Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

cos sie dzieje złego z silnikiem:( N16

Marins
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z silnikiem gorzej przyspiesza oddaje taki dziwny dzwiek ale bardzo cichy. Wczoraj wracajac z Radomia na ekspresowce rozpedzilem go do 165 z 5 osabami i niechcial dalej isc potem jak juz zjezdzalem i jechalem 100 zapalily sie kontrolki taka bateryjka i od oleju ale po chwili zgasly . Przerazony stanalem szybko na jakims zjezdzie i zagladam pod mache ale niby wszystko w porzadku. To wsiadam i jade dalej.I dojechalem tak do domu jadac przez caly czas 80Km/h. A przypomne ze pali mi sie check engine od tygodnia i mam dziurawa chlodnice. Chlodnica ciagnie normalnie plyn bo sprawdzalem tylko ze ma dziurke to troszke go ulatuje:) kontrolka byla sprawdzana i kasowana kilka razy, zmienilem sonde i tez nic teraz zamierzam zmienic kata.

Wiec nie wiem moze to przez tą kontrolke sie cos dzieje?? Ale wczesniej jezdzilem na niej i bylo ok. A moze przez to ze zdjalem tą zwezke dolotu bo po zdjeciu dawala fajny pomrok przy wiekszych obrotach a teraz to ryczy przy wiekszych obrotach. Noi ma jakby troszke opoznienie przy zapalaniu. Co z tym wszystkim zrobic??

ja ci powiem tylko tyle...nie jezdzilbym z uszkodzonym ukladem chlodzenia. zwezka (tlumik szmeru) ktoora zdjales z dolotu nie powinna miec wplywu na to wszystko co sie u ciebie dzieje

Witam. Mam problem z silnikiem gorzej przyspiesza oddaje taki dziwny dzwiek ale bardzo cichy. Wczoraj wracajac z Radomia na ekspresowce rozpedzilem go do 165 z 5 osabami i niechcial dalej isc potem jak juz zjezdzalem i jechalem 100 zapalily sie kontrolki taka bateryjka i od oleju ale po chwili zgasly . Przerazony stanalem szybko na jakims zjezdzie i zagladam pod mache ale niby wszystko w porzadku. To wsiadam i jade dalej.I dojechalem tak do domu jadac przez caly czas 80Km/h. A przypomne ze pali mi sie check engine od tygodnia i mam dziurawa chlodnice. Chlodnica ciagnie normalnie plyn bo sprawdzalem tylko ze ma dziurke to troszke go ulatuje:) kontrolka byla sprawdzana i kasowana kilka razy, zmienilem sonde i tez nic teraz zamierzam zmienic kata.

Wiec nie wiem moze to przez tą kontrolke sie cos dzieje?? Ale wczesniej jezdzilem na niej i bylo ok. A moze przez to ze zdjalem tą zwezke dolotu bo po zdjeciu dawala fajny pomrok przy wiekszych obrotach a teraz to ryczy przy wiekszych obrotach. Noi ma jakby troszke opoznienie przy zapalaniu. Co z tym wszystkim zrobic??

wiesz to ze chlodnica puszcza plyn to dobrze nie jest, bo oprocz ubytkow uklad CI sie zapowietrza.

czyli to wszystko moze byc wina chlkodnicy?? Ale temperatura silnika jest ok

nie no raczej na chlodnice bym nie stawal. jesli Ci sie kontrolka oleju zapalila to raczej cos ze smarowaniem lub czujnikiem.

..zapalily sie kontrolki taka bateryjka i od oleju ale po chwili zgasly...

No taki układ kontrolek jest jak silnik zgaśnie- brak ładowania i brak cisnienia oleju. Dziurawa chłodnica nie ma wpływu na silnik - na jego pracę. Ale dzine rzeczy ....

zapalila sie ale zaraz zgasla a olej sprawdzalem jest ok.

to ze jest olej to nie swiadczy o tym czy jest dobre samrowanie! ta kontrolka to nie wskaznik poziomu oliwy tylko wskaznik slabego cisnienia smarowania silnika!

[ Dodano: Sro 15 Mar, 2006 ]

..zapalily sie kontrolki taka bateryjka i od oleju ale po chwili zgasly...

No taki układ kontrolek jest jak silnik zgaśnie- brak ładowania i brak cisnienia oleju. Dziurawa chłodnica nie ma wpływu na silnik - na jego pracę. Ale dzine rzeczy ....

tak ale do tego powinien zawsiecis sie brak ladowania, abs / asr/ i tp

no wiem ale silnik nie zgasł. co jemu moze byc??:( chlodnice wymienie moze jeszcze w tym tygodniu. A nie wiecie gdzie mozna kupic tanio katalizator??

Myślę, że na allego znajdziesz coś dla siebie

pozdr

[ Dodano: Sob 18 Mar, 2006 ]

np. tu:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=91535242

ale to tylko przykład. Nie sprawdiłem osobiście co jest wart bo nie miałem potrzeby dotychczas.

pozdr

heh ale tego kata nie zamontuje do n16tki

u nas kat jest polaczony z kolektorem i ni jak tego tam zastosowac.

ok chlodnica wymieniona i jest i praca silnika wrocila jakby do normy. a po namowie Coobcia wywale kata a zamiast sondy wsadze emulator i powinno byc dobrze duzo taniej a i mocy przybedzie:) Dzieki wam wszystkim za wypowiedzi.

Pozdrawiam

ok chlodnica wymieniona i jest i praca silnika wrocila jakby do normy. a po namowie Coobcia wywale kata a zamiast sondy wsadze emulator i powinno byc dobrze duzo taniej a i mocy przybedzie:) Dzieki wam wszystkim za wypowiedzi.

Pozdrawiam

hm wiesz ze wyciecie kata wpluynie torche na zmiane przebiegu momentu i mocy nie koniecznie in plus.

Widać wyraźnie, że masz zapchany pierwszy katalizator, ten połączony z kolektorem wydechowym. Przed nim jest sonda, której raczej nie powinieneś emulować. Za nim jest sąda, którą raczej będziesz musiał emulować. Ciekawy jestem jaki będzie efekt końcowy jak wydłubiesz ten pierwszy katalizator. Rozumiem, że planujesz usunąć ceramiczne wnetrze i pozostawic pustą przestrzeń. Ciekawy jestem jak taka pusta puszka będzie brzmieć i czy to nie będzie miało negatywnego wpływu na kinetykę spalin - a w rezultacie na pracę i osiągi silnika. Nie zapomnij to wszystko jak zrobisz opisać, bo tu kilku już planowało (choćby Ralph) wykonać taki manewr w tym silkniku ale nikt nie opisał końcowego rezultatu. Czyżby wszyscy kupili nowy katalizator za 2500.zł

hmm, patrząc na moje doświadczenia z LPG myślę, ze głupi EOBD jest w stanie nie zareagować na wyrzucenie kata..., ale nie powiem na 100%. Poza tym emyulatory II giej sondy (przynajmniej te starsze działały) jak zwykły restarter ECU, żadnej emulacji nie robiły. Sonda II ga podczas swojej pracy nie faluje napięciami (nie działa w sprzężeniu zwrotnym), nie bierze udziału w regulacji składu mieszanki (za to odpowiada sonda I). II ga sonda pokazuje stałe napięcie zależne od tlenu w spalinach. Jesli ono się zmieni pokaże inne napięcie a jak wyjdzie poza zakres sygnalizuje ECU błąd. Może sie mylę, ale sądę, że wywalenie kata nie s[powoduje zapalenia lampki MIL, a jeśli nawet to skład mieszanki sie nie zmieni.

Czok o co chodzi z tym ceramicznym wnetrzem i pusta przestrzenia??Bo nie wiem jak wyglada katalizator ale chyba chodzi o to zeby wyjac ze srodka wszystko i zalozyc sama obudowe tak?? napewno nie zamierzam kupowac nowego kata, przekonal mnie do tego po czesci Coobcio i jak radzil wsadze zamiast niego rure(czy cos takiego) lub jesli musialbym juz kupowac to sportowy katalizator.

wywalenie kata = wytrzepanie z niego bebechów. Wystarczy pręt metalowy i przebicie go na wylot a potem wytrząsanie tej "ceramiki" - oczywiście można zamiast tego starego kata wsadzić rurę. W obu przypadkach dźwięk wydechu ulegnie zmianie.

Tak, wydłubanie dokładnie na tym polega. Jednak ten pierwszy katalizator w tym silniku to nie jest taka puszeczka na rurze wydechowej, którą mozna wyciąć w wspawać w zamian rurkę czy też strumiennicę żeby udawała kata. Ten katalizator to solidny odlew który jest przykręcony do kolektora wydechowego i łączy się z tym kolektorem dużą wenętrzną średnicą ( jakieś 100mm). Tak naprawdę jest ten katalizator częścią konstrukcji kolektora wydechowego i można zapomnieć o wspawywaniu rurki. Spaliny wpadając z czterech rur kolektora "spotykają" się w przestrzeni gdzie łaczy się kolektor z katalizatorem (o średnicy około 100mm) i tak na prawdę od razu jast ceramika katalizatora w pełni otwarta swoją średnicą (też około 100mm). Dopiero jak się kończy ceramika katalizatora cały odlew kartalizatora się zwęża i przechodzi w kruciec do którego przykręcona jest rura wydechowa.

Tak to wygląda. Albo trzeba wydłubać to wnętrze ceramiczne i zobaczyć jak to będzie działać, albo od razu wydać pieniądze na cały sportowy kolektor wydechowy lub nowy katalizator za 2500.zł. Co byś nie robił zrób próbę z wydłubaniem katalizatora - czyli usunięciem ceramili z wnętrza przy pomocy jakiegoś pręta. Jednak usunąć trzeba wszystko tak aby pozostałości nie poleciały w stronę drugiego trójdrożnego katalizatora, który jest na rurze wydechowej i raczej nie jest powodem Twoich problemów. Koniecznie opisz wynik Twoich zmagań.

napewno opisze tylko nie wiem kiedy znajde czas , narzedzia i garaz z kanałem:) do zrobienia tego. Najpierw w planach jest stozek + dolot a potem wezme sie za katalizator.

hm wiesz ze wyciecie kata wpluynie torche na zmiane przebiegu momentu i mocy nie koniecznie in plus.

Nie spotkalem się z przypadkiem Nissana w którym wywalenie tego pieprzonego katalizatora nie spowodowało by poprawy dynamiki i wzrostu mocy i momentu.

Nawet w Katalogu podana jest moc dla QD18 z katem i bez, różnica wynosi ok 6Km na korzyść wersji bez kata, prosze:

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...040&start=0

Noi nowy problem check enine zaczął mrygac samochod sie caly trzesie przy przyspieszaniu i wolniej przyspiesza, z tlumika wydobywaja sie spaliny ze mozna całe miasto zamglic:) co sie stało?? mechanik przez telefon mowil ze to moze byc cos z łancuchem rozrzadu i ze zle jest zaplon wyregulowany czy cos taiego.

łańcuch żeby przeskoczył w tak młodym autoku hm.... musiał byś go chyba przekręcić.

Odłącz sonde lambda pierwszą i zobacz co się dzieje.

bylem w serwisie nissana i powiedzieli ze w 4 cylindrze niema zaplonu a iskra jest bo sprawdzali. koles mowili ze to moze byc jakas blachostka ale tez ze moze byc silnik do remontu:( jutro zostawie u nich samochod zeby zdiagnozowali co sie dzieje i zobaczymy co bedzie...