Gość lukasz_k Opublikowano 27 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Witam znalazłem tylko jeden produkt o podobnych parametrach, jutro dzwonie czy do przepustnicy też się nadaje, a na przyszłość dla poszukujących czegoś to gotowy link do sklepu (nie na allegro bo tam po miesiącu link nie działa) http://www.nokaut.pl/oferta/carb-clean-do-...znika-369g.html [ Dodano: Sob 01 Mar, 2008 12:10 ] popsikałem odpaliłem (dwa razy zgasł) przegazowałem i cieszę się teraz powrotem przyjemnej jazdy niech żyje forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sargoszyygy Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 widzę że opinie są podzielone i w końcu nic nic nie wiadomo więc chyba warto sprawdzić najpierw jedno potem te gorszą opcje. pozdro [ Dodano: Czw 17 Kwi, 2008 05:24 ] więc koledzy: wymieniłem świece i przewody NGK filtr paliwa i powietrza był (konkretny syf) pędzlem wyczyściłem bez zdejmowania przepustnice środkiem wurtha dodam iż później również psikałem. Przez pierwsze dwa dni można powiedzieć że malina samochód żwawszy spalanie to powiem za miesiąc ale po kilku dniach obroty potrafią podskoczyć do 1500 a nawet 2000 i tak się utrzymuje. przeważnie 900 1000 ale te skoki mnie przerażają. HELP :!!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toio Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 podepne sie pod temat. Mam ten sam problem co chyba wiekszość, a więc falowanie obrotów. Po wysprzęgleniu obroty spadaja na 500 i pozniej wracaja do normy czyli na 800. Tylko ze mam jeszcze jeden problem. Rano po odpaleniu na zimnym silniku ma 1100 obrotow wiec prawie w normie, ale wystarczy że tylko rusze i i broty spadaja na 500 pozniej na 800. Ale te 800 to jest nadal na zimnym silniku. Powinno chodzic ssanie i obroty powinny byc wyzsze. Dodam ze ostatnio regulowalem obroty na biegu jalowym bo na cieplym caly czas mialem 1000-1100.Regulowalem na cieplym tak zeby doszlo do 800 obrotow (sruba dokrecona na maksa juz sie dalej nie da). Wiec teraz pytanie. To ze wyczyscic przepustnice i przeplywke to wiem. Ale co z obrotami na zimnym silniku ??? Obstawiam czujnik temperatury ale nie jestem pewien. Silnik GA16DE 202 tys. Niech ktoś doradzi kto wie co to może być albo miał cos podobnego Zapomniałem jeszcze dodać czasem silnik jest troszke bardziej zmulony na cieplym silniku, nie ma takiej mocy jak powinniena spalanie (tylko ze ostatnio to caly czas miasto i krotkie odcinki) z 7,3 doszlo do 9,5 Czujnik temepratury sprawdzony. Działa jak nalezy po odpieciu cwieci sie kontrolka check i zalaczaja sie wentylatory. Natomiast kolejny problem. Filtr paliwa. Według ksiazki "Podczas wymiany filtru paliwa należy zawrócić uwagę, aby odsądzenie nowego filtru było skierowane do góry". odsadzenie u mnie jest do dolu ale strzalki na naklejce filtra pokazuja ze odsadzenie ma byc do dolu. Teraz pytanie co z tym jest nie tak. Czy źle zalożony jest filtr i naklejka zostala tylko przyklejona od nowa czy jednak jest wporzadku. Filtr paliwa filtron. Jakie moga byc objawy zle zalozonego filtra, w postach nic nie ma chyba ze totalnie slepy jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość snopi Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 MAM ALMERKE N15 GDY JEST ZIMNA ODPALA OD KOPA CIEPŁA NATOMIAST NIE MA OCHOTY ODPALIĆ. CZY KTOŚ MOŻE MI POMÓC. WYMIENIŁEM NAWET APARAT ZAPŁONOWY TO POLECILI MI W SERWISIE W ELBLĄGU [ Dodano: Wto 12 Sie, 2008 15:42 ] MAM ALMERKE N15 14OO 16 V GDY JEST ZIMNA ODPALA OD KOPA CIEPŁA NATOMIAST NIE MA OCHOTY ODPALIĆ. CZY KTOŚ MOŻE MI POMÓC. WYMIENIŁEM NAWET APARAT ZAPŁONOWY TO POLECILI MI W SERWISIE W ELBLĄGU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacku Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Witam, piszecie o regulacji obrotów, a jak to robicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picad Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2008 U mnie czyszczenie przepustnicy i przepływomierza odbyło się bez ponownej regulacji obrotów. Przed całą zabawą objaw był taki, jakby zacinał się pedał gazu i obroty nie zawsze spadały do 700-750 obr/min. W Silniku QG18 do przepustnicy można dostać się bez konieczności jej całego demontowania. Załączyłem kilka fotek na których to widać. Cała operacja trwała ok pół godziny. Użyłem płynu do czyszczenia gażników firmy Valvoline. Natomiast do przepływomierza dostajemy się od strony filtru powietrza. Kilka razy potraktowałem płynem tą kratkę za którą jest przepływomierz i wszystko wróciło do normy. Jeżdżę już kilka dni i pedał gazu ani razu nie zaciął się a obroty ładnie wchodzą. Na rozgrzanym silniku przy wyłaczonych wszystkich odbiornikach elekt. 700-750. Po włączeniu świateł mijania i dmuchawy podnoszą się do ok. 900. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość iceman76 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Mialem tak samo sprawa powtarza sie co rok dokladnie : Moje rozwiazanie to : odwiedzilem serwis bosha koszt okolo ponad 50 zlotych czyszczenie przepustincy i spokoj na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dna Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Witam, Mam podobne objawy na N16 benzyna 1.5 - tj. wahanie obrotów na luzie czasami spada poniżej 400 i gaśnie. Kupiłem sprej do gaźników i i prysnąłem nim do przepływomierza i przepustnicy. Niestety objawy nie ustąpiły. Zastanawiam się czy z przepustnicą jest wszystko ok. Podłączałem samochód pod interfejs OBD. Mam prośbę, może ktoś, kto wie jakie powinny być poprawne wartości parametrów mógłby się wypowiedzieć czy te są ok: Takie parametry pokazuje komputer: - przy obrotach (PID=0C) 750 / min - Air Flow Rate (PID=10) : 3,25g/s - Absolute Throttle Position (PID=11): 0,8% - przy obrotach (PID=0C) 1025 / min - Air Flow Rate (PID=10) : 3,47g/s - Absolute Throttle Position (PID=11): 1,2% - przy obrotach (PID=0C) 1750 / min - Air Flow Rate (PID=10) : 4,92g/s - Absolute Throttle Position (PID=11): 3,5% Generalnie Absolute Throttle Position czyli "absolutna pozycja przepustnicy" uzyskuję maksymalnie 5 % przy mocniejszym przygazowaniu. Wydają mi się to niskie wartości, ale się nie znam... Czy wszystko jest ok z moją przepustnicą ? Aha miałem też błąd DTC-0171 czyli "mieszanka zbyt uboga" . Zresetowałem go i trochę pojeździłem na krótkich odcinkach. Na razie nie pojawił mi się ponownie. edit: Po przejechaniu dodatkowych 300 km - silnik już nie gaśnie :-). Mam jednak wrażenie, że moja Almera nie jest tak dynamiczna jak wcześniej. Zacząłem studiować podręcznik serwisowy . Błąd P0171 może świadczyć o nieszczelności w układzie wydechowym. Zgodnie z "podręcznikiem serwisowym" parametry przepływu powietrza w moim przypadku są w porządku (Air Flow Rate) :-) . Zamieszczam poprawne wartości - może komuś się przydadzą. Powinny być takie: - przy pracy jałowej: 1.0 - 4.0 g·m/sec - przy 2,500 rpm: 5.0 - 10.0 g·m/sec Z góry dzięki za wszelkie sugestie i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziutek Opublikowano 21 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2008 Cholera... u mnie jest jak u picad, szczególnie upierdliwe podczas jazdy w korkach - cały czas muszę pracować gazem żeby obroty spadły do normalnych wartości. Zaprowadziłem samochód do warsztatu ale Pan powiedział, że wszystko wygląda na czyste i nic nie robił. Objaw mi przypomina zacinanie się gazu jakby się linka nie cofała do końca i zostawiała lekko uchyloną przepustnicę. Chyba jednak zażyczę sobie rozebrania i przeczyszczenia łacznie z linką gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bandi_n15 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Czy taki preparat mogę użyć do Almery 1.4 benzyna 97r. http://www.allegro.pl/item489246891_profes...ia_gaznika.html Przeznaczony jest do czyszczenia: * wnętrza gaźnika; * automatycznej przepustnicy; * kanałów kolektora ssącego; * zaworów; * oprzyrządowania gaźnika. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi