Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11] Łańcuch rozrządku 2.0

Gość ralphi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie... Auto ma przejechane pk 160 tys km. W momencie kiedy jest zimne słychać metaliczną pracę łańcucha... Pytanie czy wymienić łańcuch z napinaczem cały komplet czy sobie temat odpuścić. Ewentualne konsekwencje mają bardzo poważne skutki dla kieszeni, a element podobno wg serwisów nie wymaga wymiany. Nawet nie chce myśleć co będzie jak strzeli

Pozdrawiam

R

Praktycznie łańcuch powinien przeżyć silnik.

Może napinacz już nie trzyma ciśnienia i podczas odpalania stuka łańcuch.

Jak masz filtr oleju z JC to go wywal i załóż MANA.

Gość cornholio78

nieraz łańcuch ulega przedwcześnie rozciągnięciu, powinieneś dokładnie sprawdzić w dobrym warsztacie jego stan. Wiem że wymiana wraz ze ślizgami to z robocizną 2 tys zł u porządnego mechanika w wawie

Tak też słyszałem, co do wytrzymałości. Możliwe że jest to JC... Moim zdaniem nie jest to stukanie, a obcieranie bardziej- taki metaliczny dzwięk pracującego łańcucha, mniej więcej do 2-3 minut na zimnym silniku np, po nocy. Zastanawiam się bo 160 000 to przebieg rzaden, z drugiej strony jak strrzeli to katastrofa, a z koleji wydawać 1000 na wymianę od tak też swoje robi

Pozdrawiam

R

Gość cornholio78

przy rozciągniętym łańcuchu obroty bardzo pływają i silnik niestabilnie pracuje. I teraz kwestia że większość silników minimalnie pływa na jałowych obrotach - jak określić granicę czy pływanie jeszcze jest normalne, czy już mocne, spowodowane rozciągniętym łańcuchem? Chyba warto sprawdzić u mechaniora który ma doświadczenie z łańcuchami. A olej jaki lejesz dokładnie i jak czesto zmieniasz?

Praktycznie łańcuch powinien przeżyć silnik.

Źle mówisz. TEORETYCZNIE łańcuch powinien przeżyć silnik. A precyzyjniej jego trwałość jest szacowana na jakieś 300 tys. km.

Znane są jednak przypadki wymiany łańcuchów jeszcze na gwarancji, albo krótko po niej. To zależy od wielu czynników.

ralphi, jeśli postanowisz wymieniać rozrząd, nie ograniczaj się do samego łańcucha i napinacza. Wymieniaj komplet, wraz ze ślizgami i kołami zębatymi. Cena takiego zabiegu to jakieś 1200zł za komplet części i z 600zł robocizna. Oczywiście obie kwoty są dość płynne.

Na początek radzę spróbować założyć dobry filtr oleju np. MANN FILTER W818/82 lub KNECHT 109/1. Jako, że rozrząd napinany jest ciśnieniem oleju silnika - jakość filtra ma w Nissanach kapitalne znaczenie.

Podam przykład - po wymianie rozrządu (komplet oryginalnych części w 1.6DS) - łańcuch górny zaczął delikatnie dzwonić. Zbiegło to się dokładnie z zalaniem silnika olejem LIQUI MOLY MOS2 10W/40 oraz instalacją badziewnego filtra z JC za 12zł.

Wpadłem w panikę - tyle pieniędzy... i znów dzwonnik. Skojarzyłem , że zaczęło dzwonić dokładnie po zalaniu nowym olejem. Załóżyłem filtr KNECHTA i nie ma już problemu :D .

Myślę, że na początek możesz spróbować właśnie z prozaiczną rzeczą - sprawdź filtr oleju.

• 2 tygodnie później...

fir, Jaki dokladnie typ tego filtra Mana czy Knechta?Pytam bo u mnie tez lancuch dzowni ale bardzi na rozgrzanym silniku.Tez mam 2 litry 16V 130KM i jakie 1550 tys przebiegu.Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 12 Kwi, 2006 13:08 ]

Jaki dokladnie typ tego filtra Mana czy Knechta?Pytam bo u mnie tez lancuch dzowni ale bardziej na rozgrzanym silniku.Tez mam 2 litry 16V 130KM i jakie 155 tys przebiegu.Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 12 Kwi, 2006 13:09 ]

zaponnialem dodac ze mam P-11:):):).wiec jaki ten filt dokladniej prosze:)