin temu, Smakor napisał:

A robisz głównie trasy (sprzęgło lubi to) czy raczej po mieście (sprzęgło nie cierpi tego).

Głównie miasto.