Gość jarkk Opublikowano 4 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2006 Ale jest to raczej skrzypienie a nie stukanie. Jeżeli jedziesz po "nierównym podłożu" to wskazuje to na górne wahacze Zastanawiałem się czy to nie np.ta rdza dostaje się pomiędzy klocki a tarczę i powoduje piszczenie To jeżeli tak, to proponuje całkiem ściągnąć zacisk zrzucić klocki i na wiertarke szczotke drucianą i zdrapać całą tą rdze. Lub klocki są zużyte, ja miałem jeden komplet o gr.4mm drugi 3mm i zdecydowałem się zmienić i teraz jest cisz, aha wymieniałem przy tym płyn hamulcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yorg Opublikowano 10 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2006 Mam podobny problem, Nissan Almera Tino, stukanie w okolicy koła przedniego przy jeżdzie na I biegu.Na wyższych biegach nie stuka.Byłem w ASO - podnieśli,postukali, pooglądali,pojeżdzilipo placu i stwierdzili że prawdopodobnie przegub w lewym kole/ale nie wykluczone że w prawym/, części muszą sprowadzić z Amsterdamu i orientacyjny koszt to 1200-1600zł plus robocizna.Na razie się wstrzymałem z decyzją ale doradżcie co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość radostix Opublikowano 18 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 Problem jest juz raczej zlokalizowany, a jak to zrobiłem. Podniosłem kolejno trzy koła dwa przednie (na luzie) i tylnie (na biegu), i zauważyłem że jedno z kół przednich obraca się z dużym trudem w porówaniu z drugim. Pożniej stwierdziłem ze skrzypienie metaliczne słychać tylko do momentu jak się tarcze i klocki nie rozgrzeją później już go nie słychać i może też tracie się zmniejsza bo nie zauważyłem większego zuzycia paliwa. Natomiast w kołe które trudniej się obraca tarcze są ciepłe nawet jeśli jechałem parę km bez używania hamulców. Dzisiaj umowiłem się z mechanikiem ciekawe ile zaśpiewa :cry: . [ Dodano: Sro 18 Paź, 2006 ] Acha zapomniałem dodać że hamulce są stosunkowo nowe 10 miesięcy (15kkm) od wymiany tarcz + kloców przez ASO i bardzo spokojnej jazdy (autostrady max 120 km/h)bez gwałtownych hamowań. Kontrolka ABS już się nie swieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość yorg Opublikowano 18 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 U mnie problem troszkę inny, stukot tylko na pierwszym biegu, na wyższych biegach nie stuka.Miał ktoś może podobne objawy?-jeśli tak ,napiszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość radostix Opublikowano 18 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 No i byłem i pozwiedzałem garages... Ten z którym rozmawiałem rano zaczął kręcić że trzeba zostawić auto że to może być wszystko i nic itd itd "ale auto trzeba zostawić bo nie wiedzą nawet kiedy będą mieli czas tego popołudniu a jak nie to w sobotę " No więc ja powiedziałem ładnie jeśli nie wrócę za pół godziny to znaczy że znalazłem gdzieindziej i nie wróciłem bo trafiłem do gościa który własnie otwierał garage po przerwie obiadowej. Ale on w przeciwieństwie do tego pierwszego wysłuchał uważnie moich uwag i po 25 minutach było po krzyku. Skończyło się na smarowaniu mechanizmu hamulca który nie puszczał do końca na zimnych hamulcach. Gościu powiedział i widziałeś nawet nie było co robić dlatego symbolicznie 10 euro. WNIOSEK jeden i uniwersalny nie zależy od kraju jak niechą żebyś stał przy samochodzie i patrzył co robią podziękuj i zmień warsztat!!! w tym pierwszym po całym dniu zapłaciłbym z 50 euro i może coś jeszcze za jakąś wymianę np. klocków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INC Opublikowano 18 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 symbolicznie 10 euro kurde... to trzeba sie nauczyc na pamiec forum NKP i jechac zarabiac kokosy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi