Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pytanie o elektryczne szyby, lusterka i sterowane reflektory

Gość bart1awo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bart1awo

Witam,

gdzie sa umieszczone w Sunnym N14 przelaczniki do podnoszenia szyb i sterowania lusterkami? Moglby mi ktos podeslac fotke ?

Jak jest zorganizowane sterowanie szybami - czy to prawda ze do kazdych dzrzwi jest potrzebny oddzielny sterownik, czy moze te sterowniki sa zintegrowane z przelacznikami ? Moglby mi to kots szerzej naswietlic ?

Czy oryginalne silniczki wymontowane z lamp od Sunny N14 beda pasowaly do lamp do N14, ktore tych silniczkow fabrycznie nie mialy ?

Na tej fotce ponizej widac zaslepki pod przelacznikiem sterujacym reflektorami oraz po przeciwnej stronie dzwigni recznego - co siedzi zamiast tych zaslepek w lepiej wyposazonych modelach Sunny ?

Z gory dzieki za info!

kanal.jpg

Gość bart1awo

Dzieki! A moglbys opisac dzialanie tych trzech gornych przyciskow? I jak z tym wszystkim wpolpracuja te blokady zamkow (te z czerwona kropka), ktore sa przy klamkach ?

Masz elektrycznie regulowane reflektory albo lusterka w swoim Nissanku ?

Ja mam elektrycznie regulowane lusterka i przełącznik jest po lewej stronie kierownicy, regulacja wyskości swiateł masz tam koło recznego co widać na pierwszym zdjeciu

co do pytania o " trzy górne przyciski " :

pierwszy jest zamykanie drzwi pasazera ( centralny ) - jesli po uruchomieniu blokady przez kierowce pasażer chce otworzyć drzwi to musi najpierw przekrecic jak to nazwałes blokade zamków " to z kropeczka " :grin: i wtedy dopiero ciągnąć za dzwignie od zamka

jeśli chodzi o dwa przyciski w drugim rzędzie od góry to- służa do elektrycznych szyb, pierwszy po lewej automatycznie zamyka lub otwiera szybe boczna kierowcy ( do końca w górę lub w dół ), drugi służy jako blokada - po wcisnieciu jej pasażer nie może odsunąć swojej szyby

Gość bart1awo

indygox, dzieki za opis. :) jakbys mogl jeszcze doprecyzowac kilka rzeczy:

Ja mam elektrycznie regulowane lusterka i przełącznik jest po lewej stronie kierownicy

A w ktorym dokladnie miejscu? Pod kratką nawiewu powietrza? Moglbys cyknac fotke tego przelacznika ?

regulacja wyskości swiateł masz tam koło recznego co widać na pierwszym zdjeciu

Intrygaja mnie ;) te "zaslepki" wokol tego regulatora - masz jakies przelaczniki zamiast nich w swoim aucie?

co do pytania o " trzy górne przyciski " :

pierwszy jest zamykanie drzwi pasazera ( centralny ) - jesli po uruchomieniu blokady przez kierowce pasażer chce otworzyć drzwi to musi najpierw przekrecic jak to nazwałes blokade zamków " to z kropeczka " :grin: i wtedy dopiero ciągnąć za dzwignie od zamka

A jak juz pasazer sobie odblokuje drzwi "kropeczką" ;) , to jak kierowca je moze powtornie zablokowac? Naciskajac jeszcze raz ten gorny przycisk ? I czy ten gorny przycisk blokuje wszystkie drzwi pasazerow (3), czy tylko przednie pasazera, czy moze wszystkie 4 drzwi (lacznie z drzwiami kierowcy) ?

A jak sie odbywa odblokowywanie drzwi pasazerow przez kierowce? Da sie tym przelacznikiem? A wogole to go sie wciska czy przesuwa, czy jak ? :)

jeśli chodzi o dwa przyciski w drugim rzędzie od góry to- służa do elektrycznych szyb, pierwszy po lewej automatycznie zamyka lub otwiera szybe boczna kierowcy ( do końca w górę lub w dół )

czyli rozumiem, ze te pozostale 4 przyciski (w pierwszym i drugim rzedzie od dolu) odsuwaja szybe tylko wtedy, gdy sie je naciska? Jak dla mnie troche to nietypowe rozwiazanie, w kazdym razie nie spotkalem sie z tym jeszcze - w VW i oplach z tego co pamietam wystarczy dluzej przytrzymac i puscic, a szybka jedzie do konca, i nie ma tam tego dodatkowego przycisku do opuszczania szyby do konca. Widac japonska mysl techniczna byla wtedy inna...

drugi służy jako blokada - po wcisnieciu jej pasażer nie może odsunąć swojej szyby

Czy ten przycisk blokuje wszystkie szyby pasazerow (przadnia prawa i dwie tylne) ?

Pytania dodatkowe:

- jak wyglada panel sterujacy w dzrzwiach pasazerow? Prosilbym o fotki w miare mozliwosci...

- czy do sterowania szyb oprocz tych przlacznikow sa potrzebne jeszcze jakies dodatkowe sterowniki albo jakies moduly ? Jesli tak, to gdzie sie one znajduja?

Z gory dzieki na info!

ad 1)

tak regulacja lusterek jest pod kratka nawiewu po lewej stronie ( tam tez jest rozjaśnianie deski rozdzielczej i przełącznik swiateł przeciwmgielnych przednich ) fotki nie dam rady zrobic bo jestem w pracy narazie :D

ad 2)

nie mam tam żadnych przełączników - jest dokładnie tak jak na zdjęciu ( podejrzewam że jest to miejsce na przełączniki elektrycznych szyb jesli ktos by nie miał panela w drzwiach

ad 3)

jak pasażer odblokuje " kropeczką " kierowca aby zablokować jeszcze raz naciska powtórnie - blokując tylko drzwi pasażera - swoje nie ( ja mam wersje 3d nie odpowiem jak jest z tylnimi drzwiami bo ich nie mam ) odblokowanie przez kierowce drzwi pasażera polega na wcisnięciu tegpo przycisku powtórnie ( wciska sie go nie przesuwa )

ad 4)

co do przycisków od szyb " pozostałych " to szyby uchylają sie w trakcie trzymania ich - natomiast przycisk auto wystarczy raz nacisnąc i puśćic a szyba zjedzie do końca :grin:

ad5 ) mam 3d wiec u mnie tylko przednia szyba pasażera wchodzi w gre

ad 6)pytanie dodatkowe : panel pasażera - jeden przełącznik do uchylania szyb i nic wiecej

co do mogółów to może sie wypowie jakiś elektryk bo ja niestety nie wiem

[intrygaja mnie ;) te "zaslepki" wokol tego regulatora - masz jakies przelaczniki zamiast nich w swoim aucie?

U mnie w tym miejscu są włączniki podgrzewanych foteli kierowcy i pasażera.

Gość bart1awo
U mnie w tym miejscu są włączniki podgrzewanych foteli kierowcy i pasażera.

Dzieki, parul ! Jesli dasz rade, to zrob fotki, ok? Jakbys mogl, to innych przelacznikow tez, jesli masz - regulacja lusterek, podswietlenia deski rozdzielczej, halogenow itp.

Dzieki z gory!

Gość Tomek666

Mam jeszcze pokrętło regulujące podświetlenie obrotomierza, prędkościomierza - nie wiem, czy to występuje w każdej wersji. A elektrycznych lusterek i halogenów nie mam :cry: :wink:

W związku z tematem mam następujace pytanie: posiadam Sunny N14 3d z szybami "na korbkę" i w obu drzwiach są problemy z podnoszeniem szyb (blokują się na różne sposoby). W lewych drzwiach nawet jest to do wytrzymania, ale w prawych wczoraj zjechała mi szyba o jakieś 3-4cm, co jest dość wkurzające przy obecnej pogodzie.

Pomyślałem więc, że wypadałoby wymienić podnośniki, ale może najlepiej od razu na elektryczne. Tylko nie wiem dokładnie co mam wymienić; chyba tak czy owak przy tych problemach najlepiej wymienić cały mechanizm wraz z przyciskami, prawda?

Jeśli ktoś mógłby doradzić, to byłoby miło... A może ktoś wie ile takie coś kosztuje?

Pozdrawiam!