Gość moongoose Opublikowano 11 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 Witam wszystkich... Jakiś czas temu kupiłem klocki hamulcowe na przód do mojej Almerki 1.6SR. Dzisiaj zabrałem się się za wymianę (jak typowy pazur przeciągnąłem poprzednie klocki do nieprzyzwoitej grubości a raczej cienkości). I tu moje zaskoczenie. Klocki nie pasowały. Niby Almera 1,6SR czyli tarcze wentylowane i ABS, zgodnie z numerem nadwozia dobierane w ASO a jednak inny kształt. Pewnie się pomylili ale profilaktycznie obrysowałem kształt tych które miałem zamontowane i pojechałem z tym obrysem i niepasującymi nowymi klockami do ASO spytać o co chodzi. Okazało się, że jednak dobrze dali mi klocki i, że to są właśnie do almery z abs do rocznika 97 i w ogóle wszystko się zgadza. Pokazałem im obrys moich klocków. Co się okazało, że mam klocki w mojej almerze od Nissana Sentry (chyba odpowiednik primery na USA). Oczywiście po wymianie okazało się, że pasują idealnie i w ogóle jeszcze bardziej sie ucieszyłem bo są jasno beżowe (może nie będą tak brudziły felg). No i tu moje pytanie. Czy ktoś z was się z tym spotkał i czy to oznacza że poprzedni właściciel coś dłubał i kombinował czy może wręcz przeciwnie to normalne i oryginalne. Tylko dlaczego Sentra. Alemera moja pochodzi z Niemiec. Ale ma silnik w papierach opisany jako 102 konny. Oczywiście nie narzekam bo pasują idealnie i tylko czekam aż się ułożą na tarczy. Pytam tylko z ciekawości. Dzięki za wszelkie podpowiedzi i odpowiedz z góry i Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek101120 Opublikowano 11 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 Do almerek N15 sa inne klocki z ABS-em a inne bez ABS-u. Ja mam bez ABS-u a klocki musze kupowac takie jak bym mial ABS. To w sumie drobnostka ale napisalem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość moongoose Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 No ale przynajmniej masz od Almery... A czemu do mojej Almery nie pasują od Almery tylko od Sentry. Sentra jest znacznie wiekszym samochodem. Być może Almera SR ma mocniejsze hamulce i stąd różniaca w klockach.. tego właśnie jestem ciekaw. Nie ukrywam, że świadomość że mam układ hamowania z modelu o prawie pół tony cięższego (no może lekko przesadzam podniosła by i tak już bardzo duży poziom zadowolenia z autka. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ape Opublikowano 12 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2006 Sentra jest znacznie wiekszym samochodem sentra to prawie to samo co almerka tylko w amerykańskim wydaniu, nie różnią się specjalnie. Może trochę stylistycznie (troche inne blachy lampy itp.), lecz silniki i cała konstrukcja jest taka jak w N15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krrizz Opublikowano 14 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2006 SR o ile sie nie myle ma "wzmocnione" hamulce ale sentra???może od GTi by ci pasowaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onyx Opublikowano 14 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2006 krizz moze miec racje ja u siebie w poprezdniej n-16 1.5 mialem zaciski z przodu takie jak w p10 i p11 i standardowe klocki z katalogu od tego modelu nie pasowaly-byly za male Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.