Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Rozmiar felgi i opon

Gość przemekboss
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Bo chodzi mi o to żeby wsadzić felgi 16" no a do tego rozmiaru felg muszą byc co najmniej oponki profil 45 a szerokosc no to 205 albo 195. Bo rozmyslałem tez felgi 15 i oponki 185/50 ale 15 za małe sie wydaja.

Ja wiem czy będą małe zależy czego oczekujesz? Nie będzie problemu żeby wsadzić 16" tylko wtedy samochód straci na resztkach osiągów a zyska na wyglądzie.

No ciekaw jestem ile stracie na tych osiagach. Samochodem i tak szybko nie mykam bo do tego to mam motorek 168koni to jest czym poszaleć. No ale nie chce almerki tez skaleczyc zeby to nie było jakies toczydło. Najwyzej jak bym sie zdecydował na te 16 to bym wsadził jakies na prube i zobaczył jak na nich sie lata, no i nie wiem czy profil 45 to nie zamały na polskie drogi ;p Ciezko go podobno zchipowac bo nie ma turbinki tylko to zwykły wolnossący.

Edytowane przez muchamati2

Tak moze być nie mówię że nie. Nie znam się na tych silnikach. ;)

Co do profilu zależy jakie masz drogi w swojej okolicy.? jak nie będziesz szybko jeździł będzie ok.

Edytowane przez Melo

Zerknij do prezentacji mojej Almery (link w podpisie). Mam u siebie podobny komplet jak chcesz założyć do siebie...

Edytowane przez grucha jr

Widze GRUCHA że ty masz profilek 50 nie za wysokie są?? I jak na tym sie smiga?? Bo ta 1.4 to tez duzo koni nie ma. A poza tym to spoko wyglada jeszcze jak bys tył opuścił o te 30mm. ;p ale juz kto co lubi.

Melo a ty czemu zmieniłes na 15??? nie dobre były 16?? A i spalanie tez sie zwiekszy nie??

Nie podobały mi się a trafiły sie praktycznie za grosze 15" to wymieniłem. Teraz na wiosne miałem zamiar wrócić do 16" ale mi sie plany zmieniły i zostaną te co są.

Spalanie się troche zwiększyć może jak bedziesz cisnął żeby cos wyprzedzić np.

U mnie seryjnie był rozmiar 185/65R14 więc 195/50R16 jest najlepszym zamiennikiem. Nie chciałem profilu 45 przy szerokości 195 bo to już lekki hardcore na Warszawskie drogi :unsure: Nawet na tych jak jadę po dziurach to nieźle telepie na twardszym zawiasie... Nie chciałem też szerokości 205 bo wydawało mi się że osiągi mogą sporo spaść a spalanie wzrosnąć... Teraz mam zimówki 185/65R14 i jakiejś diametralnej różnicy w osiągach nie widzę... Moim zdaniem 195/50R16 to najlepszy rozmiar- nie za szeroko i profil jeszcze ok :) Jest tylko problem z dostaniem takiej opony... Nie ma ich za dużo albo są dość drogie...

Jezdzilem na 16 calach i we wrocku to byla masakra. 205/45/r16 przy dziurawych drogach i obnizonym zawieszeniu mocno daje sie wyznaki. Pomysl o 15". Wyglad moze i troche gorszy, ale komfort lepszy, np: 195/55/r15.

Wisz co też mam problem jakie fele kupić, ale myślę że dobrym rozwiązaniem będą 15' 195/50. Nawet właśnie chyba ori od gti będę wkładał, ale to jeszcze trochę czasu. Przy Twoim silniku diesla 75 km, 16' bym nie wsadzał, ale jak tam chcesz.

Panowie, ja mam 1.4 75KM i mam 16 cali. Rakiety to i tak z tego samochodu nie będzie, więc ta 1 sekunda do 100 km/h różnicy nie robi ;) Ale jak już ktoś wspomniał traci się trochę na komforcie... Co prawda przy 15' i oponie 195/50 będzie to samo...

• 1 miesiąc temu...
Gość nissan116

Witam. Zakładając alufelgi 15' do Almerki N15 jaką wybrać szerokość i profil opon? Czy 195/50 lub 195/65 nie będą wpływały negatywnie na właściwości jezdne autka? :D Jakie inne rozmiary polecacie [15']? Pozdrawiam

Edytowane przez nissan116

195/50 będą ok jednak będzie jednak trochę twardo przez niski profil opony. Plusem tych opon jest cena.

Możesz użyć rónież 195/55 to jest fabryczny rozmiar stosowany w Almerze GTi. Ich minusem jest wyższa cena od podanych wcześniej. Te dwa rozmiary są najbardziej optymalne nie za szerokie i nie za niskie bez względu na silnik jaki mamy pod maską.

Gość nissan116

[ Dzięki za zainteresowanie tematem :D Za pomoc PKT :D ] Też mi się wydaje, że 195/50 będą za twarde... A ja mam dwójkę dzieci... :D Najchętniej założył bym 195/55 lub 195/60 jednak cena odstrasza. Ma ktoś jakieś zdj. jak wygląda Almerka N15 z oponami 195/xxx ? Chciałbym uzyskać dobry kompromis pomiędzy dobrymi właściwościami jezdnymi, komfortem w połączeniu z "masywnością". Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :D

Wpakuj najlepiej 16" i oponke 195/50 to i almerka na wyglądzie zyska ;p ja takie na wiosne bede pakował do diesela.

Gość nissan116

Kurcze, tylko nie wiem czy nie będą 16' za drogie... :/ Chcę takie alusy do ok. 700zł :D Ale wydaje mi się, że komfort bardzo ucierpi, gdy założę 16'. W grę wchodzą więc raczej tylko 15'. A więc jaki profil i szerokość oponek polecacie?

Kurcze, tylko nie wiem czy nie będą 16' za drogie... :/ Chcę takie alusy do ok. 700zł :D Ale wydaje mi się, że komfort bardzo ucierpi, gdy założę 16'. W grę wchodzą więc raczej tylko 15'. A więc jaki profil i szerokość oponek polecacie?

witam,

przez jeden seson jezdzilem na 195/60/15 7" i musze powiedziec ze przy niskich prednosciach auto zachowuwalo sie ok...

tak przy predkosciach powyzej 140 zaczynalo wozic po calej drodze..

i nie byla to wina zawieszenia.. bo na fabrycznych 14 bylo ok...

podejrzewam ze za duzo powietrze szlo pod auto i auto bylo bardzo poddatne na wiatr...

po zmianie na 195/50 przod i 195/55 tyl auto prowadzi sie znacznie lepiej..

jazda z predkoscia 160-170 to czysta przyjemosc...

uwazam ze optymalnie bylo by na 195/55 i felga max 6.5"

pozdro

Ja mam oponę 195/50 tyle że na feldze 16 cali. Jak chcesz zobaczyć jak to wygląda to zajrzyj pod ten link:

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/53908-almera-n15-motion-grucha-jr/page__p__631417&?do=findComment&comment=631417

Edytowane przez grucha jr

Gość konopiec

tez mam ten dylemat...

zwlaszca po zimie kiedy widze stan polskich, warszawskich drog..!!!

mysle nad orginanymi felami GTi i oponie 195/50/15, ale wolalbym 195/55/15 bo szkoda zawieszenia, felg, opon i wszystkiego, tyle ze to mniej popularny parametr opon i sa sporo drozsze...

pzdr

Gość nissan116

Grucha jr, niestety, link nie działa... :D Ale to nic :D Wszyscy dostaliście PKT za pomoc :D Niestety, od dzisiaj nie będzie mnie do ok. 30 lutego :( Przemyślę jeszcze co i jak, ale raczej będą to 195/50 lub 185/65 :D Wszystkie pomocne posty które napiszecie pod moją nieobecność zostaną nagrodzone PKT reputacji :D Pozdrawiam

P.S Grucha jr, wszedłem w twój profil i tam był link do zdjęć twojej Almerki. Jest śliczna i ładnie się prezentuje na tych alusach/oponach :D Świetnie wygląda z tą listwą pod zderzakiem :D

Co myślicie o tych oponkach? MA je ktoś założone na swojej niuni? :Dhttp://allegro.pl/item930648705_goodyear_letnia_f1_gsd3_195_50r15_195_50_15.html