Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Ile oleju do Almery 1.5

Gość Marianek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marianek

Jak w temacie, szukalem na forum i nic nie znalazlem. Ja wlasnie przed chwila wymienialem olej i weszlo tylko 3 litry :shock: Mozliwe to :?: Rocznik 2001.

Wg mojej instrukcji obsługi, do silników QG15 i QG18 wchodzi około 2,7l.

Pozdrówka.

Według mojej to samo - 2,7 litra razem z filtrem.

Dzieki. Jak wlalem 3 litry to mam wlasnie poziom na max. Jestem w szoku bo nawet do Micry 1.0 jak pamietam wchodzi 3,5 litra :)

3 litry ???

to troche za duzo! napewno masz ponad kratkowane pole na bagnecie! a to dobrze nie jest

Do QG18 wchodzi dokładnie 3,2 l - wtedy poziom jest idealnie na połowie stanu, do QG15 wchodzi tyle samo - miski sa podobnej wielkości. 2,7 sięga nieco powyżej dolnego stanu.

Do QG18 wchodzi dokładnie 3,2 l - wtedy poziom jest idealnie na połowie stanu, do QG15 wchodzi tyle samo - miski sa podobnej wielkości. 2,7 sięga nieco powyżej dolnego stanu.

ja wlewam 2.7l i mam pelen stan( cale kreskowane pole na bagnecie) jest zalane olejem.

jakbym wlal 3.2l to by mi olej siegal tego gornego przeglebienia na bagnecie a to jest juz PONAD STAN .

Gość janeks13

Panowie

do QG 15 QG 18 wchodzi 3 L

jeśli zalejesz 3,2 L t będziesz miał troszkę powyżej stanu ale tylko jak postoi dłuzej

a jeśli sprawdzisz stan oleju po wyłączeniu silnika będziesz miał prawie max stan i to jest lepsze do silników QG ze jak pracuja to maja prawie max bo olej jednak się rozchodzi po całym silniku i podczas pracy masz super stan oleju .

a jak zalejesz mniej to silnik pracuje na minimum lub ponizej minimum

z doświadczenia wiem że te silniki lubja taki podwyższony stan 3 lata pracy w serwisie nissana :D

Panowie

do QG 15 QG 18 wchodzi 3 L

jeśli zalejesz 3,2 L t będziesz miał troszkę powyżej stanu ale tylko jak postoi dłuzej

a jeśli sprawdzisz stan oleju po wyłączeniu silnika będziesz miał prawie max stan i to jest lepsze do silników QG ze jak pracuja to maja prawie max bo olej jednak się rozchodzi po całym silniku i podczas pracy masz super stan oleju .

a jak zalejesz mniej to silnik pracuje na minimum lub ponizej minimum

z doświadczenia wiem że te silniki lubja taki podwyższony stan 3 lata pracy w serwisie nissana :D

a co ma stan oleju do tego ile tego oleju krazy po silniku? przeciez miska robi tylko za zbiorniczek i trzeba dbac o ta aby nie zabrakolo tego oleju. O wszystkim decyduje wydajnosc pompy przy danych obrotach, a to czy bedziesz mial 2.7l a 3l to jest blachostka. Jedno jest pewne nie moze byc zamalo i zaduzo! i to z wiadomych przyczyn .Powiedz po czym wnosisz ze silniki lubia podwyzszony stan oleju? CO widziales taki silnik (rozbebeszony) ktory mial optymalny stan oleju i taki z podwyzszonym ?

Nie obraź sie ale sama praca w serwisie nissana nie przekonuje do niczego i nie swiadczy o umiejetnosciach i znajomosci .

te twoje wytlumaczenie problemu jest podobne do tego jak tlumaczyles ze QG 15 rdzewie

je bo jest szczeln i suchy jak pieprz.:)

a dla potwierdzenia zrodlo nissanowa serwisowka

Refill oil capacity (Approximate):

Unit: ! (Imp qt)

With oil filter change 2.7 (2-3/8)

Without oil filter change 2.5 (2-1/4)

Dry engine (engine ove rhaul) 3.1 (2-3/4)

i poziom jaki jest optymany na bagnecie

Obraz1.jpg

Serwis nissana zalał mi 3,2 l potem jak wziąłem bagnet był górny stan, po odpaleniu było w sam raz (jak zassał do filtra i w inne zakamarki - zgodzę się, że 2,7 tez wystarczy, z tym, że ten silnik ma pewien apetyt naoliwę warto troszeczke więcej wlewać (oczywiście bez przesady).

Serwis nissana zalał mi 3,2 l potem jak wziąłem bagnet był górny stan, po odpaleniu było w sam raz (jak zassał do filtra i w inne zakamarki - zgodzę się, że 2,7 tez wystarczy, z tym, że ten silnik ma pewien apetyt naoliwę warto troszeczke więcej wlewać (oczywiście bez przesady).

heh wiesz ja sie dziwilem jak przegladalem faktury z ASO za wymiane oljeu i w zywe oczy wmawiali ze wszlo 4,0 litra oleju!! ( poprzedni wlasciciel robil wszystko w aso)

jednak u mnie z oryginalnym filtrem wchodzi ok 2.7l i mam na maxa poziom i taki sie utrzymuje do nastepnej wymiany.

Gość janeks13

trochę silników widziałem rozebranych w drobny mak i na gwarancji naprawiałem

to dla czego w naszym serwisie jak zaleje 3l to jest nie cały max

czyzby wszystkie miarki były popiepszone :D

i z doswiadczenia wiem na pewno i nikt mnie nie przekona że lepiej mieć wiecej oleju niż mniej bo co może zimery ci szczelą hahaha :D

pozdrawiam janeks13

• 4 lata później...
Gość woocash

Ja ostatnio wlałem 2.5l i mam minimalnie powyżej połowy zakreskowanego pola. Wg serwisówki 2,5l lub 2.7l z filtrem do N16 1.5 .

Przepełnienie silnika olejem może uszkodzić katalizator poza tym zwiększa się ciśnienie w obwodzie smarowania i może wywalić uszczelki, u mnie w serwisie zalali do górnego zgięcie (wprawdzie za darmo dlatego nic nie mówiłem) spuściłem 0.75l oleju i stan był wtedy na maxa. :)

Pozdro

Witam

Jaki olej polecacie do silnika 1,5?

pozdr dzięki.

Ja do swojej leje tak ja w serwisie nissana lali od początku Shella Helix Ultra Racing 10W60, ale taraz jak będę wymieniał to zamienię na Shell Helix Ultra 5W-40.

Spisuje się okej, tylko nie wiem czy lepiej wymieniać przed zimą czy przed latem :-)