Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Coś na zabudowe dziur po demontazu rączek od szyb

Gość genjusz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość genjusz

Co bedzie potrzebne:

*super glue

*plaskie wiertelko albo cos do pilowania plastiku

*tweetery z allegro za 4zl http://allegro.pl/item90003063_tweetery_wy...z_zwrotnic.html

1. wyciąć sama góre z siateczką,

2. po demontazu rączek do odkrecania szyb pozostały nam takie okragle jakby zaslepki z dziurka, nalezy przykleić odcieta gore glosniczka z siateczka do tej zaslepki i przykleic do drzwi.

A oto rezultat:

IMG_3334.jpg

IMG_3332.jpg

No brawo, swietnie Ci to wyszło ze tak powiem fachowa robota,a dlaczego nie podłaczyłes tych tweeterów??czy te właczniki nie sa przypadkiem od forda?

Kiedys kumpel montował do VW golfa 4 elektryczne szyby i na serwisie w miejsce dziury po korbce wstawili mu takie duuze właczniki do opuszczania szyb i całkiem fajnie to wygladało i swieciło pod kolor deski rozdzielczej, mysle ze to tez jest sposób :)

ile wyszła Cie taka impreza z szybami?

zauwazyłem ze troche dłubiesz więc nawet nie pytam czy sam montowałes ;)

Witam, guziczki od forda mondeo, podswietlane na zielono, tweeterow nie podlaczalem w tych dziurach poniewaz juz mam przy elektrycznych lusterkach (widac na fotce) i za duzo byloby sopranow z przodu.

Elektryczne szybki montowalem sam, szukalem na allegro czegos taniego, znalazlem uniwersalne ale z nimi byl problem zeby je przyjmocowac, dziury dodatkowe mocowania itp - za duzo roboty.

Poszukalem znalazlem w Płocku jakiś szrot zadzwonilem zapytalem czy ,maja szyby powiedzieli ze maja jakas almere i sprawdza, zadzwonili po paru godzinach i Pan zaproponowal 200zl za dwa silowniki, ale poniewaz byly bez guzikow i bez wiazki kablow to za 150 po ciezkich negocjacjach sie udalo, oczywiscie + wysylka za pobraniem 15zl.

Zdjąłem boczki, odkrecilem machanizm krecący :) (3 sruby), odkrecilem szyne po ktorej jezdzi szyba (4 sruby) i odkrecilem plastikowe trzymanie szyby (2 sruby).

Po czym zamontowalem w identyczny sposob silniczek z szyna el. szyby.

Nastepnie poniewaz wszystko juz przygotowalem, wygluszylem przednie drzwi matami wygluszajacymi - jakosc dzwieku sie znacznie zmienila, bas stal sie mocny i wyrazny - a radyjko mam Pionerka 4700 + 2 glosniki niskotonowe z przodu + 2 glosniki z tylu + 2 tweetery - firma Boschmann i naprawde bardzo ladnie graja.

Najwiekszy problem byl z pociagnieciem kabli, ale jak otworzysz drzwi to przy zawiasikach sa male dziurki ktorymi mozna pociagnac kabelki.

Mam ewentualnie instalacje tych szyb, tzn schemacik, jesli chcesz to sie podziele :)

czyli tak koszty:

*szyby 165zl

*guziki od forda + konektory + kostka + wiązka 3x25zl

*kabelki 6zl

*maty wygluszajace z allegro po 3,20zl/szt - wyszlo na drzwi i bagaznik okolo 10 mat.przykleja sie je z suszareczka, bardzo ladnie plastycznie sie ukladaja na nierownosciach.

a co bedzie potrzebne:

*srubokrety krzyzaki

*cienki srubokrecik do zdjecia boczku (uwaga na plastikowa zaslepke - ramke przy klamce i spinke w raczce od szybki odkrecania.

*suszarka

*troche silnej woli :)

No to ja pochwale się swoim montażem:

przyciski.jpg

zaslepka.jpg

Przyciski z rameczkami, podświetlenie czerwone czyli idealnie pasuje do zegarów i konsoli środkowej.

Zaślpeki nie są klejone tylko przykręcane (podkładka plastikowa i nakrętka).

Wszystko kupione w firmie electriclife

Podnośniki ze szrotowej almerki. Instalacja przeciągnięta przez złącze drzwiowe i gumowy "kondon" (więc żadne kable nie pałętają się na wierzchu).

Koszt całości jakieś 400PLN

Czas montażu około 5h

tez o tym myslalem zeby zamontowac obok recznego, ale po dlugich zastanowieniach stwierdzilem ze bedzie mi najwygodniej prawie bez ruszania raczki z kierownicy otwierac szybki, po srodku to taki najczestrzy motyw w Oplach, tez mi sie podobalo ale trudno zamontowalem w boczkach, mniej kabli do polozenia bylo i mniej rozkrecania :)

ale pomysl bardzo fajny.

kabelki w drzwiach w taka plastikowa cienka rurke wlozylem i wyglada bardzo dobrze jak sie otworzy drzwi, idzie pod zawiasikiem w drzwiach takze jej prawie nie widac.

tez o tym myslalem zeby zamontowac obok recznego, ale po dlugich zastanowieniach stwierdzilem ze bedzie mi najwygodniej prawie bez ruszania raczki z kierownicy otwierac szybki, po srodku to taki najczestrzy motyw w Oplach, tez mi sie podobalo ale trudno zamontowalem w boczkach, mniej kabli do polozenia bylo i mniej rozkrecania :)

ale pomysl bardzo fajny.

kabelki w drzwiach w taka plastikowa cienka rurke wlozylem i wyglada bardzo dobrze jak sie otworzy drzwi, idzie pod zawiasikiem w drzwiach takze jej prawie nie widac.

Grunt że działa i nie musimy korbką kręcić :wink:

dokładnie tak ;) teraz jest wersja wzbogacona, a ze jeszcze wlasnorecznie to dodatkowo napełnia uzytkownika dumą ze sam zrobil 8) a nie dał w ASO 1100zl za szybki z montazem :]

no no

Panowie jestem pod wrażeniem.

Tak wiec zaczynam zbierac na szybki bo widze ze to wcalnie nie jest taki drogi interes, a ile radosci :)

• 4 miesiące temu...

inne przelaczniki (patrz np www.allegro.pl na uniwersalne podnosniki szyb) maja koncowki dostajesz do nich konektorki i wiazke kabli, wystarczy polaczyc kabelki podlaczyc do akumulatora (oczywiscie bezpiecznik) i dziala.

• 2 tygodnie później...

a moze ktos wie czy te "podlokietniki" w boczkach drzwi sa przykrecane??

chce u siebie zamienic na takie z przelacznikami do szyb elektrycznych i mam nadzieje ze calych boczkow nie bede musial szukac... (dawca przelacznikow to wersja 3D a moj to 4D wiec nie beda pasowaly)

Gość appaloosa

Ja kupiłem w electriclife komplet 4rech przycisków wraz z rameczkami i konektorkami, podświetlane na zielono - jakieś od BMW, też b ładne.

Ponieważ montuję tył i przód, więc aby sterować całością postanowiłem zamontować wszystko na środku:

guziki.jpg

Wogóle okazało się że od spodem ktoś już przewidział sterowanie do czegoś bo plastik był wytłoczony prawie idealnie pod moją instalację:

spod.jpg

Więcej fotek wkrótce