Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

czy te felgi napewno beda pasowac do mojej n15?

Gość genjusz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupilem uzywane felgi ale bez przymierzania ich na auto, byly z daleka (zaufalem sprzedajacemu i za pobraniem na 4 pietro listonosz przyniosl mi 4 wielkie paczuszki) :D Poniewaz sniegi wielkie u mnie na osiedlu nie mialem kiedy przymierzyc ich na auto (stoja umyte po wczesniejszym sprawdzeniu w wulkanizacji).

Moje pytanie czy napewno, :grin: napewno :grin: beda pasowac?

Sa na nich opony 205/50r15,rozmiar felg 7x15" 4x100 et 35, srednica otworu centrujacego 64, mam pierscienie 64 -> 59,1. Auto to nissan almera 98r.

ponizej foto:

IMG_3439.jpg

IMG_3441.jpg

IMG_3446.jpg

wlasnie opny byly odrazu zostalo 6mm bierznika takze myslalem zeby jeszcze sezon moze dwa pojezdzic na nich zanim bedzie trzeba wydac kupe kasy na nowe opony (myslalem ze 195 to max co bym zalozyl - i mniejsze spalanie i po warszawskich koleinach latwiej jezdzic) :) czytalem opisy roznych osob i wlasnie nie wiem jak to bedzie wygladac, nie chcialbym jeszcze teraz kupowac oponek :)

To ciekawe czemu w almerach są różne rozstawy śrub ?

N15 ma 4x100

N16 ma 4x114,3

wlasnie patrzylem zakup nowych oponek to prawie kwestia 800-1000zl, za felgi z oponami tymi co sa dalem 500 + wysylka, takze cena byla promocyjna, tymbardzioej ze nie maja zadnych otarc ani przebarwien (jakies male ryseczki od jakis kamyczkow ktore sie zapodzialy i odbijaly od felgi w srodku).

A jesli chodzi o firme opon (poniewaz wiem ze im szerzej tym wolniej :( to ktore opny sa dobre i w miare tanie?

nie sledził ostatni o rynku opon ale jakbym miał kupowac cos z tanich to bym grzebał w barumach chyba

ok, Barumy, kolega doradzal mi jeszcze Dunlopy, a jesli chodzi o pieniazki to lepiej dolozyc te pare groszy i kupic nówki? czy moze szukac jakis lekko uzywanych? (czy z taka uzywana guma to moze byc roznie i moze wydawac sie ok, a byc np popsuta)?

Z tymi dunlopami to ostroznie oponki twarde jak diabli na suchy asfalt OK ale na deszczu to poslizgi. Ja osobiscie dunlop odradzam bo lecialem przy mocniejszym chamowaniu nie raz na nich :D

wlasnie bo sa jeszcze gumy do wyboru, niektore twardsze niekture bardziej miekkie, powiedzmy ze glownie jezdze po Warszawskich dziorach, korki, znowu dziory, etc.

Jakie opony najlepiej dobrac do tych felg?

wiem ze najlepiej 195 (ewentualnie mniejsze, mam teraz 175 zimowe ale moglyby byc szersze na lato), tylko na jaka wysokosc profilu tak zeby nie przeklamywac licznika kilometrow.

u mnie seryjnie byly Dunlop 175/65r14 letnie, zimowe identyczne wymiary tylko Kormoran Winter, na Dunlopach pojezdzilem miesiac (listopad) i zalozylem zimowki, teraz do sprzedania, moze ktos sie trafi chetny maja okolo 5-6 mm bierznika. W kazdym razie mysle o tych 195 tylko musze dokladnie zbadac jaki profil poniewaz chcialbym zeby ilosc km jaka mi sie nabija byla prawdziwa 8)