Gość Marianek Opublikowano 9 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 Jak w temacie, szukalem na forum i nic nie znalazlem. Ja wlasnie przed chwila wymienialem olej i weszlo tylko 3 litry :shock: Mozliwe to :?: Rocznik 2001. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ajac Opublikowano 9 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 Wg mojej instrukcji obsługi, do silników QG15 i QG18 wchodzi około 2,7l. Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek Opublikowano 9 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2006 Wg mojej instrukcji obsługi, do silników QG15 i QG18 wchodzi około 2,7l. Pozdrówka. Według mojej to samo - 2,7 litra razem z filtrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marianek Opublikowano 10 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Dzieki. Jak wlalem 3 litry to mam wlasnie poziom na max. Jestem w szoku bo nawet do Micry 1.0 jak pamietam wchodzi 3,5 litra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 10 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Dzieki. Jak wlalem 3 litry to mam wlasnie poziom na max. Jestem w szoku bo nawet do Micry 1.0 jak pamietam wchodzi 3,5 litra 3 litry ??? to troche za duzo! napewno masz ponad kratkowane pole na bagnecie! a to dobrze nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 10 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Do QG18 wchodzi dokładnie 3,2 l - wtedy poziom jest idealnie na połowie stanu, do QG15 wchodzi tyle samo - miski sa podobnej wielkości. 2,7 sięga nieco powyżej dolnego stanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 10 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Do QG18 wchodzi dokładnie 3,2 l - wtedy poziom jest idealnie na połowie stanu, do QG15 wchodzi tyle samo - miski sa podobnej wielkości. 2,7 sięga nieco powyżej dolnego stanu. ja wlewam 2.7l i mam pelen stan( cale kreskowane pole na bagnecie) jest zalane olejem. jakbym wlal 3.2l to by mi olej siegal tego gornego przeglebienia na bagnecie a to jest juz PONAD STAN . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janeks13 Opublikowano 10 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Panowie do QG 15 QG 18 wchodzi 3 L jeśli zalejesz 3,2 L t będziesz miał troszkę powyżej stanu ale tylko jak postoi dłuzej a jeśli sprawdzisz stan oleju po wyłączeniu silnika będziesz miał prawie max stan i to jest lepsze do silników QG ze jak pracuja to maja prawie max bo olej jednak się rozchodzi po całym silniku i podczas pracy masz super stan oleju . a jak zalejesz mniej to silnik pracuje na minimum lub ponizej minimum z doświadczenia wiem że te silniki lubja taki podwyższony stan 3 lata pracy w serwisie nissana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 10 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Panowiedo QG 15 QG 18 wchodzi 3 L jeśli zalejesz 3,2 L t będziesz miał troszkę powyżej stanu ale tylko jak postoi dłuzej a jeśli sprawdzisz stan oleju po wyłączeniu silnika będziesz miał prawie max stan i to jest lepsze do silników QG ze jak pracuja to maja prawie max bo olej jednak się rozchodzi po całym silniku i podczas pracy masz super stan oleju . a jak zalejesz mniej to silnik pracuje na minimum lub ponizej minimum z doświadczenia wiem że te silniki lubja taki podwyższony stan 3 lata pracy w serwisie nissana a co ma stan oleju do tego ile tego oleju krazy po silniku? przeciez miska robi tylko za zbiorniczek i trzeba dbac o ta aby nie zabrakolo tego oleju. O wszystkim decyduje wydajnosc pompy przy danych obrotach, a to czy bedziesz mial 2.7l a 3l to jest blachostka. Jedno jest pewne nie moze byc zamalo i zaduzo! i to z wiadomych przyczyn .Powiedz po czym wnosisz ze silniki lubia podwyzszony stan oleju? CO widziales taki silnik (rozbebeszony) ktory mial optymalny stan oleju i taki z podwyzszonym ? Nie obraź sie ale sama praca w serwisie nissana nie przekonuje do niczego i nie swiadczy o umiejetnosciach i znajomosci . te twoje wytlumaczenie problemu jest podobne do tego jak tlumaczyles ze QG 15 rdzewie je bo jest szczeln i suchy jak pieprz. a dla potwierdzenia zrodlo nissanowa serwisowka Refill oil capacity (Approximate): Unit: ! (Imp qt) With oil filter change 2.7 (2-3/8) Without oil filter change 2.5 (2-1/4) Dry engine (engine ove rhaul) 3.1 (2-3/4) i poziom jaki jest optymany na bagnecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bernas1977 Opublikowano 10 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Ja ostatnio wlałem dokładnie 2.7 litra helixa i jest na 2/3 między kreskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 11 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 Serwis nissana zalał mi 3,2 l potem jak wziąłem bagnet był górny stan, po odpaleniu było w sam raz (jak zassał do filtra i w inne zakamarki - zgodzę się, że 2,7 tez wystarczy, z tym, że ten silnik ma pewien apetyt naoliwę warto troszeczke więcej wlewać (oczywiście bez przesady). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 11 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 Serwis nissana zalał mi 3,2 l potem jak wziąłem bagnet był górny stan, po odpaleniu było w sam raz (jak zassał do filtra i w inne zakamarki - zgodzę się, że 2,7 tez wystarczy, z tym, że ten silnik ma pewien apetyt naoliwę warto troszeczke więcej wlewać (oczywiście bez przesady). heh wiesz ja sie dziwilem jak przegladalem faktury z ASO za wymiane oljeu i w zywe oczy wmawiali ze wszlo 4,0 litra oleju!! ( poprzedni wlasciciel robil wszystko w aso) jednak u mnie z oryginalnym filtrem wchodzi ok 2.7l i mam na maxa poziom i taki sie utrzymuje do nastepnej wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janeks13 Opublikowano 11 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 trochę silników widziałem rozebranych w drobny mak i na gwarancji naprawiałem to dla czego w naszym serwisie jak zaleje 3l to jest nie cały max czyzby wszystkie miarki były popiepszone i z doswiadczenia wiem na pewno i nikt mnie nie przekona że lepiej mieć wiecej oleju niż mniej bo co może zimery ci szczelą hahaha pozdrawiam janeks13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość woocash Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Ja ostatnio wlałem 2.5l i mam minimalnie powyżej połowy zakreskowanego pola. Wg serwisówki 2,5l lub 2.7l z filtrem do N16 1.5 . Przepełnienie silnika olejem może uszkodzić katalizator poza tym zwiększa się ciśnienie w obwodzie smarowania i może wywalić uszczelki, u mnie w serwisie zalali do górnego zgięcie (wprawdzie za darmo dlatego nic nie mówiłem) spuściłem 0.75l oleju i stan był wtedy na maxa. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aug1784 Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Witam Jaki olej polecacie do silnika 1,5? pozdr dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supernik Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Witam Jaki olej polecacie do silnika 1,5? pozdr dzięki. Ja do swojej leje tak ja w serwisie nissana lali od początku Shella Helix Ultra Racing 10W60, ale taraz jak będę wymieniał to zamienię na Shell Helix Ultra 5W-40. Spisuje się okej, tylko nie wiem czy lepiej wymieniać przed zimą czy przed latem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi