Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Klapa bagażnika

Gość Maciek78
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Maciek78

Mam problem z siłownikami od klapy bagażnika w Sunnym N14 1.4 LX.

Jak otwieram bagażnik to po prostu siłowniki nie trzymają klapy w górze. Moim laickim zdaniem to wina tych siłowników. I tu pytania dwa:

- czy można je jakoś zregenerować?

- jaki jest koszt nowych? I czy warto szukać używek?

Odp Ad 1- NIE

Odp Ad 2a raczej podróbki nie są wskazane, w 2 różnych markach- nie nissan- po pół roku okres jesienno-zimowy zmusił je do kapitulacji Tutaj przykład

a lepiej poszukać oryginalnych Coś takiego

Odp Ad 2b - jak z każdą używką możesz trafić dobre, lub po miesiącu padną

Gość Maciek78
zmusił je do kapitulacji Tutaj przykład

Za ta cene chyba bym wolał patykiem podpierac ;)

Dlatego też odradzam :wink:

:D:D:D - ja mam miotełkę na razie :D:D:D

Szymku - dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Żaden problem - sam sie mam z zamiarem zmiany - już 2 x pod marketem "się sufit na łeb mi spadł " - ale jak się robi cieplej problem nie jest taki uciążliwy :-))) do 3 x sztuka :wink:

u siebie mam zamienniki i koszt ok 120 zl za 2 z przerobkami bo sa inne mocowania w n14 jesli znajdziesz dobry warsztat co beda ci dopasowywac az bedzie ok ja mam juz troche czasu je i jestem zadowolony i nie prawda ze trzeba braxc tylko orginalne bo sie roznia cena i napisem

Gość Maciek78

Hmmm, Szymeq podał oryginalne w cenie 40 zł/szt z allegro. :shock:

A bez mojej miotełki sufit nie leci tylko wtedy, gdy samochód stoi "z górki" :D

Pozdrawiam

Hmmm, Szymeq podał oryginalne w cenie 40 zł/szt z allegro

Tak ale zwróć uwagę, że to jest od jakiegoś modelu z11, a po drugie nie jest napisane, ze są nowe :? :?: Jak się przyjżysz dokładniej to widać ślady smaru na tłoczkach :wink: . Oczywiście zapytać się należy :)

Powiem tak do Octawi (duża klapa) zapłaciłem po 70 zeta za rumuńskie czy węgierskie - bardzo szybko sie otwierała klapa i trzeba było uważać żeby w zęby nie dostać. Po jakimś czasie zbliżało się zimno 1 się przycinał aż w końcu podczas szybkiego otwarcia ułamała się główka kotwicząca. :shock: Reklamacja bezskuteczna ( wyrzuciłem w sklepie na magazyn i wyszedłem :oops: )i założyłem spowrotem 1 stary.

Druga sytuacja- szwagier kupił (podróba)do mazdy 323p i po około 5 miesiącach zimowe dni spowodowały skrócenie zakresu pracy- otwiera się do połowy. Próba podniesienia ręcznie prowadzi do niemiłosiernie głośno-dziwnych dźwięków i szarpania klapą. Nie wiem czy to padł 1 czy 2 bo nie sprawdzał. Zapłacił ok 100 za szt- bo problem z dostaniem.

Najlepiej podjechać samochodem i odrazu założyć i sprawdzić. Jak bubel to tym tłoczkiem ....... sprzedawcę :twisted: .

Pozdrawiam

• 1 rok później...

N14 16v heatchback. Podczas jazdy po nierównościach coś stuka mi w tylnej klapie. jest to odgłos jak gdyby była ona nie zamknięta i brzęczała. z tego co widzę po zamknięciu przylega do uszczelki więc nie mam pojęcia co to stuka (napewno nie są to stuki w zawieszeniu). Czy może stukać coś w zamku? czy może drżeć szyba?od zewnątrz dookoła szyby jest uszczelka, ale od wewnątrz widzę ostrą krawędź blachy więc może tam też powinna być jakaś uszczelka?

...a ja zregenerowałem ;) siłowniki pokrywy bagażnika,

mianowicie nalezy je w miarę rozsadku lekk zgiąć ... i na razie problem z głowy :one:

P.S.

poza tym stukają mi szyby tylne uchylne, chyba dekikatnie klapa, amortyzatory na małych nierównosciach, a z przodu amorki, zderzak przedni i ostatnio nadkola :D

A przy 200km/h nic ... natomiast wydech ryczy i wiatr hula, ze ledwo radio słychać :D

I tak go kocham

macie jakieś pomysły na tą stukającą klape ?? ja zauważyłem u siebie brak jednej takiej gumy co tam jest i to moze przez to mi lekko pukać. wiecie gdzie takie rzeczy można dostać ?

Gość szymekTST

witam. ja mam tak samo problem ze stukającą klapa. próbowałem juz różnych kombinacji ale zawsze po krótkim czasie stukanie klapy powracało. wie moze ktos czy da sie dosta gdzieś nowe odbojniki kalpy , bo te które teraz mam sa juz mocno wyeksplatowane. pozdro

jeśli chodzi o te odbojniki, to próbowałem, przyklejać na nie dodatkowe uszczelnienie z silikonu i nic to nie pomogło. Odnoszę wrażenie, że stukającym elementem jest taki wystający z zamka "cyngielek". Jest to chyba element, który po zamknięciu klapy zaczepia się za uchwyt w bagażniku. nie wiem tylko czy jeśli unieruchomię go to czy otworzę bagażnik?

Gość d0.2 nassin

...są to bardzo grube pręty w tych amo od klapy. Jak kiedys miałem VW T2 to po prostu wygiąłem je delikatnie tak, że powstało tarcie między prętem a obudową i klapa stala w miejscu. Jesli ktoś ma dostęp do amortyzatorów klapy to może zaryzykować tani dobór sztuk o tej samej długości, tylko żeby były dużo cieńsze. Albo lekko wygiąć te, które są tylko to może być trudne.

..

Powiem tak do Octawi (duża klapa) zapłaciłem po 70 zeta za rumuńskie czy węgierskie - bardzo szybko sie otwierała klapa i trzeba było uważać żeby w zęby nie dostać. Po jakimś czasie zbliżało się zimno 1 się przycinał aż w końcu podczas szybkiego otwarcia ułamała się główka kotwicząca. :shock: Reklamacja bezskuteczna ( wyrzuciłem w sklepie na magazyn i wyszedłem :oops: )i założyłem spowrotem 1 stary.

....

A pamiętasz może jaka to była firma bo też chciałem coś takiego kupić i teraz się zastanawiam czy warto

czy to nie było to?:

www.moliton.hu

ja zamontowałem jakis odboj ale albo jest za mały ablo zo tazek mi telepie na wondołach. może ktos wie jak to ma być ?? te gumki mają odpychać klape na tyle by nie było żadnego luzu ?