Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Pompa paliwa ???

Darek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zauważyłem nieco dziwny objaw w mojej N15, tzn. z okolicy tylnego lewego koła (od prawego też ale słabiej) słychać szum czy też świst. Stojąc przy np drzwiach kierowcy i pracującym silniku raczej się tego nie zauważa , ale przy zbliżeniu/zniżeniu do koła jest całkiem wyraźny. Szum jest słyszalny również przez 2-3s po włączeniu stacyjki, ale jeszcze przed uruchomieniem.

Dodam jeszcze że jeżdżę na LPG i przez pewnien okres 15kkm jeździłem z dość niskim poziomem paliwa , trochę powyżej rezerwy, ale sporo poniżej 1/4, a to podobno pompce paliwa nie służy i trochę się obawiam że niedługo się skończy :( .

Miał ktoś z Was podobne sprzstrzeżenia i może rozwiać lub potwierdzić moje obawy???

Gość krawczynski Marcin

a czy ten świst masz na zimnym silniku czy zawsze bo jak na zimnym to stwierdziliśmy bo pare osób to ma w swoich N15 ze to noramlne i trzeba sie przyzwyczaić

• 3 tygodnie później...

nie radze odcinać pompy paliwa....

lepiej jest wozic 1/4-1/2 paliwa w zbiorniku i co jakiś czas go wyjeździć i zalać nowe - markowe - bardziej zabezpieczy to pompę niż jej odłączanie. Szybciej też polecą wtryskiwacze benzynowe jak bedą miały przerwy w zasilaniu PB

• 2 miesiące temu...
Gość tomek.z.25

Przerabiałem ten temat w asconie facet założył mi gaz a miał o tym takie pojęcie jak ja o wpływie zaćmienia księżyca we wschodnich chinach na rozwój kulturalny azerbejdrzanu w 1317 roku .

Napocządku tak mi to podłączył (zastosował jakiś zawór że po przełączeniu na gaz, paliwo robiło mały obieg i wracało do baku ale omijało wtryski) - skutek - zatarcie wtrysków.

Następnie podobno poprawił :611: :609: odciął wtryski i przekombinował zawór na inny taki który poprostu odcinał paliwo - skutek - zarżnięcie pompy , dopiero jak odciął całość ten rozdział było można zamknąć (ale zostały inne)-(długo by pisać).

Panie chroń nas przed papudrakami!!!!!!!!! :D

NO WLASNIE

przecież jak nie masz LPG to pompa paliwa clyczas pracuje i podaje paliwo wiec nie bedzie jej szkodzić ta praca kiedy masz LPG a poza tym to wtryski muszą być cały czas smarowane a przede wszystkim chłodzono co zapobiegnie ich zatarciu.

nie należy odcinać pompy i zawsze pamiętać o utrzymaniu odpowiedniego poziomu paliwa w zbiorniku (1/4 zazwyczaj)

co do wypalania paliwa : samochód jest uruchamiany na bezynie i w moim przypadku benzynke tankuję 2 razyw roku na początku i na końcu zimy.

Gość tomek.z.25
NO WLASNIE

przecież jak nie .....

Nie rozumiem tylko dlaczego jesteś wrogiem odcięcia pompy??? :-k

Ja mam co prawda podłączoną na stałe ale chyba to zmienie bo ostatnio musiałem awaryjnie wracać bez paliwa w baku około 100 km - szkoda pompy.

• 4 lata później...

kolego sympatyczna ja jezdzilem nieraz na rezerwie dokad mi niestanal przed samna stacja cpn i niezapowietrzyl mi sie silnik czy zbiornik czy pompa tez soiie nie zatarla to jest normalne w tych autjkach tylko dodam jeszcze ze ja mam diesla

temat stary, że szkoda gadać, jako górnik mesiąca masz możliwość poprawy ;) do tego jak napisałeś masz traktor a to co innego niż LPG i PB

• 3 tygodnie później...

a po co odcinać pompę jak działa bez tego patentu, niewiele jest aut gdzie trzeba to robić a nissmo na pewno do takich nie należy

Przejechałem ponad 40 tys z odcięciem pompy paliwa - żadnych problemów z wtryskiwaczami nie było (P10 GA16DE).

a co ma odcięcie pompy do wtryskiwaczy, bo nie zakumałem??

ja wiem że dziś BARBURKA ale ...

bo w nowych silnikach benzyna ma za zadanie chłodzić wtryski ale to dotyczy jedynie bezpośredniego wtrysku o czym wiesz ,... :dribble: .

heh no BARBURKA super się wstrzeliło, ale to NIE JA :whistle:

wiem a Ty pewnie też wiesz, że jeszcze nie ma na taki rodzaj zasilania dobrego patentu, :dribble: czyli GÓRNIK który znowu odkopał ten temat chyba nie wie jaki ma wtrysk :D