Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nierówno pracujący silnik 1,6 16V Primera Sedan + nowy gaz

Gość oliB
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne forum. Na początku prosiłbym o nie denerwowanie sie na mnie za to, że coś tu pisze, bo zauwazylem ze nie jest to mile widziane jezeli problem byl juz poruszany, ale mam nadzieje ze dowiem sie czegos nowego.

Mianowicie moja historia jest następująca:

3 tyg. temu kupiłem primere '97 1,6 16V z miesięczną instalacją gazową.

Rano odpala bardzo ładnie, ale jeżeli dodaję gazu na benzynie to silnik dziwnie nierówno pracuje, wręcz sie trzęsie(nie wiem czy występuje to na gazie bo nie da sie odpalic na gazie). Gdy sie nagrzeje troszke jest lepiej a gdy przerzuci na gaz jest całkiem super. Na gorącym silniku na benzynie tez jest ok. Zauważyłem też że auto z tłumika wypuszcze rano ciemny dymek (zobaczylem czarny osad na śniegu). Nie wiem czy to wina instalacji gazowej (może zła mieszanka i za malo powietrza dostaje a duzo paliwa jak jest zimny) czy moze wtryskiwacz jakis padl?

Problem 2:

Wymieniłem tarczę i łożysko sprzęgła, wcześniej sie ślizgała i sprzęgło ciężko chodziło. Po wymianie kilka dni było lux a teraz nadal b. ciężko chodzi, czy to mechanik cos spartolil?

Problem 3:

skrzypi z prawej strony z przodu - standardowo górny wahacz - ale sprasznie to wkur...

Z góry dziękuję za odpowiedź

pozdrawiam

Tomek :D

Gość piotrek19854

witam!!!

ten pierwszy>mój kolega miał coś podobnego też sobie gaz założył i to samo mu się działo a przyczyna były świece a na ten dymek to niewiem a apropo po wymieniałeś filtry :wink:

Wtryskiwacze raczej nie "padają", myślę że przyczyna leży po stronie regulacji (skład mieszanki).

Wiem, że jest jakiś patent przy dostosowaniu instalacji gazowej do tego silnika, bo mi też nierówno pracuje na benzynie. Byłem u gazownika i powiedział mi, że wie co trzeba zrobić (dotyczy to właśnie nierównej pracy na benzynie); wybiorę się tam w przyszłym tygodniu i może będę mógł więcej powiedzieć na ten temat.

witam

ja też mam p11 1.6 na gazie .z tym gazm do naszych primerek .

to bywa róznie ja obecnie mam 3 mikser gazu na pierwszym chodziła na gazie ok jednak na benzynie był problem mikser przysłaniał przepływomierz powietrza i na benzynie nie dało sie ustawić mieszanki palił jak smok paliwa i też miałem czarny dymek sprawdż jki masz mikser ten pierwszy był zaistalowany pod filtrem powietrza. kolejny mikser jaki mi zainstalował gazownik znajduje sie w filtrze powietrza i na tym mikserze ilosc spalanej benzyny spadła jednak zaczą pali zadużo gazu i nie dało sie w idealnie wyregulować mieszanki. i w końcu mam 3 mikser jest on taki jak ten drugi ale ma mniejszą śrdnice i teraz mi działa ok obroty nie falują ani na zimnym ani na ciepłym i spalanie lpg na poziomie 10=11l

paliwa też nie pali za dużo :lol:

Co do benzyny, to przy zapalaniu na zimnym silniku z powodu zmniejszenia ilości dostarczanego powietrza przez mikser silnik ma "za bogato".Tak niestety robi mikser, czytałem, że dobrym rozwiązaniem przy LPG II generacji jest BLOS.

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...;highlight=blos

Mi też ciężko chodziło sprzęgło z tym, że ja wymieniłem oprócz tarczy i łożyska jeszcze docisk i było od razu znacznie lepiej. Ale po jakimś czasie znowu zaczęło ciężkawo chodzić, tak jakby wciskając sprzęgło nie płynnie tylko "skokowo". Wyciąganie i smarowanie linki nie pomogło, więc kupiłem nową. Tylko nie wiem czy kupisz linkę do P11. Ja kupiłem od P10 i po małych przeróbkach sprawuje się OK.

• 1 rok później...

jaką masz inastalacie gazową ?? podejrzewam że 2 generacji ze sterownikiem typu bingo lub lecho :/

jak mówisz błędy są i to z sondą lambda a to oznacza że przyczyną usterki może być źle podłączona lub ustawiona elektronika gazowa (emulator sondy lambda)

chłopacy w ASO powinni sprawdzić co sie dzieje z multi korektą i czasem wtrysku podczas pracy na benzynie, założe się że rozjechała sie mapa wtrysku i teraz musiał byś albo pojeździć przez pare dni na benzynie albo skasować ECU po przez zdjęcie klemy (-) i wszyskto powinno wrócić do normy ale tylko na tak długo jak długo nie będziesz włanczał LPG :/

• 3 lata później...

Ja bym obstawiał świece i kable do świec. Wymień kable do gaziaka. Tankuj gaz na np. Orlen. Ja tankuje na Orlenie od 3 lat tyle mam instalacje i nie mam problemu z pracą silnika. Do tego oczywiście robię przeglądy tak jak gazownik zalecił i po założeniu instalacji od razu wymieniłem przewody do świec na lepsze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...