Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11/WP11] uszczelniacz docisku hamulcowego

KURCZAK
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :!: :!:

Dzisiaj wymieniałem klocki hamulcowe i postanowiłem nasmarowac sobie tłoczki w zaciskach i tu pojawił sie problem podczas przekrecania tłoczka delikatnie wypłynał mi płyn hamulcowy, boje sie ze uszcelniacz tłoczka poszedł sie jeb..... I tu mam pytanie istniej jakies zestawy naprawcze docisków tak jak to jest w polonezach??? Nie uśmiecha mi sie kupowac cały nowy dociska :shock: Robił juz ktos cos takiego :?: :?:

Dzieki za wszelka pomoc i jakies rady. ;)

a robiliście coś takiego :?: :?: Można zrobic to samemu, czy lepiej oddac do mechaniora :?: :?:

Witaj,

Spokojnie możesz to zrobić sam.

1. zdejmij koło

2. na przewodzie hydraulicznym zaciśnij żabki, żeby płyn nie wyciekał

3. zdejmij linkę hamulca ręcznego

4. zdejmij zacisk

5. wyciągnij tłoczek:

- zacisk przedni: sprężonym powietrzem wypchnij - dmuchnij powietrzem tam, gdzie przewód był podłączony (tylko nie wkładaj palcy między tłok a korpus zacisku bo możesz je stracić g;) )

- zacisk tylni: wykręca się

6. usuń wszystkie uszczelki gumowe

7. obejrzyj tłok, czy nie ma wżerów - jak ma, to wymień na nowy,jeśli nie ma, to oczyść korpus i załóż nowe uszczelki:

Uszczelkę o przekroju prostokątnym wkłada się w rowek wewnątrz korpusu tak, jak była stara.

Uszczelkę "harmonijkową" naciąga się na tłoczek jak gumkę na wiadomo co g;) Brzeg uszczelki ma wystawać poniżej dolnej krawędzi tłoka. Wystającą krawędź tej uszczelki trzeba małym śrubokrętem ułóżyć w rowku w korpusie zacisku.

Następnie:

- w przypadku przedniego - wcisnąć tłok

- w przypadku tylniego - wkręcić tłok

PS. W komplecie z usczelkami powinien być smar do tłoków

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Gość M.I.C.A

Mam pytanie o punkt nr 2. Mam problem z przednim prawym tłoczkiem, leje się z niego płyn hamulcowy, czy ktoś z Was robił tłoczek za pomocą reperaturki? Co to znaczy :zaciśnij żabki? Jaki żabki i gdzie?

pozdrawiam Michał

2. na przewodzie hydraulicznym zaciśnij żabki, żeby płyn nie wyciekał

Żabki to nazwa klucza (zapytaj hydraulika ;) )

Zaciśnij je na przewodzie elastycznym, w którym jest płyn hamulcowy, jest to jedyny elastyczny wężyk, który dochodzi do zacisku.

Gość M.I.C.A

Dziś kupiłem reperaturkę w JC za 20,70 PLN na jedną stronę, oryginalna na Ostrobramskiej na dwie strony kosztowała 250 PLN więc szybko zwiałem. Ale za to mam problem ze śrubami do zacisku góra i dół - nie wiem gdzie je dostać no i jak je odkręcić....

A wtrącając się do tamatu. To czy można kupić sam tłoczek, ewentualnie z zestawem naprawczym? Bo przy ostatnim przeglądzie hamulców zauważyłem, że już na jednym pojawiły się wżery. :cry:

A wymienić uszczelniacze, owszem można, ale trzeba do tago anielskiej cierpliwości. :)

Gość Raf4rb
Dziś kupiłem reperaturkę w JC za 20,70 PLN na jedną stronę, oryginalna na Ostrobramskiej na dwie strony kosztowała 250 PLN więc szybko zwiałem. Ale za to mam problem ze śrubami do zacisku góra i dół - nie wiem gdzie je dostać no i jak je odkręcić....

Z przodu nigdy nie miałem problemu z odkręceniem zacisku bo jest dobre dojście na klucz nasadowy, gorzej jest z tyłu bo przeszkadza przewód hamulcowy. Nigdy też nie zmieniałem śrub, bo nie było takiej potrzeby. Jak jeszcze nie zdążyłeś uszkodzić śrub to zaopatrz się w dobry klucz nasadowy (chyba 12), pryśnij jakimś WD i ma puścić.

Gość M.I.C.A

Udało mi się odkręcić śruby, ale tłoczek ma wżery niestety, czy ktoś z Was wie ile taki tłoczek kosztuje? I gdzie go można ew. w Warszawie dostać?

Udało mi się odkręcić śruby, ale tłoczek ma wżery niestety, czy ktoś z Was wie ile taki tłoczek kosztuje? I gdzie go można ew. w Warszawie dostać?

obawiam sie ze nowego samego tłoczka nie dostaniesz,w JC pojawiły sie całe zaciski ale czy do twojego modelu są i jaka jest cena tego niewiem,ewentualnie szroty

• 3 tygodnie później...
Witaj,

Spokojnie możesz to zrobić sam.

PS. W komplecie z usczelkami powinien być smar do tłoków

Pozdrawiam

Hmm, u mnie w komplecie niestety nie ma takowego smaru :cry: musze kupić jakiś specjalny smar do tłoków czy nadaje sie np miedziany :?: i w zasadzie nie wiem czy sam tłoczek można smarować czymkolwiek bo u Haynes'a jest tylko napisane o smarowaniu uszczelek płynem hamulcowym :neutral:

Pozdrowionka

Gość M.I.C.A

Hej, żadnych wynalazków, miedzianych itp.....ja kupiłem małą saszetkę wielkości powiedzmy tego co się naciąga - Ruda będzie wiedziała :)). Za 2,5 PLN. Biały smar silikonowy, powinien być w każdym sklepie moto. Wszystko inne "usmażysz" przy hamowaniu...

pozdro