Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Opinie na temat silnika 2.2 DTi

Gość czex
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ja tam na 4 do 130 kręce i 5 wrzucam

do 160? nie sprawdzałem ile pójdzie ale wydaje mi sie że 160km/h na 4tym biegu to już wysokie obroty benzyne do 5-6tyś kręciłem a dieselka? wydaje mi sie że 4500obr to juz dosyć dużo

po załozeniu przepływki 4 bieg-170 5 bieg-210 i to mi wystarczyło ile obrotow było nie pamietam, ale odcina chyba gdzies przy 4200-4500. No i musze przyznac ze przy 200/h bardzi ładnie sie prowadzi 8)

Gość lukasz.zx

DZIeki jeszcze raz bartek!!! To jednak okazal sie przeplywomierz. Jest tylko maly problem dostac ten model a cenia sobie go roznie od 900zl za nowy i 400zl za uzywany. jesli ma ktos tanszy dostep do modelu tej przeplywki nowej prosze o kontakt.Nr przeplywki do mojego modelu to;BOSCH 0 280 218 005.Dzieki i pozdrawiam.

DZIeki jeszcze raz bartek!!! To jednak okazal sie przeplywomierz. Jest tylko maly problem dostac ten model a cenia sobie go roznie od 900zl za nowy i 400zl za uzywany. jesli ma ktos tanszy dostep do modelu tej przeplywki nowej prosze o kontakt.Nr przeplywki do mojego modelu to;BOSCH 0 280 218 005.Dzieki i pozdrawiam.

Nie ma za co :grin: co do przpływki gdzie Ty jej szukałes?? na mojej sa takie numery;

0 280 216 005

22680 7J600

czyli takie same jak na Twojej i w servisie kosztuje ona 200 zł oryginał z załozeniem, kumpel zapłacił 230, a nie 900 no co ty. popytaj w kilku servisach bo maja rozne ceny.

Pozdrawiam.

Dziasiaj na spocie miałem zonka :shock: Przy powrocie ja jechałem piwerszy za mna Kmink Almerą 2.2 DI, do 120 go był troche w tyle, przy ok 120 zaczałem dostrzegac w lusterku ze powoli sie zbliża, przy 150 był już zaraz za mna, oczywiscie ja miałem noge w podłodze. Także przyznam, ze klekot swoim momentem obrotowym mozę pogonić 1.8 beznzyne, myliłem sie wcześniej, niestety :wink:

O to porażna dla beznyny...

Ciekawe co by było jakby porównać np. 2,2 Litra benzyne z 2,2 CDI, oczywiście w beznyniaku bez turbo... :D

Dziasiaj na spocie miałem zonka :shock: Przy powrocie ja jechałem piwerszy za mna Kmink Almerą 2.2 DI, do 120 go był troche w tyle, przy ok 120 zaczałem dostrzegac w lusterku ze powoli sie zbliża, przy 150 był już zaraz za mna, oczywiscie ja miałem noge w podłodze. Także przyznam, ze klekot swoim momentem obrotowym mozę pogonić 1.8 beznzyne, myliłem sie wcześniej, niestety :wink:

I trójka nie pomogła :lol: ?

A tak poważnie, jakby włożyć tak 3 tyś PLN pod maskę ( intercooler i chipa ) - to naprawdę by było fajnie. A za 3 tyś. w 1.8 za dużo nie ugrasz. To jest bolączka benzyniaków.

dodam tylko że ja jechałem na zimówkach i jak ruszałem to lekko zamuliłem :oops:

sam sie zdziwiłem bo nie spodziewałem sie ze diesel może tak jechac - gdyby był jeszcze cichy jak V6 to bym na diesla sie przesiadł :lol:

Mi sie wydaje że nie bez powodu nie założyli intercoolera - to kosztowałoby pare ,,groszy'' to dodałoby kilka KM ale pewnie jakieś przepisy, standardy nie dopuszczają wększej mocy niż np. 120KM albo np. planowali wprowadzić mocniejszą wersje dieselka z intercoolerem ale coś im nie wyszło

Mam małe pytanko czy w VW silniki TDI są 16zaworowe? chodzi mi np. o B5

16 Zaworowe dopiero wprowadzili w Golfie V, Skodzie Octavi 2, nowym passacie, mialy moce odpoweidni 140 i 170Km, pojemność 2.0.

16 Zaworowe dopiero wprowadzili w Golfie V, Skodzie Octavi 2, nowym passacie, mialy moce odpoweidni 140 i 170Km, pojemność 2.0.

to cieniasy hihi

ten 170konny po wirusie przekracza barjerę 210KM więc nie taki cienki jest :)

z 1,9 TDI bezproblemowo uzyskuje się do 250KM, myślę że na 2.0 16V padnie w polsce barjera ponad 300 KM :)

Czyli gdyby kmink, sie przyłozył to by pogonił elcoruso :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: mysle ze trzeba bedzie poodwiedzac niemiecki stronki i poczytac co na temat chipowania tych silniczków, bo wkaładajac do 3000 zł moznaby miec ciekawy samochodzik.

W Diagtroniku zrobią wam Chipa w cnei 1500zł, w chwili jak dokonacie mechanicznych zmian typu dołozenie IC czy lużny wydech możliwa jest korakta map tak żęby uzyskać jeszcze dodatkowe konie płynące z tych modyfikacji w Cenie ok 200zł (na fakturce piszą że Dignostyka + hamowania).

Jak ktoś jest zainteresowany to mogę coś takiego zorganizować.

W związku z ponoć słabymi skrzyniami w N16 2,2 disel sugerował bym robienie takich map żeby zbytnio nie zwiększać Nm a iść w moc.

Myślę że za bezpeiczny poziom co do wytrzymałości skrzyni beigów należy przyjąc pułap nie większy jak 350Nm.

W związku z ponoć słabymi skrzyniami w N16 2,2 disel sugerował bym robienie takich map żeby zbytnio nie zwiększać Nm a iść w moc.

Myślę że za bezpeiczny poziom co do wytrzymałości skrzyni beigów należy przyjąc pułap nie większy jak 350Nm.

masz racje Coobcio dużo większej mocy mogłyby nie wytrzymać skrzynie

gdybym miał alusy i opony letnie i w tym samym czasie byśmy ruszyli to bym Elcorusa pogonił spokojnie :twisted:

gdybym miał alusy i opony letnie i w tym samym czasie byśmy ruszyli to bym Elcorusa pogonił spokojnie :twisted:

Hola hola... ja jechałem na felgach 17"! To robi swoje! Dzisiaj zrobiłem do Jelonki 130km na trasie i to już nie jest to samo auto co nawet na zimówkach ale 15".

Mysle, ze jakbym był na 15-stkach to byłby ciekawy wyscig, niemniej 2.2 z IC i chipem to byłaby najszybsza N16 jaka kiedykolwiek jeździła po polskich drogach.

Z tego co mi wiadomo w PL nie ma wogle dłubanych N16 2.2... :roll:

Ps. znalazłem coś co idalnie powinno przypasować posiadaczą 2,2 bez intercooelra proszę:

http://www.allegro.pl/item94339890_nissan_...ntercooler.html

Ciekawe ile by doszło koników i momentu po włożeniu takigo cudeńka, następne pytanie czy po włożeniu należałoby remapować komputer czy nie?

Nie nie trzeba by było.

Moc by się dodatkowa z pewnością znalazła, myślę że ok 20KM by było jak najbardizej do zdobycia a takiej wartości trudno nie poczuć :)

w zalerzności od zakłądu gdzie chcecie to montować, myślę że po zakupie IC przynajmniej te 450zł trzeba w to wyłożyć.

Ps. schęcią bym obadał taką N16 jak to tam pod maską wygląda :D

Cobcio a czy nie lepiej byłoby zalozyc taki coller z wiekszego autka iveco wiem ze ma tanie lub z primery P12 1,9dci lub 2.2 dci? np. taki http://www.allegro.pl/item95141409_chlodni...2_2004_rok.html

druga sprawa w ktorym miejscu trzeba go wsadzic tzn na jakim odcinku? od filtra do turbinki?

[ Dodano: 2 Kwiecień 2006, 18:16 ]

z niecierpliwosci poleciałem zagladnac pod maske do calibry i juz wiem- od turbinki do silnika:) i tutaj pytanie czy sam sobie z tym poradze? bo z tego co widze trzeba załozyc coller i podłaczyc wezami i to wszystko??

Tak Bartku Intercooler montuje się meidzy turbiną a silnikiem - on schłada sprzężone poweitrze.

Najlepiej IC wziąśćdedykowany do budy N16 - mało cięcia i dopasowywania zderzaka będzie :)

Oczywiście że lepszym rozwiązaniem jeset większy IC, na tym z IVECO masz duzy zapas na moce i doladowania...