Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Jak wymontowac ABS??

Gość Sami

Rekomendowane odpowiedzi

w pewnym topicu przeczytalem ze ABS wazy okolo 15kg... juz wczesniej chcialem go wymontowac, tak wiec moje pytanie brzmi - jak to zrobic?? Ktos przez to juz przechodzil czy bede pierwszy??

a pytanie nr 2 - mozna to sprzedac?? :) Gdyby ktos w sowim np sunny 1.4 chcial zamontowac sobie to mozna zrobic taka przekladke ABSu??

o kurcze jeszcze o czymś takim nie słyszałem :wink: ale pomysł godny :D pewnie trzeba wymontować cały rozdzielacz z silnikem elektrycznym a pozostałe rurki połączyć bezpośrednio do pompy :) ale sam nie mam pojęcia jak to zrobić wienc tylko gdybam :D pwenie część przewodów trzeba będzie wymienić bo wątpie by starczyły na długość :] a potem zabrać sie za kompa i wiązke ale czy gra jest warta świeczki to nieiwem życze powodzenia :D pozdro :D

Gość marcin101

nie jest to nic trudnego

modulator abs znajduje sie pod (w okolicach pompy hamulcowej) pompą

z pompy wychodza krotkie przewody do modulatora a z modulatora dlugie do kół trzeba po wyjeciu modulatora zastapic je krotkimi przelotkami (mozna cos takiego kupic).

Te blizej serwa sa od przednich kół a te dalej (czyli bardziej z przodu) od tylnego obiegu .

zobacz ile przewodow wychodzi z pompy (3 lub 4).

przednie pusc oddzielnymi kanalami a na tył (jak wychodzi 1)mozna zalozyc trojnik.

Oprócz tej prostej zabawy warto wyrzucic pierscienie z kół czujniki obrotu koła oprzewodowanie, komputer sterujacy (nie wiem gdzie jest w twoim modelu) no i bezpiecznik (tez troche wazy (z 5 gramow) )

Pozdrawiam

Osobiscie uwazam wywalenie absa za glupote 15 kilo to nie tak duzo lepiej schudnac te 15 kiloi wypieprzyc inne elementy takie jak podsufitka, deska rozdzielcza, niepotrzebne siedzenia, koło zapasowe, tapicerke drzwi, klamki wewnetrzne, podnosniki szyb bocznych (zrobic na stałe) wyliczylem teraz ze 100 kg.

poszukaj chętnego na abs podstaw dwa auta obok siebie i po kolei wymieniajcie się gratami. myślę ze tak będzie najprościej. a nie myślałeś o wspomaganiu...

w sumie ja się cieszę ze mam kompletnego "golasa" :twisted:

Osobiscie uwazam wywalenie absa za glupote 15 kilo to nie tak duzo lepiej schudnac te 15 kiloi wypieprzyc inne elementy takie jak podsufitka, deska rozdzielcza, niepotrzebne siedzenia, koło zapasowe, tapicerke drzwi, klamki wewnetrzne, podnosniki szyb bocznych (zrobic na stałe) wyliczylem teraz ze 100 kg.

Tylko ze jak sie te inne elementy juz daaawno wypieprzylo to sie szuka innych rozwiazan. a 15kg to faktycznie nie jest duzo, to jest straaaaaasznie duzo!! dla mnie przynajmniej. Co do komputera starujacego to juz dawno jezdze bez niego... Ale dzieki za fachowe uwagi, na pewno sporo mi pomoga...

Goago - wspomaganie sie przyda w codziennej jezdzie :) A z tym przekladaniem ABSu to nie takie proste bo zdaje sie ze wszystkie Sunny GTi mialy ABS. a w 1,4 czy 1,6 pewnie sa inne uklady. A moze nie??

komputer od absu znajduje się u ciebie po prawej stronie tam gdzie pasarzera prawy but sie opeira jak siedzi w fotelu - ten taki plastikowy mini boczek...

ABS warzy dobre 15KG poza zaletąodelżenia auta będziesz mieć o wiele krotszą droge hamowania w dobrych warunkach w nissanach uklad ten jest chol3ernie nadpobudliwy i za często się włancza - zwlaszcza na przedniej osi.

Ja też się zastanawiam nad wyrzuceniem tego ustrosjstwa ale nie zalerzy mi na wadze a na poprawieniu hamulcy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...