Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[size=18]Zamiana silnika cd20 na silnik 2.0 turbo diesel[/si

Gość typ82

Rekomendowane odpowiedzi

Od roku jestem posiadaczem nissana sunny Y10 2.0 D 1994r przebieg 152tyś km.Auto przyjechalo z niemiec z przebiegiem 132tyś km .Jeżeli chodzi o niezawodność to w ciągu 12 miesięcy została wymieniona uszczelka pod glowicą , uszczelnienia silnika, wymieniono tarcze i klocki hamulcowe, chłodnice ,paski,naprawa uszkodzonej skrzyni biegów (wsteczny),lożysko dociskowe sprzęgła.Gdy auto zostalo doprowadzone do należytego stanu technicznego pojawil się kolejny problem z glowicą.

Blok silnika jest krzywy i należy go planować 1400zl ,dodatkowo glowica nie nadaje się do kolejnego planowania (brak zapasu materiału)1000zl.Koszty naprawy silnika sklaniają mnie do zakupu używanego silnika diesela w dobrym stanie ok (150 tyś km).Silnik moim aucie posiada klasyczną pompę wtryskową pozbawioną elektroniki 94r.

Zastanawiam się czy możliwy jest montaż silnika 2.0 turbo diesel pochodzącego z primery lub almery.

Jakie elementy silnika będą zgodne a jakie nie?

Przed awarią silnik pracował bardzo dobrze (wzorcowo)- niskie spalanie ,duża dynamika , prędkość max 180 km/h.Mimo wysokich kosztów naprawa silnika i wymiana glowicy nie jest złym rozwiązaniem -wiem co mam.Proszę o pomoc ponieważ skala na jaką pojawiają sie uszkodzenia silnika cd20 (uszczelki pod glowicą, pęknięcia głowicy skrzywione bloki itp..) nie rokuje najlepiej.

Powiem tylko tyle, że silnik CD20 i CD20T to sa te same silniki, rozniace sie tylko od glowicy w gore i to ze maja dmuchawke. Glowica w CD20T jest ta sama co w CD20.

POZDRAWIAM.....

cos mi sie nie chce wierzyc w ten przebieg

ja mam nalatane 412 tyś a kupoilem go jak mial 150tyś

w silniku nie bylo nic robione

sprzeglo oryginal

chyba że rzeźnik jesteś i poprostu zarznąłeś sanki

oczywiscie bez urazy

Proste że łądować silnik Trubo, cały uzbrojony w to co potrzebna wyjdzie jakieś 3000zł no i zawsze więcej koniów będzie...

Mechanicznie wszytko do Siebie będzie pasowało, nalerzy pamiętać zeby wraz z silnikiem TD zabrać caly osprzęt elektorniczy z czujnikami, wiązką kabli ECU.

Ciekawa sprawa z tego moze wyjsc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...