Gość Zorr Opublikowano 31 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 Witam, Kupiłem niedawno Almerę N15 1.4 GX Sedan. Jestem z niej jak na razie bardzo zadowolony, ale mam problem. Otóż byłem przerejestrować samochód wszystko ok i właśnie teraz zbliża się termin (30dniowy) odbioru nowego dowodu rejestracyjnego a Pani z urzędu mówi mi, iż nic nie zrobili bo brakuje danych w poprzednim dowodzie rejestracyjnym. Wychodzi na to iż właściciel miał niepełne dane w Dowodzie Rejestracyjnym. Pani z urzędu poprosiła mnie o pojechanie do stacji diagnostycznej i zrobienie odpowiednich pomiarów. Niestety to pewnie sporo kosztuje. Szukałem tych danych na sieci, ale nikt ich nie podaje, książki przy samochodzie oczywiście nie było, a w instrukcji obsługi też tego nie ma. Stad moja prośba do użytkowników forum o podanie wszystkich danych zawartych w waszym dowodzie rejestracyjnym dla tego typu samochodu (Almerę N15 1.4 GX Sedan). Jak dla mnie mógłby być też skan dokumentu (może być z zasłoniętymi niektórymi pola) Pzdr Zorr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wiesiek Opublikowano 31 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 Jedz do Stacji Kontroli Pojazdow na ASO. Zaplacisz tyle samo co gdzie indziej (cena ustalana jest przez Ministra) a najprawdopodobniej beda miec dokumenty homologacji pojazdu, wiec wszystkie dane powinni miec na miejscu. Mialem podobny problem przy sprowadzeniu samochodu - na papierach wloskich jest mniej informacji niz niemieckim briefie. W roznych SKP twierdzili, ze jak sa wloskie papiery to musze jechac do rzeczoznawcy i z danymi od niego wrocic do nich. W SKP na ASO (Polmotor Szczecin) diagnosta poszukal homologacji i uzupelnil sobie te dane sam (kasujac jedynie za pierwsze badanie techniczne). Na zalatwienie sprawy poprzez przyniesienie wydruku sciagnietego z internetu nie licz. Gdyby w Urzedach Komunikacji mieli homorowac takie wydruki to zrobil by sie jeden wielki bajzel. Koszt uslugi w SKP nie jest znowu taki wielki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość erbe Opublikowano 31 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 Obawiam się, że bez diagnosty nie obędzie się. Nie piszesz o jakie dane chodzi, ale miałem kiedy podobny przypadek, wtedy chodziło o masę przyczepki, moc auta i cos tam jeszcze. Musiałem podjechać na stacje diagnostycznš (którškolwiek) i dostać "wistek" od diagnosty. Upewnij sie koniecznie o jakie dane chodzi i o koniecznoć wizyty u diagnosty.. Z tego co pamiętam, to ja zapłaciłem nie więcej jak 100 PLN. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zorr Opublikowano 31 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 A wiesz że honorują takie wydruki z internetu, ba nawet może to być oświadczenie pisemne. Na samym początku brakowało mocy, więc dostarczyłem ją właśnie jako oświadczenie pisemne. Pani powiedziała mi, iż najwyżej po pierwszych badaniach kontrolnych, będę musiał wymienić dowód. Niestety nagle babka mi mówi, iż jeszcze czegoś brakuje i że nawet nie wie czy to było czy nie w starym dowodzie rejestracyjnym. Ja po prostu nie mam czasu i chęci płacić co chwilę za vadania w stacji serwisowej ASO bo czegoś w urzędzie brakuje. Najchętniej widziałbym właśnie skan dowodu rejestracyjnego tego samego modelu wtedy śmiało powiedziałbym: - mam dokładnie taki sam samochód z takimi samymi parametrami. Pzdr Zorr PS Nawiasem pisząc to przecież mogliby to spisać z setek innych zarejestrowanych N15 1.4 Sedan GX, przecież parametry tego samego modelu, samochodu są takie same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość indygox Opublikowano 31 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 nie wiem na jakiej podstawie urzędnik ci przyjął oswiadczenie pisemne , albo masz znajomości albo totalny brak wiedzy ze strony urzędnika - musisz miec papier kolego ze stacji kontroli albo poprosić ładnie panią zeby poszperała sobie w cepiku i sciągneła z bazy danych - te dane które ci brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zorr Opublikowano 31 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 Ano zdarza się przyjęcie, właśnie mi się przypomniało, iż w poprzednim dowodzie typ samochodu był wpisany hatchback a samochód to sedan. Pani uwierzyła na twarz i tak wpisała. Więc jednak się da. Czy na to też potrzebowałbym opinii specjalisty??? Interesuje mnie ta kwestia: poprosić ładnie panią zeby poszperała sobie w cepiku co to jest ten skrót cepik i jaka jest jego oficjalna nazwa ???CPK??? Skoro jest jakiś centralny rejestr pojazdów to dlaczego nie sprawdzą tego? Właśnie się dowiedziałem telefonicznie, że zdaję się brakuje danych o nacisku na osie Zorr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość LEMUR Opublikowano 31 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 Co to jest ten skrót cepik i jaka jest jego oficjalna nazwa ???CPK??? CEPiK http://www.cepik.gov.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zorr Opublikowano 31 Marca 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2006 Co to jest ten skrót cepik i jaka jest jego oficjalna nazwa ???CPK??? CEPiK http://www.cepik.gov.pl/ Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.