Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wycieraczka szyby tylnej

Gość Uzi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No dobrze, ale z drugiej strony jest zabudowany ten silnik (trzpien) blacha przykrecona, ktora za cholere nie chce ruszyc (wkrety zakrecone na cacy). Nie chce uszkodzic silnika - jak walne mlotkiem w trzpien to go wbije do srodka i co wtedy powinien wyjsc od gory, czy tez powinien wyjsc od tej strony co blacha przykrecona ? Dodam, ze silnik ma oznaczenie:

287100N010 RW511M002N

No musisz to rozebrać to abyś widział całego ślimaka - tak sieknąć należy w nakrętkę która nakręcasz na trzpień aby wlałzo do srodka. Moze się mocno trzymać jeśli złapało dobrze.

• 2 tygodnie później...

Od dłuższego czasu wertuje forum jednak nie mogłem znaleźć satysfakcjonującej mnie odpowiedzi chodzi o tylną wycieraczkę. Od niedawna jestem posiadaczem sunny 2.0D kupiłem go z niedziałającą tylną wycieraczką. Forum dostarczyło mi dosyć dużo informacji zabrałem się więc za naprawę tej usterki i tu zonk! Sprawdziłem silnik wycieraczki podłączając go na krótko –pracuje bez problemu. Wziąłem się za przewody w gumowym łaczniku klapy wszystkie ok. Sprawdziłem bezpieczniki tez ok.! Dostałem się do kostki wiązki zasilania wycieraczki z tyłu samochodu i tak: zasilanie nie pamiętam jaki kolor jest a w pozostałych nic tam na zdrowy rozsądek powinna być masa aby wycieraczka mogła działać. No i pytanie, co teraz? Może to przekaźnik jak tak to gdzie on jest? A może manetka do włączania wycieraczki tylnej da się to rozebrać? Pomocy koledzy.

Proszę admina o nie usuwanie tego postu. Dziękuje.

• 2 tygodnie później...

OK. Silnik rozkrecilem na nowo i zlozylem dokladniej, ale wczesniej przykleilem szczotki klejem do blaszek i dokladnie zlozylem obudowe. Silnik dziala jak ta lala :-)

• 10 miesięcy temu...
Gość DorianGray

Witam.

Odgrzewam temat bo mam pytanko:

Na zdj1. jest widok silnika "z góry" i tu pojawia się pytanie: czy mam uderzać w ten trzpień z góry. W miejscu gdzie jest strzałka jest ten trzpień bardzo cienki (i ma w środku otwór do doprowadzania wody do spryskiwacza). Wiem, że trzeba nakręcić nakrętkę ale i tak ta końcówka wystaje poza nakrętkę.

I pytanie nr.2 do zdjęcia nr2.

Rozumiem, że od wnętrza silniczka nie ma już żadnych zabezpieczeń (od góry jest ta czarna przecięta podkładka).

Z góry dzięki i pozdrawiam.

01si7.th.jpgthpix.gif

02qe1.th.jpgthpix.gif