Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

felgi alu a gwarancja

Gość marcinde
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marcinde

witam. mam pytanko, czy są wśród Was tacy, którzy założyli felgi aluminiowie inne jakimi handluje ASO. Nissan proponuje rozmiar, 6x15 ET 45, i praktycznie tylko w ASO można takie felgi zdobyć, wszystkie inne, nawet renomowanych marek mają inne ET, np 40. czy zakładaliście takie felgi? jak NISSAN na to patrzy, czy robią problemy jeśli chodzi o gwarancję? proszę o poradę. kalkulacja jest prosta: w ASO felga kosztuje ok 500 a nie grzeszy urodą, przebierając w felgach firm chociażby ENZO, AEZ, ATT, OZ, można znaleźć super obręcze w granicach 250 zł. i takie chcę założyć (ATT 520)

Gość cornholio78

wg mnie nie ma się o co przyczepić, ale na wszelki wypadek w razie problemów z autem i odstawienia na naprawę gwarancyjną możesz przerzucić auto na stalówki :)

Gość seba3371
wg mnie nie ma się o co przyczepić, ale na wszelki wypadek w razie problemów z autem i odstawienia na naprawę gwarancyjną możesz przerzucić auto na stalówki :)

dokładnie tak.....trzeba z nimipostępować tak samo jak oni z nami :D:D:D

Zakup felg poza ASO nie powoduje utraty gwarancji. Kupić mozesz każde, które tylko sie Tobie spodobaja. Jedyna rzecz to muszą być dobrze dobrane aby np. nic nie ocierało.

no tak, ale przy uszkodzeniu łożyska koła aso będzie mogło się upierać że to wina felg. Tak mi sie zdaje

Ale jeśli felga będzie prosta to uszkodzenie np. łozyska nie może byc wynikiem żle dobranej felgi.

Gość cornholio78

to był oczywiście żart? :) a jak myślisz, przedział ET dla felgi jest podawany tylko po to żeby się zmieściła, czy też po to żeby siły odpowiednio rozkładały się na łożysku?

to był oczywiście żart? :) a jak myślisz, przedział ET dla felgi jest podawany tylko po to żeby się zmieściła, czy też po to żeby siły odpowiednio rozkładały się na łożysku?

Chodziło mi o zakup używanej, krzywej felgi. Jesli felga będzie miała boczne bicia to napewno po jakims czasie odbije sie to uszkodzeniach łożysk.

Gość cornholio78

oj no wiem, tylko że nawet prosta felga, ale nieodpowiednio dobrana też może spowodować szybsze zużycie łożyska i dlatego wydaje mi się, ze zastosowanie innej felgi niz zalecana może posłużyc za argument dla ASO do odmowy naprawy gwarancyjnej. Oczywiście ET 38 zamiast 35 nie zmieni widocznie warunków pracy łożyska, ale jest jednak coś o co może przyczepic się serwis w razie problemów z autem, tak mi się wydaje.

Gość marcinde

nie chodzi mi o zakup używanych felg. chcę kupić tylko i wyłącznie nowe, ale nie w sieci ASO. wydaje mi się, że pojęcie "dobrze dobrana" to rzecz względna. parametry fabryczne mówią swoje.