Gość johny_fellow Opublikowano 2 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2006 Witam! Dzisiaj zjeżdżając ze skrzyżowania kiedy wrzucałem 2 bieg usłyszałem głuchy jakby "rurowaty" dźwięk. Przez chwilę jechałem w ciszy aby ponownie to usłyszeć ale nic. Później gdy cofałem z parkingu i wyrzucałem wsteczny ponownie usłyszałem ten dźwięk. Zacząłem zastanawiać się co się stało. I oto co zaobserwowałem: Jak wyrzucam na bieg jałowy to dźwigna nie wraca do swojego położenia pomiędzy biegiem 3 i 4. Jak skrzynia jest na jałowym ruszając dźwignią w lewo bądź w prawo czuć jakby coś ją odbijało na środek - u mnie na środek odbija tylko z położenia od strony pasażera od kierowcy nie! Dźwignia zostaje w położeniu między 1 a 2 biegiem! Wygląda to tak jakby poprawnie były dwa "odbijaki" na środek położenia dźwigni a u mnie jeden z nich został uszkodzony i nie spełnia swojej funkcji. :sad: Proszę o pomoc i podpowiedź co mogło się stać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gray5 Opublikowano 2 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2006 to ze nieodbija do srodka to powod ze niema sprezynki ktora to powodowała , tez tak mialem pod spodem auta widac bylo koleczko na sprzezynke i sie wytarła znalazłem nową i juz powraca;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipfm Opublikowano 3 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 Witam!Z góry się przyznam i wiem, że zasługuję na skarcenie, że nie używałem szukajki żeby znaleść odpowiedź na mój problem. Otóż dzisiaj zjeżdżając ze skrzyżowania kiedy wrzucałem 2 bieg usłyszałem głuchy jakby "rurowaty" dźwięk. Przez chwilę jechałem w ciszy aby ponownie to usłyszeć ale nic. Później gdy cofałem z parkingu i wyrzucałem wsteczny ponownie usłyszałem ten dźwięk. Zacząłem zastanawiać się co się stało. I oto co zaobserwowałem: Jak wyrzucam na bieg jałowy to dźwigna nie wraca do swojego położenia pomiędzy biegiem 3 i 4. Jak skrzynia jest na jałowym ruszając dźwignią w lewo bądź w prawo czuć jakby coś ją odbijało na środek - u mnie na środek odbija tylko z położenia od strony pasażera od kierowcy nie! Dźwignia zostaje w położeniu między 1 a 2 biegiem! Wygląda to tak jakby poprawnie były dwa "odbijaki" na środek położenia dźwigni a u mnie jeden z nich został uszkodzony i nie spełnia swojej funkcji. :sad: Proszę o pomoc i podpowiedź co mogło się stać! Lewarek jest pozycjonowany przez 2 sprezynki. Jedna ciagnie z lewej, druga z prawej. Widocznie jedna spadla (zdarzylo mi sie w poprzedniej micrze). Dostęp od dołu, musisz odkręcić osłonę wydechu. edit: znalazłem linka Repairing gear shifter return spring Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 3 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 Wielkie dzięki za info. Może jutro bede mógł wjechać na kanał i o efektach opowiem później. Jeszcze raz dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość przemo_78 Opublikowano 4 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 ja też się przyłącze i potwierdze że w mojej K11 miałem to samo i po odkręceniu osłony wydechu okazało się że nie ma sprężynki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 4 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 Ok. Sprężynka założona. Zrobiłem to w ok.25-30 min. Z tym, że teraz troszkę słabiej odbija z drugiej strony ponieważ jak zauważyłem sprężynka jest tylko jedna. Najciekawszy jest koszt naprawy i teraz uwaga... 50gr. Założyłem sprężynkę z bębna hamulcowego od malucha :grin: najbardziej pasowała ze wszystkich dobieranych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gray5 Opublikowano 4 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 w ASO by cie zgarneli za to pewnie stówke co najmniej:P;] hehheheee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 16 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2006 w ASO by cie zgarneli za to pewnie stówke co najmniej:P;]hehheheee Hehe Gray byłeś blisko. Rozmawiałem ze znajomym, który ma ASO Nissana i powiedział mi, że taka sprężynka w serwisie to koszt 70-75zł i 20zł za wymiane. Ostro się zgiałem jak to usłyszałem 190-cio krotna przebitka w porównaniu do cego co ja zapłaciłem. Cóż człowiek by począł gdybyż nie NKP :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gray5 Opublikowano 17 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2006 pewnie u nich ta sprezynka ma wszedzie znaczki nissan , z tytanu ,recznie robiona i polerowana :smile: ale po to oni są zeby zdzierac kase , ja musze wymienic sobie bo dałem za słabą;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość johny_fellow Opublikowano 17 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2006 pewnie u nich ta sprezynka ma wszedzie znaczki nissan , z tytanu ,recznie robiona i polerowana :smile: ale po to oni są zeby zdzierac kase ,ja musze wymienic sobie bo dałem za słabą;] Heh, mam tą starą sprężynkę i nigdzie nie ma napisu ani znaczka nissana więc nie wiem za co tyle kasują :?: Na szczęście powiedzieli mi, że coś się da z niej jeszcze zrobić, bo ta którą mam teraz ciągnie za mocno i jak jadę na 3 albo 4 biegu to troszkę słychać jakby takie dziwne tarcie. 4 kwietnia jadę robić rozrząd zobaczę co wtedy mi tam wycudują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi