Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Klima w zimie (scalone wątki)

Gość Scyzor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Caly problem w tym, ze zrozumiales mnie inaczej i piszesz ciagle swoje wywody ktore nie sa niczym nowym przynajmniej dla mnie.

Nigdy nie napisalem ze nie nalezy uruchamiac klimy w zime lecz stwierdzilem fakt ze jesli producenci nie chca zeby jej uruchamiac na minusie to chyba jednak cos w tym jest. A tym co dziala klima na minusie, tzn. ze maja cos nie tak z zabezpieczeniami.

Ja to sobie tlumacze poniekad wiekszym ryzykiem uszkodzenia przewodów w niskich temperaturach.

Tymbardziej jasne jest ze nie uzywanie klimy doprowadza do gorszych nastepstw.

Nadal myslisz ze mamy inne zdanie na ten temat ??

Jesli tak to mysle ze mozemy zakonczyc to pisanie bo nie prowadzi to do niczego oprocz niepotrzebnego spiecia.

Peace :mrgreen:

• 3 lata później...

witam

w moim przypadku N15'98r. natrafiłem na taki oto przypadek

klima w okresie letnim działała poprawnie, natomiast gdy przyszedł pierwszy dzień z cyklu skrobania rano szybek, czyli w noc poprzedzającą musiała być jakaś niższa temperatura, z samego rana uruchomiłem samochód i włączyłem klimę i okazało się, że nie słyszę żeby się coś załączyło, szyby absolutnie nie chciały odparować(tylko w tym celu włączam klime zimą, pojechałem do serwisu zapytałem, uzupełniłem płyn i wszystko niby było ok do czasu gdy dzisiaj znowu przyszedł poranek ok godz. 7:30 gdzie trzeba było skrobać szyby a w nocy z całą pewnością była temp. poniżej zera, włączam klimę i znowu nic, żadnej reakcji, ani odgłosu załączenia się klimy, ani efektu w postaci odparowania szyb(dodam, że w okresie pomiędzy pierwszym przypadkiem a drugim pogoda z całą pewnością była ładna i dość ciepła jak na jesień, zero przymrozków itp), popołudniu gdy temperatura na zewnątrz wzrosła poświeciło w ciągu dnia słoneczko, ogólnie zrobiło się cieplej-klima działa poprawnie

Moje pytanie: OD CZEGO TO ZALEŻY- OD TEMPERATURY NA ZEWNĄTRZ?????????

i drugie pytanie:CZY TO PRAWDA, ŻE JEŚLI MAM NOWY FILTR KABINOWY, TO SZYBY NIE POWINNY BYĆ NP. PO NOCY ZAPAROWANE???????????

CZY TO PRAWDA, ŻE JEŚLI MAM NOWY FILTR KABINOWY, TO SZYBY NIE POWINNY BYĆ NP. PO NOCY ZAPAROWANE???????????

Ja też filtr kabinowy wymieniłem i ostatnio też skrobałem szyby. Silnik wcześniej odpaliłem ale klimy nie włączałem... Gdy wsiadłem szyby zaparowały od środka, ale włączyłem klimę i po chwili odparowały...

Moge zapytac czy Wy tez zauwazyliscie ze uzycie klimy dla odprowania szyb prowadzi potem do szybkiego zaparowania po jej wylaczeniiu?

Wydaje mi sie ze po jej wlaczeniu juz jest problem aby ja praktycznie wylaczyc (para zachodzi moment),

Wgmnei latwiej chyba pozbyc sie pary przez normalnie duzy nadmuch i przetarcie szyby gabką.

Tak z czystego lenistwa zacytuję to co zamieściłem w bliźniaczym wątku na "Almerze" tzn tu: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/60711-n15-jak-korzystac-z-klimy-podczas-zimy/

Skoro idzie scalenie, to pewnie i tak bedzie z tego jeden temat :)

A poniżej cytat:

Panowie ?!?

Czasem warto poczytać, co producent zaleca.

Mam climatronic'a, a oto co przeczytałem w instrukcji (wskazówki eksploatacyjne - wybrane akapity):

- Kiedy temperatura silnika i temperatura otoczenia są niskie, nadmuch powietrza na podłogę może przez kilka minut nie ulegać uruchomieniu. Nie jest to usterka. Po osiągnięciu przez silnik odpowiedniej temperatury, nadmuch powietrza na podłogę zostanie uruchomiony.

- System klimatyzacji powinien być uruchamiany przynajmniej raz w miesiącu na okres około 10 minut. Działanie to uchroni klimatyzację przed uszkodzeniem w wyniku braku właściwego smarowania

No to chyba wszystko jasne?!? ;)

Ja pierwsze co robie jak wsiadam to po odpaleniu włączam klimę, czy lato czy zima. Nic jej sie nie dzieje a nie mam ochoty cały czas bawić się temperaturą czy nadmuchem. Ustawiam 21C i mam 21C. Szyby nie parują, nadmuch na nogi się włączy jak sie silnik podgrzeje. Taki mały luxus ;)