Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

rude jest wredne...

Gość Marcino
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!!

Możemy urządzić sobie mały wiosenny konkursik na największa dziura w naszym ukochanym autku…

zamieszczam swoje zdjęcia jako pierwszy :sad:

progi13xf.jpg

progi121mb.jpg

progi1234vk.jpg

aż mi się nie chce mysleć ile bedzie mnie kosztować ta przyjemność :?

Nie pękaj ;) Mam taki sam kwiatek ;) Tylko u mnie jeszcze lakier nie odpadł, ale robota będzie taka sama. W piątek może podjadę do blacharza to Ci powiem ile zawołał ;)

Gość Leonidas

Mi ruda wychodziła delikatnie od paru lat ale w zeszłym roku to już miałem dość jak mi podczas mycia odpadł kawałek progu. Niewiedziałem, że to przybrało takie rozmiary bo wszystko działo się pod lakierem :? Całkowity koszt 1.600 papierów za wymianę progów i tylnej reparaturki błotnika; zklejanie i konserwacja podłogi w środku i pod spodem (jakąś smołą) ; malowanie tylnych błotników, tylnych drzwi, progów. W sumie wyglądało to tak, że facet rozebrał mi samochód na czynniki pierwsze (zostały tylko koła i silnik) i czyścił tam gdzie była ruda, potem to zakonserwował, pomalował i złożył do kupy. Jak narazie po tej zimie nic nie wyłazi bo dokładnie obejżałem nyske i... chwała Bogu!

uu, niezle zeżarło. jaki to rocznik? ja mam jedną taką dziurę (przykrytą jeszcze lakierem) ale to wynik wgniecenia. jak ją kupowałem to oglądałem ją od spodu, tam gdzie zaoszczedzono na konserwacji jest rudy nalot. wiosną coś z tym zrobie, tylko nie wiem dokładnie jak i czy sam sobie z tym poradze

teraz potraktowałem zawiasy drzwi wd40 bo skrzypiały i zauważyłem pełno ziemi w progu, przy łączeniu drzwi z przednim błotnikiem. po obu stronach. z pół kilo tego wyciągnąłem, reszte wypłukałem wodą. zobaczcie w swoich autach stan "uziemienia"

Gość Misiek_okecie

ja dzis zauwazylem drobne ogniska na : tylnej klapie, nad tylnym zderzakiem z prawej strony z tylu, na kancie drzwi. wkurwilo mnie to strasznie! P.S. Marcino w sunnym ojcie cmial takie dziury ze blaszke sie wstawialo :D

Witam wszystkich!!!

Możemy urządzić sobie mały wiosenny konkursik na największa dziura w naszym ukochanym autku…

zamieszczam swoje zdjęcia jako pierwszy :sad:

aż mi się nie chce mysleć ile bedzie mnie kosztować ta przyjemność :?

:shock: :shock: :shock: Szok! Tak to korodował polonez i fso1500 a nie almerka :oops: Jak to możliwe, przeciez nadwozie jest ocynkowane :twisted: :twisted: :roll: :?:

Jaki to rocznik? ;) A najbardziej mnie ciekawi czy to Almerka z japońskiej fabryki czy angielskiej? :? :neutral:

Ja mam w mojej identycznie z lewej strony - rocznik 96. Z prawej końcówka progu już ma purchle, ale widocznie jeszcze trzeba trochę poczekać na dziurę :) I w ogóle lewe drzwi mam jakieś pechowe: ruda wyłazi spod lusterka i na rancie słupka, a górny słupek traci kolor, może w te drzwi walona była? Do tego klapa tylna - ruda wyłazi spod tablicy rej. To wszystko na wiosnę do roboty plus polerka całości - prawa strona porysowana, jakby z jeżyn dopiero wyjechał :lol:

pewnie ku zdziwieniu większości powiem że samochodzik pochodzi z kraju kwitnącej wiśni i powstał w 98'

To efekt zaniedbania poprzedniego właściciela samochód po zimie trzeba od spodu umyć i zabezpieczyć to nie kosztuje zbyt wiele zwłaszcza że N15 jak wiemy jest bardzo podatna na korozję... ja u siebie od spodu już jeden próg robiłem tzn zerwałem rudej ile się dało zabezpieczyłem zascpachlowałem i pomalowałem przez zimę nic nie wyszło w tym miejscu więc chyba nie jest źle:) po tej zimie raz już kompleksowo myłem podwozie czynnośc powtórzę w maju o raz zabezpieczę ponownie tzn uzupełnię ubytki :)

u mnie (95') tylna czesc progu po prawej i lewej :cry:

z jednej strony pekl juz lakier a z drugiej narazie same "bomble"

trzeba sie niestety tym zajac a kurde nie ma kiedy i za co :(

Witam!

No wlasnie to laczenie progów w almie to jest jakies felerne. Ja tez juz zdarlem rdze zamalowalem hammerite a potem bitex od spodu na to i narazie jest ok zobaczymy jak dlugo!!! Ale mam inne pytanko jak zabezpieczyć te progi od środka?? jak wlać tam prepatat?? Probowalem od środka ale tam ta wydladzina wchodzi za te plastikowe nakładki i za cholere nie wien jak sie do tego zabrać. Jak ktoś już robil to niech sie podzieli :)

Pozdrawiam

Witam!

No wlasnie to laczenie progów w almie to jest jakies felerne. Ja tez juz zdarlem rdze zamalowalem hammerite a potem bitex od spodu na to i narazie jest ok zobaczymy jak dlugo!!! Ale mam inne pytanko jak zabezpieczyć te progi od środka?? jak wlać tam prepatat?? Probowalem od środka ale tam ta wydladzina wchodzi za te plastikowe nakładki i za cholere nie wien jak sie do tego zabrać. Jak ktoś już robil to niech sie podzieli :)

Pozdrawiam

Mówisz o konserwacji progów od wewnątrz?

Jak zdejmiesz te plastikowe nakładki na progi to zobaczysz bodajże 3 otwory. One stanowią wrota do środka ;)

A te nakładki zdejmuje się po prostu odpowiednio mocno szarpiąc je do góry. Są na spinki. Przynajmniej ja tak pamiętam.

TAk chodzi o konserwacje od środka :) Ok to w najblizszym czasie "poszarpię" te plaskiki :)

Dzięki za podpowiedź :)

hmm na to nie wpadłem jak się cieplej zrobi to też plastiki pozrywam dobrze że u mnie tylko jeden (był) w rudej :) są takie fajne w spreju różne mazidła co rozpryskują się dookoła to będzie dobre na progi w środku :) podobno dobry jest też olej jakiś bezkwasowy... kiedyś jeden lakiernik dał mi litr takiego oleju i muszę powiedzieć że powlewałem go do drzwi w uno i fakt faktem zatrzymało to korozję :)

witam

u mnie chyba rude jest ,bo juz wyłazi z pod uszczelki tylnej szyby tak wielkością jak paznokieć w durzym palcu , jest jeszcze pod lakierem i rydego nie widzę no i przednie drzwi ale od strony zawiasów leciutko się na rancie zaczyna , nie ma tragedi ale jak tylko lepiej przyswieci to wstawiam do blach/lakierni niech mi nyskę wypicują :lol:

z tych progów przednich w łączeniu z błotnikiem (gdzie pełno ziemi było) woda nie spływa. nie wiecie gdzie moze byc odpływ ? czy to olac i rybki wpuścić? :grin:

Odpływ tam jest , taka szczelina jak w progach, może masz zapchany ?

Jak kupiłem swoją almerkę, też tam pełno piachu było, odkręciłem chlapacze, wąż z wodą i jazda :-)))

Gość szfystack
pewnie ku zdziwieniu większości powiem że samochodzik pochodzi z kraju kwitnącej wiśni i powstał w 98'
,

A tak z ciekawości to ile lat gwarancji na blachę ma N15? '98 daje nam 8 lat! Ja w swojej 20 letniej starlecie mam mniejsze dziury

A tak z ciekawości to ile lat gwarancji na blachę ma N15? '98 daje nam 8 lat! Ja w swojej 20 letniej starlecie mam mniejsze dziury

Jesli nawet by dali 10 lat gwarancji na blache to z tego co wiem to wymogiem takiej gwarancji są okresowe przeglady w ASO powłoki lakierniczej oczywiście takowe robiłem :? więc musze udać się do pobliskiego lakiernika pobrac gotówke z bankomatu i gotowe :D

u mnie to samo...na spawie progów tylne nadkola i łaczenie między klapą a tylnym światłem.Almere mam bardzo krótko i powiem tylko tyle jezdziłem różnymi autami starymi i nowszymi ale nigdzie nie widziałem ze by 8 letnie auto tak gniło!!!!szok!!!