Gość kiciol Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Witam! Mam Almere N16 1.8 przebieg 105tys. Bylem na przegladzie w ASO, stwierdzili ze mam uszkodzony przeplywomierz i zaspiewali 2500 za nowy. Przeczytalem ze w tym samym model z pierwszej serii produkcji dostepna jest przeplywka za 200 zl ktora rozni sie tym ze nie ma czujnika temperatury. Mechanicy w ASO twierdza ze z ta przeplywka auto nie bedzie jezdzic dobrze. Czy mozecie wyjasnic: 1. Czy moge zamontowac przeplywke za 200 zl? 2. Czy jest mozliwosc kupienia przeplywki za 200 zl i przelozenia czujnika temperatury z mojej 3. Czy sa jakies zamienniki tej drogiej przeplywki lub gdzie ewentualnie kupic uzywana (okolice Wawy). Z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mind Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 Jeśli masz przepływkę Bosch 0 280 218 005 to ona kosztuje 200 zł. Nie wiem czy można by przełożyć czujnik temperatury powietrza - może jakiś elektronik na podstawie starego przepływomierza by się czegoś takiego podjął (w końcu to nic innego jak jakiś tam detal, który zmienia rezystancję w zależności od temperatury powietrza). Używany kupować odradzam. Jeśli chcesz taniej możesz spróbować odnaleźć na forum www.nissanklub.of.pl yourey'a i zapytać jego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Snafu Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 przepływomierze mają zazwyczaj czujniki temp. wewnątrz wienc marne szanse na jego przełożenie. a to czy jest potrzebny czy nie to zależy od rodzaju przpływki jeśli masz przepływomież z klapą tak jak w golfach to taki przpływomież liczy objętość powietrza i do obliczenia masy powietrza potrzebne są też dane o temperaturze powietrza. jeśli jest to przepływka z grzanym drutem lub grzaną warstwą to czujnik temperatury zasysanego powietrza nie jest już potrzebny ale czasami występuje :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 a moze poprostu masz brodną przeplwykę ? miekki pędzelek w dloń i pucu pucu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marb Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Jeśli masz przepływkę Bosch 0 280 218 005 to ona kosztuje 200 zł. He, he sprawdziłem profilaktycznie i .... moja przepływka ma własnie taki symbolik :D/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 No to koszty bez tragedji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mind Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Czyli potwierdza się że jak w serwisie trafią jelenia to mu żenią przepływkę wartą 200zł za 2500 zł. Ale przebitka :shock: Leć do serwisu kup sobie tą za 200 zł wymień. Od razu poczujesz różnicę. Warto po tej operacji wymienić filtr powietrza (tu uwaga bo na rynku są takie co powodują właśnie uszkodzenie przepływek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Panu Mind-owi nalezy się pochwała za doradztwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marb Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Panu Mind-owi nalezy się pochwała za doradztwo Jeżeli za przepływkę to OK ale jeżeli za filtr to dopiero jak zdradzi gdzie oprócz Norauto (nie ma go w Szczecinie) mozna nabyć nawilżany filterek :mrgreen: . Gdzie nie dzwonię (oprócz ASO ) to mówią, że takiego niet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mind Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Już piszę Marb. Znajdź na Allegro Panią z nickiem: aquirre1 i zapytaj. Często miewa ona oryginalne części do Nissana w normalnych cenach (czytaj: cenach nie z ASO). Pozdrówka Coobciu to ty masz u mnie plusa za podsunięcie pomysłu z EGR :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 hehe dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzys2 Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Już piszę Marb. Znajdź na Allegro Panią z nickiem: aquirre1 i zapytaj. Często miewa ona oryginalne części do Nissana w normalnych cenach (czytaj: cenach nie z ASO). Pozdrówka Coobciu to ty masz u mnie plusa za podsunięcie pomysłu z EGR :smile: A ile u tej Pani te filtry kosztowaly, a ile kosztuja w ASO, jaki koszt przesylki. Dzieki :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Już piszę Marb. Znajdź na Allegro Panią z nickiem: aquirre1 i zapytaj. Często miewa ona oryginalne części do Nissana w normalnych cenach (czytaj: cenach nie z ASO). Pozdrówka Coobciu to ty masz u mnie plusa za podsunięcie pomysłu z EGR :smile: A ile u tej Pani te filtry kosztowaly, a ile kosztuja w ASO, jaki koszt przesylki. Dzieki :?: aktualnie aguiera1 nie ma nic na allegro oprucz alternatorka. ja za kabinowke placilem 50 pln - ASO 100pln i za oleju 20pln - ASO 50pln. z tego co wiem to powietrza byl po 30 pln -ASO 100pln przesylka wg Poczty polskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzys2 Opublikowano 21 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 THx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marb Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Już piszę Marb. Znajdź na Allegro Panią z nickiem: aquirre1 i zapytaj. Często miewa ona oryginalne części do Nissana w normalnych cenach (czytaj: cenach nie z ASO). Pozdrówka Coobciu to ty masz u mnie plusa za podsunięcie pomysłu z EGR :smile: Heh ta osóbka nie jest mi obca (jako allegrowiczka ) ale niestety jej odpowiedź brzmi: ... niestety również, nie bedzie następnych dostaw, tak więc tak naprzyszłość - to co wystawiam na allegro to oststnie sztuki tego co mam i jest to juz totalna wyprzedaż. Pozdrawiam i zapraszam do obserwacji, może pojawi sie tam coś jeszcze co Cie może zainteresować. No i nadal pochwała jest tylko do zgarnięcia - Mind ro roboty :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Czeso Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 Odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego ponieważ o przepływomierzach na tym forum napisano już PRAWIE wszystko. W mojej almie jest niestety ta droższa wersja przepływki. Jeżdżę z uszkodzoną od ok pół roku i wreszcie się zebrałem na jej wymianę (udało mi się kupić nówkę sztukę za dość dobrą cenę z legalnego źródła dodam dla jasności :wink: ). Wymiana tego urządzenia nie jest problemem, więc chciałbym to zrobić samemu. Jest tylko jedno pytanie: czy po takiej wymianie nie będzie potrzebna jakaś dodatkowa regulacja, np. obrotów czy czegoś innego? Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 27 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2006 trzeba będzie zresetować ECU zapewne i to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Czeso Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Skoro tak, to loozik. Dzięki Coobcio :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KAFAR Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Witam Co do przepływek to jest mały problem: almera 1.5, 1.8 przed liftem ma Boscha o nr 280 218 006, 280 218 005 za 200-300zł almera 1.5, 1.8 po lifcie ma Boscha o nr 280 218 094 i jednocześnie nr Nissana 22680-5U400 za ok 2300-2500zł Wyglądają tak samo ale podobno mają rożne czujki temp w środku. W serwisie powiedzieli że po włożeniu do almy po lifcie tego tańszego mogą być kłopoty, ale nie wiem czy to prawda. Było by dobrze gdyby któś wsadził do almy po lifcie tego tańszego za 200-300zł i spisał numery a następnie pojeździł trochę o opisał na forum jak się auto sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gołąb Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Witam almera 1.5, 1.8 po lifcie ma Boscha o nr 280 218 094 i jednocześnie nr Nissana 22680-5U400 za ok 2300-2500zł wszystko pieknie ale ja mam przed liftem i mam 280 218 094 ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Czeso Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 wszystko pieknie ale ja mam przed liftem i mam 280 218 094 Ja mam dokładnie taką samą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny38 Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 almera 1.5, 1.8 po lifcie ma Boscha o nr 280 218 094 i jednocześnie nr Nissana 22680-5U400 za ok 2300-2500zZnalezione w intercars to chyba nie jest aż tak zle Czujnik przepływu powietrza BOSCH 0 280 218 094 Czujnik przepływu powietrza Informacje Inter Cars o towarze indeks: 0 280 218 094 Cena brutto: 895,04 zł nazwa: Przepływomierz powietrza opis : Przepływomierz powietrza Nissan Almera,Primera 1.5-1.8 99- Ograniczenia od roku prod.: 2000.11 do roku prod.: 2002.07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maztito Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Ja też mam N16 przed liftem i przepływka jest Boscha 0280 218 094 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KAFAR Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 macie rację drobna korekta 280 218 094 alma 1.5, 1.8 przed liftem 280 218 005 alma diesel 2.2 A wogóle są 2 przepływki o nr 280 218 094 - jedna za ok. 300 zł do tej przed liftem i druga za ok 2300-2500 po lifcie wyglądają identycznie a różnią się drugim numerem i tak moja N16 z 2003r po FL ma nr 22680-5U400 (serwisant sprawdził na komputerze po nr. nadwozia) otwórzcie maskę i sprawdzcie jaki jest drugi nr w przypadku almy przed liftem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny38 Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 A wogóle są 2 przepływki o nr 280 218 094 - jedna za ok. 300 zł do tej przed liftem i druga za ok 2300-2500 po lifcie wyglądają identycznie a różnią się drugim numerem i tak moja N16 z 2003r po FL ma nr 22680-5U400 (serwisant sprawdził na komputerze po nr. nadwozia)otwórzcie maskę i sprawdzcie jaki jest drugi nr w przypadku almy przed liftem u mnie mimo że przed FL oba numery te same co u Ciebie więc chyba to nie ten trop :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi