Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Sterowanie el. szybami w P10

Gość umas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

Mam pytanie do wszystkich którzy posiadają P10 i sterowanie elektrycznymi szybami mają tylko na dżwiach, a nie mają na pomiędzy przednimi siedzeniami. Przy okazji czyszczenia tapicerki znalazłem w tunelu środkowym wiązke przewodów , do których nic nie jest podłączone. Może ktoś wie czy można tam podłączyć przełącznik do sterowania szybami.

Chciałem to zrobić dla wygody, aby nie przechylać się żeby uchylić okno pasażera.

Z góry dziękuję za informacje.

Niech moc będzie z wami !!!!

Wydaje mi sie ze takie sterowanie szybami miedzy fotelami powinno byc seryjne. Sama wiazka elektryczna we wszystkich modelach primerek jest taka sama , tez mam wyprowadzone przewody z wtyczkami od ogrzewania przednich siedzen (pod popielniczka), ktore nie byly oferowane w wersji GT. Jezeli po podlaczeniu przelacznika nie bedzie mozna sterowac szybami to sprawdz czy sa wpiete bezpieczniki w skrzynce. Sadze ze nie powinno byc z tym problemu.

Wydaje mi sie ze takie sterowanie szybami miedzy fotelami powinno byc seryjne. Sama wiazka elektryczna we wszystkich modelach primerek jest taka sama , tez mam wyprowadzone przewody z wtyczkami od ogrzewania przednich siedzen (pod popielniczka), ktore nie byly oferowane w wersji GT. Jezeli po podlaczeniu przelacznika nie bedzie mozna sterowac szybami to sprawdz czy sa wpiete bezpieczniki w skrzynce. Sadze ze nie powinno byc z tym problemu.

Chyba nie do końca masz rację. Fabrycznie sterowanie szybami było wyłącznie w drzwiach. Często instalacje dorabiane ( również te robione na zamówienie klienta w salonie ) miały przełączniki na tunelu środkowym, bo to było najprostsze rozwiązanie nie wymagające prucia drzwi i dokupowania kosztownych oryginalnych przełączników, a na tunelu środkowym było kilka wolnych miejsc.

Fabrycznie natomiast na tunelu pojawiały się włączniki podgrzewania foteli i włącznik sterowania zamkiem centralnym i przypuszczam, że jeśli jest tam dociągnięta jakaś wiązka to właśnie służąca do jednego z tych dwóch celów, a nie do sterowania szybami.

Sterowanie szybami na środkowej konsoli mam fabryczne na bank. Najlepiej byłoby wziąść schemat (z opisem kolorów kabli) i sprawdzić czy to jest ta wiązka, jeżeli wszystko by się zgadzało to nie powinno być problemu. Gorzej jest np. z podgrzewaniem foteli, kable są a nie ma przekaźników itp. W tym przypadku jeżeli szyby są fabrycznie sterowane elektrycznie a nie ma tylko przełączników na środku to jest to do opanowania.

Do szyb mam na środku cztery przełączniki - szyba prawy przód, prawy tył, lewy tył i przełącznik blokujący wszystkie przełączniki od szyb oprócz szyby kierowcy.

Sterowanie szybami na środkowej konsoli mam fabryczne na bank.

Skąd to wiesz? Kupowałeś auto w salonie?

Chodzi mi o to, że prawdopodobnie tak jak w wielu innych samochodach auta przyjeżdżają z fabryki z już zainstalowanymi elektrycznymi szybami i wówczas mają sterowanie w oryginalnym miejscu na rączkach drzwi, albo przyjeżdżają z korbkami, a salon na miejscu montuje sterowanie szybami często używając do tego innych lokalizacji do montażu przełączników. W związku z tym kupując nawet nówkę w salonie możesz mieć szyby sterowanie już innymi przełącznikami.

Praktyka bardzo często stosowana w autach grupy VW, więc pewnie i w innych.

Chyba nie do końca masz rację. Fabrycznie sterowanie szybami było wyłącznie w drzwiach. Często instalacje dorabiane ( również te robione na zamówienie klienta w salonie ) miały przełączniki na tunelu środkowym, bo to było najprostsze rozwiązanie nie wymagające prucia drzwi i dokupowania kosztownych oryginalnych przełączników, a na tunelu środkowym było kilka wolnych miejsc.

Fabrycznie natomiast na tunelu pojawiały się włączniki podgrzewania foteli i włącznik sterowania zamkiem centralnym i przypuszczam, że jeśli jest tam dociągnięta jakaś wiązka to właśnie służąca do jednego z tych dwóch celów, a nie do sterowania szybami.

Wydaje mi sie ze jednak mam racje bo bylo juz mnostwo postow na temat sterowania szybami z przelacznikow pomiedzy fotelami i nie sadze zeby zbiegiem okolicznosci bylo wyposazenie w nie wieeeele klubowych primerek ( oczywiscie sa tez primery bez tych przelacznikow miedzy fotelami - wtedy sterowanie odbywa sie z przelacznikow umieszczonych tylko w drzwiach - w ubozszych wersjach). Z tego co sie orientuje wszystkie wersje P10 2.0 SLX i GT maja sterowanie z miejsca kierowcy. Mam oryginalna instrukcje obslugi P10 zarowno szwajcarska jak i angielska , tam jest pieknie pokazane na rysunku fabryczne umiejscowienie wszystkich przelacznikow w P10. Jezeli masz ochote wstawie ten rysunek.

pozdrawiam

Mam oryginalna instrukcje obslugi P10 zarowno szwajcarska jak i angielska , tam jest pieknie pokazane na rysunku fabryczne umiejscowienie wszystkich przelacznikow w P10. Jezeli masz ochote wstawie ten rysunek.

pozdrawiam

Jeśli masz manuala, w którym jak byk stoi, że między fotelami montowano sterowanie szybami, to obaliłeś właśnie moją teorię.

Nie mam więcej pytań.

Witam wszystkich

Zmień temat topicu na jakiś bardziej adekwatny

Sławek

Gość ercikbercik

witam panowie mam p10 2,o slx i mam sterowanie elektrycznymi szybami na srodkowym tunelu kolo recznego a szyba kierowcy na drzwiach podgrzewanie foteli jest zaraz kolo lewarka biegów pod popielniczka

Witam, w mojej P10 SLX posiadam sterownie szybami w srodkowym tunelu, nie posiadam przelacznika sterowania szyba w drzwiach pasazera. Obok 3 przyciskow w tunelud do sterownia szybami (Prawy Przod, Prawy Tyl i Lewy Tyl , jest takze blokada otwierania szyb, blokada otwierania wszystkich drzwi oprocz kierowcy, regulacja wyskosci swiatel i dwie zaslepki ( do podgrzewania siedzen )pomiedzy lewarkiem zmiany biegow .

ja mam P10 mam dwie przednie szyby elektryczne ale sterowany wylacznie z drzwi! Też mam wiązke kabli koło recznego i nie mam pojecia do czego ona jest! Jak ktoś to sprawdzi to prosze o napisanie na forum! Już nie pamiętam ale chyba sprwadzałem kiedyś czy mam na jakimś kablu prąd i chyba nie było ale to może dla tego że nie było bezpiecznika! Ale jak by nie było bezpiecznika od ster szybami to to chyba by nie działały też te przyciski przy drzwiach!? Takie jest moje zdanie!

sprawdz czy sa wpiete bezpieczniki

Ja u SIebie podłączyłem całe to środkowe sterowanie szybami (kostki idealnie pasowały do siebie) ale niestety nie działało - jeszcze bezpeiczniki przjrzę :)

Ps. nie klucić się w modelach robionych do 95 roku sterowanie szybami bylo na środkowym tunelu, od wersji invotacion (grudzień 95) wprowadzonp pstryczki w dzwiach co jest moim zdaniem mniej wygodne...