Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[Bluebird] Zakup, na co zwrócić uwagę?

Gość mr_simon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mr_simon

Witam!

Jestem tu nowy!

Mam zamiar kupić Nissana Bluebirda 2.0 Diesel z 1986r. Auto ma przejechane 300.000km, silnik w największe mrozy zapalał bezproblemowo. Ogólnie bardzo zadbany. Na co ogólnie mam zwrócić uwagę przy zakupie. :D

Witam.

Jak napisałeś masz do wyboru jeden egzemplarz, i to jeszcze auto 20sto letnie, musisz sie liczyć ze wszystkim, na co zwracać uwage, w aucie w tym wieku mysle że na wszystko, no jeżeli nie jest to twój pierwszy samochód to sam wiesz, mówisz że auto zadbane a jak blachy ?

Nie pomoge Ci za bardzo, ale jak sie zainteresowałeś to myśle że jest ciekawe :wink:

Pewnie ktoś Ci konkretniej odpowie, kto zna Bluebirda :wink:

Powodzenia :wink:

Gość cornholio78

podobno mają strasznie słabe blachy :? jesli silnik spoko pali (nie wierzę w 300tys km przez 20 lat w dieslu) to może jest po remoncie a na pewno jest w dobrej kondycji :) ile ma kosztować?

Gość mr_simon

Blachy są zdrowe, cena to 1500zł do negocjacji. :D Czy warto wziąć za tę cenę? Bedzie to moje trzecie auto, dotychczas jeździłem tylko faszystowskimi autami ;) ale potrzebuje auta dużego i komfortowego, po opiniach użytkowników w internecie Bluebird jest we wszystkim chwalony, ogólnie na 5 możliwych punktów otrzymał 4.3, oceniane jest jako niezniszczalne auto. :D

1500 złotych, zważywszy na wiek i trudno dostępne części to niezbyt dobra oferta jak dla mnie. Pamiętaj, że w aucie z tym przebiegiem może co chwilę być coś do wymiany - a to wahacze, a to przeguby, amortyzatory czy hamulce. Z dostępnością części typowych nie ma raczej problemu, ale zastanów się co będzie, jak ci ktoś na przykład wybije szybę :?: Samochód to nie tylko silnik i blachy :wink: .

Ja bym trochę dołożył i kupił primerę :)

Gość cornholio78

jeśli auto jest w dobrej kondycji to 1500zł na nie wydane na pewno nie będzie wyrzuconymi pieniędzmi. 1500zł to koszt kompletu ogumienia do średniej klasy auta. Jeśli za tę kasę możesz mieć sprawne auto które spełnia Twoje oczekiwania, to uważam zę sie nie ma nad czym zastanawiać. Jak kolega przede mną powiedział - zostaje kwestia części zamiennych - sprawdź w sklepie biorącym towar z hurtowni japan cars ceny i dostepność częsci do tego modelu, może nie jest źle. Na niektóre częsci pozostaje rynek używek. Natomiast jesli nie ma części ani nowych, ani używanych, to za 1500zł warto to auto wziąć i jeździć do pierwszej poważnej awarii a potem sprzedać je na części - jeśli nie ma używek na rynku to pewnie nie będzie problemu ze sprzedażą.

jeśli auto jest w dobrej kondycji to 1500zł na nie wydane na pewno nie będzie wyrzuconymi pieniędzmi. 1500zł to koszt kompletu ogumienia do średniej klasy auta. Jeśli za tę kasę możesz mieć sprawne auto które spełnia Twoje oczekiwania, to uważam zę sie nie ma nad czym zastanawiać. Jak kolega przede mną powiedział - zostaje kwestia części zamiennych - sprawdź w sklepie biorącym towar z hurtowni japan cars ceny i dostepność częsci do tego modelu, może nie jest źle. Na niektóre częsci pozostaje rynek używek. Natomiast jesli nie ma części ani nowych, ani używanych, to za 1500zł warto to auto wziąć i jeździć do pierwszej poważnej awarii a potem sprzedać je na części - jeśli nie ma używek na rynku to pewnie nie będzie problemu ze sprzedażą.

Dobrze powiedziane. Nie sposób się nie zgodzić. Części nowe typowe raczej są w japan carsach czy jappartsach; z używanymi gorzej, ale wtedy pozostaje druga ewentualność.

Gość mr_simon
To kolega sie z vw przesiada do nissana?

No niestety popadłem w kłopoty finansowe i muszę sprzedać VW a mam kupca za dobre pieniądze, a auto muszę mieć, a bluebird jest na wzięcie od ręki i za małe pieniądze. Czy ktoś jeszcze ma jakieś spostrzeżenia?

Gość mr_simon

Co silnika i jego spalania, właściciel mówił, że na trasie do prędkości 100-110km/h spokojnej jazdy bezproblemowo schodził na około 5l. na 100km

A jak awaryjność tego auta? Chodzi mi głównie o pierdółki, które doprowadzają do szału :D :twisted:

Gość mr_simon

Dzisiaj już konkretnie będę rozmawiał na temat zakupu auta. Jak kupię opiszę swoje wrażenia.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady!

Do zobaczenia na trasie!

Powiem Ci tak: ja mam juz 2 z rzędu Bluebirda i nie zamienie go nawet na nowiutkie auto. Jest po prostu zaje*****. Co do blach jeżeli to model U11 - musisz dbać- one raczej nie miały cynkowanych blach, ale jeśli to T12 to ze spokojem balcha wytrzyma-te juz mialy ocynk tak jak T72. Moje oba BlueB to są diesle- LD20 w U11 z 1985 roku(ten mi juz troche zgnil i sprzedałem go mojemu mechanikowi który zrobil blache i jedzdzie nim dalej teraz ma przejechane 330 tys.km a w silniku nie ruszał NIC!! ZADNEGO REMONTU!!!) Teraz mam Bluebirda LD20-II z 1989r wersja SLX typ T72- ta bogatsza i jest równie niezawodny jak i tamten ANI RAZU MNIE ŻADEN Z NICH NIE ZAWIÓDŁ!! mam na nim przejechane 242tys km

Na twoim miejscu nie wahałbym się nai chwili. BIERZ TEN WÓZEK!! takie jest moje zdanie. Jak chciałbyś wiedzieć coś bliżej napisz skomentuj pod adresem stefino@interia.pl lub GG 6723575. aha zwróć uwagę przy zakupie na: czy świecą światła wstecznego;czy nie ma wycieku z pompki sprwskiwacza;i jak działa paliwowskaz w liczniku- czy wskazówka sie nie kiwa.

Pozdrawiam. Napisz jak kupisz to cacko