Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[100NX] Centralny zamek 100nx

Gość chrosta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

nic nie trzeba dorabiac, ja wogle nie uzywałem tego łącznika wygiełem pret i zalozyłem 3rurki termokurczliwe i wsadziłem w oryginalna dziurke. w kierownkowskazy wpiełem sie przy przełączniku od nich, z kostki ja ksie nie myle źielono-xx i źielony-xx os strony stacyjki jak sie nie myle 2 dolne a nad nimi jest ten co łącza sie pokolei

Każdy ma swój sposób, oby tylko działało wiecznie. No to musze się wpiąć w te migacze. A z czujników drzwi ciągnołeś z każdego po kablu czy udało Ci się wpiąć w kostke w desce z której idzie minus sterujący na światełko wewnętrzne które może włączać alarm przy otwarciu drzwi :?:

Gość chrosta

podpiełem sie pod drzwi kierowcy, i działa ta i ta strona bo to jest masa do zarowki i wiesz jest tam przejscie ktore drzwi nie podłonczysz bedzie(np prawe drzwi otworzysz przełącznik w nich styka sie z masa ona idzie na zarowke i tam idzie na drogie drzwi wiec z ktorej nie podłonczysz bedzie ok :)

podpiełem sie pod drzwi kierowcy, i działa ta i ta strona bo to jest masa do zarowki i wiesz jest tam przejscie ktore drzwi nie podłonczysz bedzie(np prawe drzwi otworzysz przełącznik w nich styka sie z masa ona idzie na zarowke i tam idzie na drogie drzwi wiec z ktorej nie podłonczysz bedzie ok :)

O to super a powiedz mi czy pamiątasz pod jaki kolor kabla podpiołeś się :?: I czy trzeba zdjąć plastik ze słupka czy wystarczy listwe z progu i odgiąć tapicerke :?:

Gość chrosta

wystarczy zdjac plastik progu i z dolnego zatrzasku ten boczek tylny odczepic, odkrecic ten włączonik(1 srubka tam sobie przepechniesz kabel wyjdzie Ci tam naciac przylutowac :wink: i wszystko

wystarczy zdjac plastik progu i z dolnego zatrzasku ten boczek tylny odczepic, odkrecic ten włączonik(1 srubka tam sobie przepechniesz kabel wyjdzie Ci tam naciac przylutowac :wink: i wszystko

Dzięki bardzo za pomoc. Jak się zrobi troszke cieplej to się w końcu wezme za to, bo jak na razie to tylko zbieram wiedze a nie chęci do pracy.

Gość chrosta

nmzc:) miłej pracy, ja dzis poskładałem do kupy tapicerke tylko 2zatrzaski musze kupic te jednorazowe jeden tam koło nog pasazera a drogi z tapicerki drzwi

nmzc:) miłej pracy

Dzięki, ale jakoś nie moge nadal się zebrać do roboty. Czytałem, że już wszystko udało się podłączyć, ale widze, że troszke inaczej niż na schemacie który tu zamieszczałeś. Najważniejsze, że działa. Elo

no brakowało mi jednego schematu odnosnie centralnego zamka on działa normlanie jak przekaźnik dwa kable łaczysz z masa a on poxniej na przemian zamyknie/otwieranie łączy z dwoma innymi i to cała filozofia , w niedłogim czasie odpczepic zamek na klucz zeby nie dało sie kluczem otworzyc auta

niedłogim czasie odpczepic zamek na klucz zeby nie dało sie kluczem otworzyc auta

W renówce miałem zaspawane zamki, ale kamieniem dało się dostać do auta :cry: Przyciemniane szyby nic nie dały. Pozatym sam potrafiłem ję otworzyć drutem w 8 sekund nawet jak nie było zamków. Wystarczyło drutem w kształcie litery L wejść między szybę a uszczelke, zachaczyć o cięgno od dzyndelka wewnątrz auta i pociągnąć. Cała filozofia :D

Gość apocaLipsa

Witam Was.

2 dni temu kupilam nissana 100nx. Chce mu zalozyc jakis alarm ale zupelnie sie na tym nie znam :( znalazlam na allegro cos takiego ---> http://www.allegro.pl/item89442535_autoala...u_promocja.html i to ---> http://www.allegro.pl/item90860406_autoala..._promocja_.html ale ja nie mam kompletnego pojecia czy warto to kupic... czy sa jakies lepsze systemy zabezpieczajace?

Bede bardzo wdzieczna za kazda rade :)

pozdrowionka!!

magdziola

polecam Ci magicara ja rownież go zamontowałem i jestem bardzo zadowolony, ale lepiej dołozyc 20zł i kupic z czujnikami ruchu.... zamontujesz go w kazdym warztacie zajmujacym sie alarmami, nie jest to takie trudne ja zakładałem sam i wszystko ok jak chcesz to moge Ci pomoc

Witam Was.

2 dni temu kupilam nissana 100nx. Chce mu zalozyc jakis alarm ale zupelnie sie na tym nie znam :( znalazlam na allegro cos takiego ---> http://www.allegro.pl/item89442535_autoala...u_promocja.html i to ---> http://www.allegro.pl/item90860406_autoala..._promocja_.html ale ja nie mam kompletnego pojecia czy warto to kupic... czy sa jakies lepsze systemy zabezpieczajace?

Bede bardzo wdzieczna za kazda rade :)

pozdrowionka!!

magdziola

Witaj. Ten drugi to chyba ten sam alarm który zakładał Chrosta. Musisz do niego tylko dokupić 2 siłowniki centralnego zamka, ale bez centralki. Jak mam być szczery to niepotrzebny jest Ci lepszy alarm, bo to stare auto a jak go będą chcieli ukraść to i tak ukradną. Witamy w Klubie. Elo

nie Mrozu ten alarm nie ma w sobie sterownika zamka tych kabli jest tylko tyle dlatego ze moze sterowac zamkami centralnymi pneumatycznymi/ sterowanymi masa i + i dlatego kable zostaja wolne.... bezposrednio to nie działa sprawdzałem

nie Mrozu ten alarm nie ma w sobie sterownika zamka tych kabli jest tylko tyle dlatego ze moze sterowac zamkami centralnymi pneumatycznymi/ sterowanymi masa i + i dlatego kable zostaja wolne.... bezposrednio to nie działa sprawdzałem

W takim razie trzeba kupić siłowniki razem ze sterownikim. Myśle, że Chrosta w tym przypadku najlepiej pomoże.

Gość apocaLipsa

dzieki za szybkie odpowiedzi :) tylko kurcze ja nie bardzo wiem co to sa te sterowniki do zamkow centralnych (ja nie mam zamka centralnego, normalnie musze kluczyk w drzwiczki wlozyc i przekrecic :PPP).

A mozna z alarmem dokupic sobie opcje zeby byl ten centralny zamek?

achhh i jeszcze mam prosbe: jak mi odpowiadajcie to prosze uzywajcie dosc prostego jezyka :P naprawde nie jestem specjalistka w dziedzinie motoryzacji :P

A z autka bardzo sie ciesze, mimo tego ze w sumie jest stare :P i sie o nie boje... zawsze lepiej zeby byl chociaz troche zabezpieczony niz w ogole...

niom to tyle.

pozdrowionka

magdziola

musisz kupic sobie centralny zamek np http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=90722268 taki jak moj polecam najtańszy ale smiga ok i alarm kupiłem taki: http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=89275796 mam wersje A jest prosty dosc w montazu zakładałem takie cos pierwszy raz, i nie jestem jakims elektrykiem chodze do LO, Ty jestes kobietą wiec nie jest to wymagana umiejętnoscia:). Alarmy sa tańsze ale ten jakos mi tak przypadł do gustu i nie załuje jest naprawde ok w uzytkowaniu

takie male uwagi z mojej strony

- czujniki uderzeniowe najlepiej zamontowac do belki pod deska wzmacniajacą karoserie(uzyłem do tego opasek plastikowych tych jednorazowych, nawed małe uderzenie w bude wyzwala alarm)

-kierunkowskazy polecam podpiac pod przełącznik ......

- 12v po stacyjce to biały kabel wychodzący z kostki stacyjki

- pod drzwi jak mowiłem wystarczy wpiac sie w jedna strone

Gość apocaLipsa

no ja w sumie chodze do technikum... łączności (telekomunikacja :P)... alarm sobie jakos podlacze, tylko wlasnie musze wybrac jaki. Ten ktory mi polecasz wydaje sie byc calkiem fajny :] ale czekam tez na inne propozycje. Znalazlam rowniez na allegro alarmy z powiadamianiem --> http://www.allegro.pl/item90420249_autoala..._lcd_f_vat.html

wydaje sie ze to niezly bajer, tylko ciekawe do jakiej odleglosci to dziala (tzn. jak daleko mozna byc od auta :P)

Co Wy o tym sadzicie?

pozdrowionka

magdziola

wydaje sie ze to niezly bajer

Mnie też wydaje się, że jest to bajer i nic pozatym. W takiem aucie nie warto wydawać tyle kasy na alarm. Lepiej wydac na coś innego do naszych nysek.

Gość apocaLipsa
[...] do naszych nysek.

awww :>> nysek? mnie sie to zle kojarzy... kiedys takie karetki jezdzily.. nysa.. heh troche to smiesznie wygladalo :P nie no.. spoko minibusik :PPP

ja juz na swoje autko wole mowic stonka (w koncu 100nx ;) )

chyba sie zdecyduje na ten alarm za 165zl :]

no ale jeszcze sie zastanowie...

Acha.. wiem, ze to moze nie w temacie (ale w koncu jestem nowa to mi wybaczycie ;) ), ale czy ktos sie nie orientuje ile kosztuje ubezpieczenie od kradziezy na takie autko?? (wiem tylko tyle, ze sie nie oplaca - kazdy tak mowi, konkretnej ceny nie znam, a jestem ciekawa)

pozdrowionka

magdziola

ile kosztuje ubezpieczenie od kradziezy na takie autko??

Myśle, że trudno będzie odpowiedzieć ludzią którzy nie zajmują się ubezpieczaniem aut i nie widzą danego samochodu. Każda z firm ubezpieczy Ci raczej za troche inne pieniądze, ale niestety też dołącze się do grona ludzi mówiących, że się nieopłaca.

Gość apocaLipsa

mam jeszcze jedno pytanko: centralny zamek to jest cos takiego, ze ma sie pilota i to on otwiera drzwi od samochodu?

Moje pytania moze sa i lamerskie, ale kurcze to moj pierwszy samochod i dopiero zaczynam poznawac te wszystkie pojecia, nazwy i bajery :P prosze o wyrozumialosc :>

mam jeszcze jedno pytanko: centralny zamek to jest cos takiego, ze ma sie pilota i to on otwiera drzwi od samochodu?

Moje pytania moze sa i lamerskie, ale kurcze to moj pierwszy samochod i dopiero zaczynam poznawac te wszystkie pojecia, nazwy i bajery :P prosze o wyrozumialosc :>

Tak. Jeżeli podłączysz go do alarmu to jednym pilotem będziesz włączała/wyłączała alarm i zamykała/otwierała zamki drzwi.

Gość EnDrIu WAWA
Acha.. wiem, ze to moze nie w temacie (ale w koncu jestem nowa to mi wybaczycie ;) ), ale czy ktos sie nie orientuje ile kosztuje ubezpieczenie od kradziezy na takie autko?? (wiem tylko tyle, ze sie nie oplaca - kazdy tak mowi, konkretnej ceny nie znam, a jestem ciekawa)

pozdrowionka

magdziola

chyba powyzej 10 lat juz nie mozna dokupic AC do auta :cry: a nawet jesli Ci sie uda to potem jest problem z odzyskaniem kasy, gdyz obliczaja zuzycie auta i jakies tam bajery tylko po to, aby nie wyplacic :roll:

centralny zamek to takie cos ze np otworzysz kluczykiem drzwi kierowcy ia pasazera sie rowniez same otworzą, mozna to podłonczyc pod alarm wtedy bedziesz mogła otwierac i zamykac z pilota alarmu

Gość apocaLipsa

acha. oki. big thx za odpowiedzi :)

Zaczyna mi sie teraz to wszystko rozjasniac.

Kupilam juz na allegro centralny zamek.

Nadal waham sie jednak co do alarmu :/

Czy moglby mi ktos wyjasnic co oznaczaja te opcje:

czujnik masowy do klapy bagażnika

czujnik uderzeniowy 2 strefowy z prealarmem

czujnik ultradźwiękowy (ruchu)

Tzn. na czym to polega??

Jeszcze mam jedno pytanie, znalazlam taki alarm:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=89442541

i czy w porownaniu z tym:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=89275796

on jest lepszy czy gorszy? ja nie wiem, czytam i czytam co to robi itp, itd i mi sie juz w glowie kreci :/ nie znam sie na tym ;(

A moze sie ktos z Was orientuje ile wynosi koszt montazu w warsztacie takiego cudenka?

Bo co prawda chodze do technikum i lutowanie nie jest mi obce, ale nie wiem czy z tym sobie poradze :P

nio dobra.. to tyle :]

pozdrowionka!