Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Intercooler do N16 1.5 DCI

Gość Chińczyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Chińczyk

Witam.... poszukuje intercoolera do mojej N16....bo jak juz kiedys pisalem auto wjechalo w jakas twarda zaspe sniegu/lodu zachaczylo o coolera no i zaczelo z niego ciec...Bylem w warszatacie jakos naprawiono...pozniej znow zaczelo ciec....Wiec pojechalem do zakladu, ktory zajmuje sie chlodnicami i takimi tam....Firma Garbat...Powiedziano mi, ze nia da sie tego juz lepiej naprawic a zamiennego coolera na naszym rynku nie ma...wiec musze kupic albo nowy, lub jakis uzywany....Czy orientujecie sie jakie sa ceny nowych i uzywanych coolerow do 1.5 DCI z 2004 roku??? Moze jakies sugestie???

Znalazlem na allegro taki cooler za 160 zl... Zdzwonilem do goscia mowil, ze niby wszystko ok...tylko bylo cos tam przy plastiku robione....No i tera nie wiem czy za taka cene to nie jest lipa....

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=94340000

acha jest jeszcze taki...tez niby do 1.5 DCI...ale inaczej wyglada....

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=94339890

Pozdrawiam

Zajrzyj jaki u Ciebie jest zamontowany a potem szukaj właściwego.

Ps. dziwne określenie cieknie z intercoolera - co ma z niego ciec, przecież poweitrze nie jest cieczą.

Chyba że cieknie olej ktory się gromadzi w IC na skutek wyeksploatowajen turbiny ktora dmucha olejem do dolotu...

Gość Chińczyk

hmmm...mi w warsztacie powiedziano, ze w coolerach zawsze bedzie jakis olej....troszke go musi by..... No mam taki jak w pierwszym linku... Tylko cena wydaje mi sie zbyt niska..moze jest on oszukodzony...nie wiem...wiec pytam sie Was ile moga kosztowac...

JAka niska - normalna.

Ja kiesyś za 50zł kupiłem sprawny IC z BMW 525TDS...

Przed montarzem najlepiej go wypłukać gorącą wodą np. z prysznica.

tak. w ramach gwarnacji. zsuwały się z niego rury doprowadzające powietrze do turbo, i silnik tracił moc. jeżdziłem, marudziłem, w końcu wymienili. a skąd wiem ile kosztował? otóż nie było takiej części w magazynach w polsce, więc musieli ją zamawiać z centralnego magazynu gdzieś z Europy. normalnym trybem to około 3 tygodnie, ale chciałem ekspresem, więc musiałem zapłacić 10% wartości części. wyłożyłem około 100, więc intercooler kosztował koło 900-1000 zł.

hehe, ceny jak to u japońców:)

jak przy okazji tej wymiany pytałem o inne podzespoły, to ceny kształtują się bardzo podobnie:

chodnica klimy: 1700

chłodnica coolera: 1000

reflektor: 1500

masakra!!

Polecem IC z IVECO duże stosunkowo łatwo dopasować do budy no i wydajność mają konkretną.

Kiedy ujrzymy jakąś N16 2,2 DCI dołożonym IC ?

Gość maciejka_sz

Ja polecam tez itercoolo od nowego Transita z silnikiem duratorq DT... fajny kulerek tam siedzi pod zderzakiem... nieduzy ale wiescie i wyjscie ma konkret bo chyba gdzies tak 80mm.

Ja polecam tez itercoolo od nowego Transita z silnikiem duratorq DT... fajny kulerek tam siedzi pod zderzakiem... nieduzy ale wiescie i wyjscie ma konkret bo chyba gdzies tak 80mm.

hmm tylko czy podejdzie do zderzaczka, najlepszy byłby taki ktory bedzie mozna wpasowac w ta dziure w zderzaku ale zaraz zerkne na ten z transita bo mamy takego w firmie

Fajny Fajny ten IC, mały gabarytowo ale groby - małe opory stawiać będzie - może by costakiego do Siebie bym zapodał :)

Gość maciejka_sz
Fajny Fajny ten IC, mały gabarytowo ale groby - małe opory stawiać będzie - może by costakiego do Siebie bym zapodał :)

Wiedzialem ze Cie to zainteresuje :) Specjalnie po to fotka poszla..

Rzeczywiscie sprawa warta uwagi bo pieknie zmiesci sie w zderzaku praktycznie w kazdym nissanie.

Gość maciejka_sz
widzę, że zaraz ktoś tu zmontuje najszybszego nissana:)

jako laik, mam pytanie: czy cooler do diesla i do turbobenzyny może być taki sam?

Tak... jak najbardziej. Chodzi tylko o schlodzenie powietrza doprowadzonego do silnika i generalnie o wymiary tego "schladzacza". Ma byc w miare maly i ma miec dobra przepustowosc.

no w miarę mały to nei bardzo wszytko zalerzy dołądowania i docelowej mocy, IC ze zdjęcia co zamieścił maciejka_sz, nadaje się do mocy nie większych jak 300-330KM dla benzyny i jakiś 220KM dla Disela.

Powyzej tych wartości poweitrze przelatujące przez niego nie będzie dostatecznie schłodzone przez co dochodzi do splania stukowego...

Tak czy siak do moich zastosowań się nada :)

Pokręciły mi się tematy - tyle już ich powstało jeśli chodzi o dokłądanie IC :lol:

Żeby nie mieć problemów poprostu zakup używany IC z takiej almery jak Twoja - dobrze szykałes, na allegro jest wiele ofert.