Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Brak sygnału dżwiękowego wyłączenia świateł

Gość RozenPL
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość RozenPL

Cześć

Co to może być:

Kiedy wyłącze silnik i otworze drzwi (światła cały czas włączone) nie słysze sygnału dżwiękowego, który ostrzega że światła nie są wyłączone. Nie jest to uciążliwe ale ostatniej nocy samochodzik stał całą noc na włączonych światłach i rano ani drgnął

Z góry dziękuje za rady i wskazówki

Witam, sprawdz czy włacznik ten ktory jest na słupku przy drzwiach działa poprawie czy przypadkiem nie zzasniedział, ewentualnie sam brzeczyk czy działa moze siem spalił no i oczywicie zagladnij do bezpiecznikow moze jaki sie przepalił.

powodzenia.

Gość RozenPL
Witam, sprawdz czy włacznik ten ktory jest na słupku przy drzwiach działa poprawie czy przypadkiem nie zzasniedział, ewentualnie sam brzeczyk czy działa moze siem spalił no i oczywicie zagladnij do bezpiecznikow moze jaki sie przepalił.

powodzenia.

bardzo bym chciał ale jeżeli nie wytłumaczysz mi łopatologicznie krok po kroku co mam zrobic to nie podejmę się żadnej akcji :D:D:D

Po prostu nie mam do siebie zaufania :oops:

ok wiec tak, czy jak otwierasz drzwi to zapala sie swiatełko wewnatrz autka?? odpowiedzialny za to jest taki mały wyłacznik na słupku przy przednich drzwiach - mysle ze wiesz o ktory chodzi? trzeba go sprawdzic czy działa, buzer ktory piszczy przy właczonych swiatłach i otwartych drzwiach jest podłaczony własnie do niego czesto zdarza sie ze zasniedzieje i nie łączy

-- bezpiecznik zagladasz do instrukcji i szukasz do ktorego jest podłaczone.

-- jezeli bezpiecznik jest dobry a przełacznik od drzwi działa poprwanie to problem tkwi albo w module ktory włancza buzer, lub w samym buzerze(mógł sie spalic)

Jezeli nie czujesz sie na siłach z tym zrobic polecam dobrego elektryka samochodowego, ktory powiniem to naprawic za małe pieniadze.

ps. a jakie to autko ?

Gość Misiek_okecie

zacznij moze sprawdzanie od tego czy świeca Ci pozycyjne, jak nie to bezpiecznik tylko pod maską padł. A jak to nie to to rob jak kolega wyżej tłumaczy :)

Cześć

Co to może być:

Kiedy wyłącze silnik i otworze drzwi (światła cały czas włączone) nie słysze sygnału dżwiękowego, który ostrzega że światła nie są wyłączone. Nie jest to uciążliwe ale ostatniej nocy samochodzik stał całą noc na włączonych światłach i rano ani drgnął

Z góry dziękuje za rady i wskazówki

Zacznij od tego czy sprawa dotyczy N15 czy N16. AFAIK w N15 nie ma takiego sygnału. Przynajmniej ja w swojej takiego nie pamiętam...

pzd

Gość RozenPL

Swiatła pozycyjne się palą a więc to nie jest bezpiecznik :sad:

Powiedzcie mi prosze gdzie jest ten czujnik? tzn. czy w drzwiach i gdzie? (pod zawiasem?) jak on wygląda?

Gość primavera

u mnie w N15 jest tak jak koledzy mowia bolec (uprzednio okryty oslona gumowa). jakies 2 lata temu oslona gumowa pekla i stracila sprezystosc. raz zostawilem samochod na swiatlach, ale dzieki milym panom z ochrony w mojej firmie szybko je wylaczylem ;). pozniej pare razy zaobserwowalem, ze jak otwieram drzwi przy wlaczonych swiatlach - bzeczyk sie nie wlacza. w koncu gume zdjalem i problem znikl. pewnie dostaje sie wilgoc do tego wlacznika, ale sie tym nie przejmuje zbytnio.

• 12 lat później...

Witam Wszystkich. Dołączając do tematu,mam pewne za pewne głupie pytanie.

Jak to coś na słupku się nazywa fachowo ? 

Zmuszony jestem zakupić to cudo,a czego nie wpiszę ( brzęczyk,czujnik i inne takie ) to na allegro nie mają.

Pomocy jeszcze trochę i prostownik mi padnie :(   

Pozdrawiam

• Czujnik włącznik światła kabiny;
  • czujnik otwarcia drzwi;
  • czujnik domykania itp.

Inwencja twórcza jest nieograniczona. Znalazłem takie coś: http://allegro.pl/czujnik-domykania-drzwi-nissan-almera-n15-i6900487919.html 

Dla pewności sprawdź wcześniej, czy ten włącznik/czujnik jest przyczyną usterki.

4 godziny temu, polo32 napisał:
  • Czujnik włącznik światła kabiny;
  • czujnik otwarcia drzwi;
  • czujnik domykania itp.

Inwencja twórcza jest nieograniczona. Znalazłem takie coś: http://allegro.pl/czujnik-domykania-drzwi-nissan-almera-n15-i6900487919.html 

Dla pewności sprawdź wcześniej, czy ten włącznik/czujnik jest przyczyną usterki.

Na 100% to o to chodzi. Przy otwartych drzwiach cisza. Jak delikatnie wcisnę to bzyka. 

Jakby za daleko wychodził.

3 godziny temu, Skyller napisał:

Ja zmieniłam miejscami - padł mi od kierowcy, więc wzięłam ten z tyłu od pasażera. I hula :)

Hmm. mam 3d. Ten od pasażera będzie pasował ?

Godzinę temu, Kierowca napisał:

Hmm. mam 3d. Ten od pasażera będzie pasował ?

Nie wiem. Popatrz czy różnią się. W Primerze od pasażera obok nie pasował.