Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

rozrusznik

Gość EnDrIu WAWA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość EnDrIu WAWA

Mam problem bo jak przekrece kluczykiem wydobywa sie jakby tarcie metal o metal i auto nie zapala :cry: .Dodam, ze jak otworzylem maske zasmierdzialo spalenizna :( Czy to wlasnie oznacza padniety rozrusznik? Ile kosztuje regenracja? Czasem mialem podobna sytuacje, ale jak ponownie przekrecilem kluczyk bylo oki, a teraz juz niestety cos zdechlo :cry:

Na tyle ile się znam, bo u mnie też było słychać takie darcie metalu o metal, to zdycha Ci rozrusznik. Ja za wymianę bendiksa i tulejek 2 lata temu zapłaciłem 255 zł.

w moim przypadku wystarczyło rozkręcić rozrusznik i go wyczyścić, nasmarować(WD-40 nie zastąpiony) zapiekają się tulejki i elektromagnes nie ma siły poruszać dźwignią. po czyszczeniu działa jak złoto :wink:

właśnie jestem po takiej akcji :wink: wymienił mi szczotki, jakieś tulejki i zregenerował ten cały bendiks, zapłaciłem 200 pln, a objawy miałem takie jak Ty

Gość EnDrIu WAWA
właśnie jestem po takiej akcji :wink: wymienił mi szczotki, jakieś tulejki i zregenerował ten cały bendiks, zapłaciłem 200 pln, a objawy miałem takie jak Ty
ooo co to za spec :?: Mysle, ze usmiechne sie do CIebie zebys podal mi nr do niego 8)

facet jest z Zielonki i troche roboty ma, jest tak że musisz podjechać i ewentualnie zostawić autko, bo robi według kolejki, ja zostawiłem wczoraj o 17 tej i dziś odebrałem po 18 tej :wink:

• 1 rok później...

Szukam na forum i nie mogę znaleźć.

W którym miejscu znajduje się rozrusznik? Jak się do niego dobrać żeby wymontować?

Mam 100nx gti, ale z silnikiem od P10gt.

johny_fellow dzięki!

Mam nadzieje, że u mnie jest podobnie. Zabieram się do szukania.

Edit:

Albo go tam nie ma, albo jestem ślepy :(

szkoda, że nie mam kanału, może gdzie od spodu go widać...

yyy, wg tego zdjecia, kołko wskazuje iz rozrusznik jest od niby strony rozrządu?? jak to mozliwe? zawsze myslalem ze rozrusznik jest po stronie koła zamachowego....

yyy, wg tego zdjecia, kołko wskazuje iz rozrusznik jest od niby strony rozrządu?? jak to mozliwe? zawsze myslalem ze rozrusznik jest po stronie koła zamachowego....

Witka. Dobrze prawisz Waść. Z punktu widzenia przedstawionego na tej fotce to jest gdzieś w tym miejscu gdzie wycięte. Dokładniej to jest w dość trudno dostępnym miejscu pod kolektorem ssącym.

56aca777c826b633.jpg

Acha. Zapomniałem dodać że praktycznie to najlepiej znaleźć rozrusznik w ten sposób. Spójż na aku, a dokładnie na + od tego zasisku na aku idzie dość gruby kabel. Złap go i jak po sznurku doprowadzi on Cię do rozrusznika. To tyle.

Rozbebeszyłem cały dolot aż do przepustnicy (czy jak to się zwie to za mikserem a przed silnikiem), szukałem i szukałem i lipa :(

flaki2vr3.th.jpg

Domyślam się jedynie, że gdzieś bliżej kolektora dolotowego.

Jutro jadę do mecha, niech się męczy, bo widzę, że coś ze mnie **** nie mechanik.

musi tam byc :P hmm... a moze nie ma? :D:) w takim razie poszukaj otworu z przodu auta na korbe rozruchową :D;) ;) ;) ;)

tak jak kolega wyzej pisze... szukaj po kablach

No i kupa :(

Wysrało się wszystko, co się w rozruszniku wysrać mogło. Na bendiks czekam do poniedziałku, a auto potrzebne mi było na weekend, dodatkowo mech skasuje 280 za wszystko... a miało być tanio :(

Co by mało było, gostek nie ma jakiejś części i nie może dostać, więc auto stoi od piątku i czeka na lepsze czasy... ech...

w moim przypadku wystarczyło rozkręcić rozrusznik i go wyczyścić, nasmarować(WD-40 nie zastąpiony) zapiekają się tulejki i elektromagnes nie ma siły poruszać dźwignią. po czyszczeniu działa jak złoto :wink:

WD-40 nie smaruje ! Tylko usuwa stary smar i osady.

doc, czego nie pisałeś na grupie że masz walnięty rozruch?? Na Poniatowskiego zapłaciłem za wymianę szczotek, wirnika, bendiksa i tulejek 200 !! Zrobione w ciągu 5h...

Gość misiek_83

Podlacze sie pod temat.Co prawda nie nissan ale chyba poradzicie cos.Wsiadam do auta przekrecam kluczyk i cisza,tylko kontrolki na desce lekko ciemnieja.Zadnego dzwieku.Moze jakbym postukal mlotkiem,to by ruszyl?Taka druciarska metoda troche,mozliwe ze cos sie zawiesilo :?:

doc, czego nie pisałeś na grupie że masz walnięty rozruch?? Na Poniatowskiego zapłaciłem za wymianę szczotek, wirnika, bendiksa i tulejek 200 !! Zrobione w ciągu 5h...

O masz :( W sumie nie chciałem zaśmiecać tematu spotkania, napisałem tylko tutaj. Kosztowne niedociągnięcie :(

A auta dalej nie ma :(

Edit: Może w SR20 są kosztowniejsze zabawki do rozrusznika? Się tam nie znam na tym.

doc, jak możesz to zabierz auto od tego gościa, zadzwoń na Poniatowskiego i zapytaj czy mają wszystkie części. Nie podejżewam, żeby nie bylo można dokupić jakiegoś elementu w ciągu dwóch trzech dni.

misiek_83, przyłożyć można zawsze :D Jeżeli to podwieszone szczotki, to na pewno pomoże. Posłuchaj czy bendiks zaskakuje i dopiero przygasają czy od razu. Najpierw przeczyść połączenia masy i plusa a potem bij :)

No i w końcu nyska w domu. Wymiana dupereli, zgodnie z umową, 280 zeta. Spodziewałem się mniej, ale trudno, dobrze, że już jeździ. Dzięki za rady :)