Piotrek_S Opublikowano 20 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2007 ja znam jeszcze metode na parujace szyby trzeba dobrze umyc szybe i pozniej natrzec ja mydlem tylko ze na sucho - suchym mydlem i pozniej szmatka wetrzec ladnie w szybe - nie widac tego i szyby tez nie paruja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość matt28 Opublikowano 20 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2007 ja znam jeszcze metode na parujace szyby trzeba dobrze umyc szybe i pozniej natrzec ja mydlem tylko ze na sucho - suchym mydlem i pozniej szmatka wetrzec ladnie w szybe - nie widac tego i szyby tez nie paruja. Przyznam ze nie slyszalem . Ja uzywam plynu do mycia naczyn, a nastepnie wycieram do sucha szmatka z microfibry. Nie zapobiega w 100% parowaniu. lecz po wlaczeniu nadmuchu po ok 1 min nalot ustepuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Borys Opublikowano 20 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2007 A u mnie w primce ´98 po przelaczeniu na szybe klima sie sama nie wlacza ciekawe czemu? :?: ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_S Opublikowano 20 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2007 A u mnie w primce ´98 po przelaczeniu na szybe klima sie sama nie wlacza ciekawe czemu? :?: ? Bo nie masz automatycznej klimy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Borys Opublikowano 21 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2007 Rozumiem, (bo jadac dzisiaj na wybory, zapomnialem sprawdzic) ze pomimo braku automatycznej klimatyzacji, jesli sam sobie ja wlacze i ogrzewanie dam na szybe efekt bedzie ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berti Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 A mnie jakiś czas temu (miałem Renówkę, więc niemiło wspominam ten okres ) mechanik uświadomił, że oprócz filtra p/pyłkowego bardzo duże znaczenie, jeśli chodzi o parowanie szyb, ma stan płynu chłodzącego. Trudno było uwierzyć, ale po wymianie płynu - świat stał się o wiele bardziej wyraźny Dzisiaj od 3 lat pomykam P10 z 94/95. Do filtra przyznam, że nie zaglądałem przez ten czas, ale płyn w chłodnicy mam OK, i z parowaniem nie ma problemu. Nie muszę nawet używać klimy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calusek Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Witam. Chciałbym się dołączyć do narzekań na parowanie szyb. Mam drugą primerę, pierwsza P10 teraz P11 i jak u prawie wszystkich, ten problem z parującymi szybami. Myślę, że troszkę za słabe jest przewietrzanie kabiny, ale to problem konstrukcyjny i na to nie poradzimy, parują wszystkie szyby a tylne boczne to nawet po bardzo długiej podróży nie odparowują, na pewno wymiana filtrów i czyszczenie szyb specjalnymi środkami pomoże. Włączenie klimy powoduje obniżenie temperatury szyby i para znika praw fizyki nie zmienimy To tak jak wyciągamy zimny napój z lodówki i też na nim skrapla się para wodna znajdująca się w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość berti Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 poprawcie mnie jeśli się mylę, ale używanie klimy nie tyle powoduje schłodzenie szyb, ile wysusza powietrze w kabinie - i to właśnie dzięki temu szyby szybciej odparowują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piektor Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 poprawcie mnie jeśli się mylę, ale używanie klimy nie tyle powoduje schłodzenie szyb, ile wysusza powietrze w kabinie - i to właśnie dzięki temu szyby szybciej odparowują Dokładnie - zimne powietrze mniej wilgoci zawiera. Mój sposób na parującą szybę: umyć porządnie od środka oczywiście, wytrzeć porządnie do sucha, spryskać (wetrzeć szmatką) octem, tak octem spirytusowym i wytrzeć ponownie do sucha. Jak nie palicie fajek w autach to miesiąc bez parowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość S-P Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Czołem! Tak w ramach nawiewu. Po nastawieniu temperatury ogrzewania oraz nadmuchu np. na szyby, ciepłe powietrze leci mi tylko na szybyi lekko z boku -zaś ze środka delikatnie ale chłodne - dlaczego nie ciepłe? Mam coś zepsute czy tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calusek Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 W P11 masz taki przełącznik na środku "ciepłe-zimne" ale to zależy jak tam wieje od ustawienia nawiewów czy na nogi, czy na szybę, czy na kabinę i jak ustawisz na kabinę to będzie wiało mocniej ale znów wszystko zależy od filtra kabinowego - czy jest i w jakim stanie. Praktycznie u mnie wytrzymuje z rok (ok 30 000 przebiegu) i myślę że najlepiej go wymieniać na jesień (chociaż mogą być inne opinie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOne Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Również mam problem z parującymi szybami. Filtr kabinowy wymieniałem rok temu. Dywaniki mam z przodu welurowe. Klima (układ) może być trochę "zaniedbany". Jak włączam gorące powietrze na szybę (lub klimę) to szyba odparowuje. Z reguły uchylam minimalnie szyby z przodu i jest git. Czytam Wasze wpisy i moje wnioski, co robić: * przyzwyczaić się, bo Nissany tak mają; * wymienić dywaniki na gumowe; * przeczyścić klimę (dezynfekcja, itp.); * umyć szybę (płyn do mycia szyb + ścierka) a potem przetrzeć ścierką nasączoną octem. Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi