Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] obroty i prędkość --- chwalcie się będzie porównanie

Gość rumun
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Zdecydowanie trzeba wyważyć koł, też kierownicą mi trzęsło przy 170kmh i pomogło.

Ja natomiast mam pytanie jak można poprawić przyśpieszenie, ostanio sprawdzałem i słabo 18sek do 100kmh - rozpędza się jak żółw :P:P

Ja swoja almerka N15 GA16DE (108.7KM) na nowych oponach 205/45R17 (toyo proxes t1-r)nie moglem dobic do 200km/h

Na autostradzie predkosc dochodzila do... -teraz dokladnie nie pamietam ale cos ponad 120mph (powiedzmy, ze do 195km/h ), ale do 200km/h nie chciala dojsc. Pod wiatr to juz calkiem porazka... Wiatr od przodu i lekko pod gorke tylko do 190km/h (ale tez odcinek byl krotki)

Teraz na nowym waleczku z DS (112.3KM) :D 2 osoby i zaladowanae auto na niemieckiej autostradzie cos ok.202-3km/h na prostej.

Dodam, ze zalozenie szerokich opon straaaaaszniee wplynelo na zanizenie V-max i przyspieszenia tez troche (choc na 205 lepsza przyczepnosc na starcie).

Dla porownania w prawie serii (usunieta recyrkulacja spalin) na oponach 185/65/14 (standart dla 1.6 hatchback 99KM) na autostradzie w 2 osoby 203km/h.

Ogolnie rzecz biorac, 1.6 112.3KM +205/45R17 do 120mph (ok. 193km/h) rozpedza sie w miare szybko, powyzej juz powooooooooli ;).

Na 2 odcina przy nieco ponad 100km/h,

na 3 idzie 145-6km/h przy odcince.

Na hamowni 4 bieg na odcince bylo cos ok.184km/h szkoda, ze nie zapytalem ile bylo wtedy na liczniku... Na trasie na 4 ciezko odciac i tak jakby odcielo wczesniej niz 7300obr i bylo cos ponad 180

Na piatce przy odcince... heheh chcialbym wiedziec;)

Przyznam szczerze, ze podziwiam niektore wyniki V-maxa np. w almerach z silnikiem 1.4 (ponoc lepsza skrzynia).

...a dla maniakow V-maxa -Zlozcie sobie boczne lusterka!! ;) Serio! ponoc pomaga przy takich predkosciach, a na autostradzie nie sa tak bardzo potrzebne (na czas testu) Kiedys moze sam sprobuje;)

pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

N15 2,0D katalogowa to 156km/h a bujnięta do 180km/h ... ludzie co sie działo w tej kabinie :D noo ale pojechał... acha bylo troche z górki... ale na prostej 170km/h tez sie udalo. Predkości może nie są zawrotne ale jak na ten motor :kosci:

[ Dodano: Sob 03 Maj, 2008 18:10 ]

Acha w dieslu przy 180km/h jest 4000obr/min :!!:

Gość sargoszyygy

Czytam czytam i tak myślę, powiedzcie proszę i le na maxa powinna pojechać nie z górki N15 1.6 16V 1996 hatchback 90 km. Bo mnie się wydaje że u mnie 180 to już jest max

możecie się wypowiedzieć w tej kwestii.

PS> a co do rżnięcia samochodu to każdy ma swoją granice szczególnie te powyżej 5 roku życia więc bym uważał. To mój pierwszy Japończyk i odczucia są pozytywne ale strzeżonego................................

to cud że fiacina wytrzymał te 100 tyś --- a fiat do nissana to też nie najlepszy przykład

Nie generalizujmy - akurat większe silniki fiata nie miały problemów z żywotnością. 1.4 z '96 i po 200kkm szedł jak burza, oleju nie żłopał, skrzynia oryginał, sprzęgło po wymianie łożyska. Szybciej ruda zeżre Uno 1,4 niż padnie w nim silnik.

Gość piotrexxl

ja mam dziwne wrażenie że silnik wyje, obroty wysokie a prędkości ni huhu. na 5 biegu przy 2500 mam lekko ponad 80km/h. przy 3000 lekko ponad 100km/h. jeszcze dokładnie zwrócę uwagę na zegary podczas jazy i napisze dokładnie. wiem o przekłamaniach zatem wartości podawane przez licznik moga być niższe. natomiast posty poprzedników delikatnie mówiąc mnie zdołowały. :029:

• 2 tygodnie później...

Jeśli Ktoś ma nawigacje proponuje sprawdzić wskazania prędkościomierza ze wskazaniami nawigacji. Błąd prędkościomierza nie powinien przekraczać 10%, ale przy200km/h to 20km/h co daje prędkość 180km/h a nie 200km/h , bo zazwyczaj zawyżają ;) Pozdrawiam :D

Gość klajgus

właśnie jak sie według was ma dokładność pokazywanej prędkości przez nawigacje?? Bo wieźcie mi sporo sie rożni, najgorsze ze to sie przekłada na przejechane kilometry, jak sie nie mylę to na 100 km przejechanego dystansu licznik auta pokazuje ponad 110, a co za tym idzie żyjemy w błędzie ze średnim spalaniem itp.

jak poznac ze N15 ma 74 KW ja jechałem 180km/h a na obrotomierzu miałem około 5,5 tyś.

jeszczenie prubowałem zamykac liczniczka :D jesli ktos moze sie wypowiedziec to bardzo prosze :D

[ Dodano: Nie 18 Maj, 2008 23:03 ]

dodam jeszcze ze to GA16DE :|

klajgus napisał:

właśnie jak sie według was ma dokładność pokazywanej prędkości przez nawigacje?? Bo wieźcie mi sporo sie rożni, najgorsze ze to sie przekłada na przejechane kilometry, jak sie nie mylę to na 100 km przejechanego dystansu licznik auta pokazuje ponad 110, a co za tym idzie żyjemy w błędzie ze średnim spalaniem itp.

a ja bym sie klucil... auto mapa 5 :) pokazuje mi bardzo dobrze obecną prędkość... porownuje tu nie tylko n15 :) ale tez IVECO z tacho :P co jak co ale co do tacha nie mozna sie przyczepic bo jesli jest na to homologacja to predkosc tez musi sie zgadzac... a oponki sa dobrane tak ze jak jade 100 na liczniku to i 100 mam na gps-ie...

a alma ma jakies 90km/h przy 98km/h na gps-ie ale to na oponkach 195/55/15

Gość klajgus
a ja bym sie klucil... auto mapa 5 :) pokazuje mi bardzo dobrze obecną prędkość

ja wcale nie twierdziłem ze nawigacja pokazuje źle prędkość, wiec nie masz sie co kłócić ;) Ponadto to właśnie czekałem na takie info jak Ty napisałeś z tym tacho, teraz mam pewność ze GPS pokazuje dokładnie, dzięki za info :one: Ponadto koledzy, jak jeździcie na kolach 13stkach to MACIE MNIEJSZY PRZEBIEG niż wam pokazuje licznik :diabel: tylko sie cieszyć

Podlaczalem do Almery N15 1.4 wskaznik chwilowego spalania. Wnioski z porownania wskazan miedzy licznikiem Almerki a komputerka to to, że obrotomierz Almery zawyża obroty o ok.500obr/min (wg. obrotomierza mialbym odcięcie na ok.7300).

Predkosc jest zawyzana o ok.10% - wartosc bledu zalezy od aktualnej predkosci wiec to nie wina obroconej wskazowki na osi. Z kolei licznik kilometrow mierzy ok, co wskazuje ze licznik oszukuje niezaleznie od zalozonych opon, co latwo sprawdzic jadac np. 120km/h - jezeli przez pol minuty zrobimy 1km to jest ok. Z reguly bedzie to troszke mniej niz kilometr.

Gość piotrexxl

Już pisałem, że na V biegu przy 3000 obr mam niecałe 100km/h, przy 5000 mam 160km/h. Czy jest możliwe, że po wymianie licznika wskazania mogą być przekłamane? Np prędkość ok a obroty zawyżone albo obroty ok a prędkość zaniżona? Nie próbowałem z gps-em i nie wiem czy nie powinienem. Jak wszystko jest ok to co ja k... mam za skrzynie? Inni użytkownicy ga16de przy 3000 mają 110 czyli ponad 10% więcej. Nie to żeby mnie to drażniło ale w trasie powstaje problem.