Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Tajemnicze znikanie płynu w chłodnicy ...

Gość symek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od jakiegoś czasu w bardzo tajemniczy sposób znika mi płyn w chłodnicy. Wygląda to tak- jakieś dwa tygodnie temu dolałem płynu do poziomu max w zbiorniczku wyrównawczym, a dzisiaj patrzę i poziom jest minimalnie ponad min. Obejrzałem chłodnicę- nie widać wycieków, pomacałem przewody- też suche, wszędzie jest sucho, nie ma plam po płynie, który ma przecież bardzo charakterystyczny kolor. Gdzie mam szukać przyczyny … ??

Pozdrawiam

U mnie ubywa, ale zostaje na płytkach w garażu (muszę znaleźć miejsce, ale jest to gdzieś z tyłu silnika i bez kanału to ciężko). Ale co ciekawe, wydawało mi się, że w zbiorniczku ubytek jest większy niż to co zauważam pod autem. A jednak nie do końca. Skontroluj czy płynu masz tyle co wlałeś na ciepłym silniku (na zimnym bedzie go mniej).

Możesz mieć walniętą uszczelke pod głowicą i płyn jest wciągany do cylindra i poprostu wydalany układem wydechowym jako para wodna. W takim przypadku nawet nie poczujesz spadku mocy dopuki nie poleci Ci uszczelka do końca. Miałem coś takiego w Renówce a mój kumpel w Oplu. Po wymianie uszczelki wszystko wróciło do normy. Pozdro

Możesz mieć walniętą uszczelke pod głowicą i płyn jest wciągany do cylindra i poprostu wydalany układem wydechowym jako para wodna. W takim przypadku nawet nie poczujesz spadku mocy dopuki nie poleci Ci uszczelka do końca. Miałem coś takiego w Renówce a mój kumpel w Oplu. Po wymianie uszczelki wszystko wróciło do normy. Pozdro

Nie strasz ... :shock:

Jest jeszcze taka opcja, że może bardzo powoli sączyć się po rozgrzanym bloku silnika i przez to od razu parować, a po ostygnięciu przewody kurczą się więć może i uszczelniają i przez to nie kapie pod auto.

Ja dolałem jakiieś 200ml po około 3 miesiącach od wymiany pompy wody.

Gość EnDrIu WAWA

w moim NXie i Almerze tez zauwazylismy utrate plynu...co dziwne nie ma sladow oraz olej jest czarny...sam juz nie wiem co moze byc przyczyna, ale nie sadze, zeby w 6 letniej Almerce moga uszczelka walnac

U mnie było podobnie. Były po pierwsze niedokładnie założone przewody i między zaciskami przeciakało, a po drugie ciekło z pod pompy wodnej. Po wymianie pompy i poprawieniu przewodów już od 4 miesięcy nie dolałem kropelki. Wcześniej musiałem lać prawie co tydzień.